Баница с шамфъстъци
Необходими продукти:
500 грама бутер тесто
За плънката:
90 грама масло
200 грама ситна захар
250 грама шамфъстък (несолен и изчистен)
2 жълтъка
1 пакетче ванилова захар (около 10 грама)
За декорация:
1 яйце
смлян шамфъстък
Начин на приготвяне:
За плънката: смесете маслото и захарта, прибавете яйчния жълтък и бъркайте, докато получите еднородна смес. Залейте шамфъстъците с гореща вода и ги оставете, докато водата не изстине до топла. Почистете ги от обвивките и ги запържете леко в тиган. Смелете ядките (на едри трохи), добавете ги към сместа от яйце и масло и разбъркайте добре. След това сложете половината от тестото в тава, посипана с брашно, разстелете плънката, но оставете 1-2 см по края свободни. Намажете краищата с белтък и поставете втория слой тесто, притиснете леко краищата, за да свържете двете части. Надупчете отгоре с вилица баницата и с нож очертайте линии, без да разрязвате тестото. Намажете с белтък (може цяло яйце), поръсете с натрошената със супена лъжица захар и със смлените ядки. Печете 20 минути във фурна на 210 градуса, трябва да се образува златиста коричка.
Готовата баница е добре да се сервира студена.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Тиквен щрудел с орехи и канела
- Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема
- Бутерки с яйчен крем и пудра захар
- Вити бутерки с крема сирене и шоколад
- Вити бутер банички с шоколад
- Пържени бутерки с бананов пълнеж
- Бутерки с млечен крем и стафиди
- Сиропиран десерт от кисело мляко и яйца
- Хрупкави мандаринови бутерки в карамелен сироп
- Карамелени бутерки с орехи
Коментари към Баница с шамфъстъци