Начало Хранене Рецепти Десерти Баклави и сиропирани сладкиши Баклава с крема сирене и меден сироп

Баклава с крема сирене и меден сироп

Баклава с крема сирене и меден сироп - изображение

Необходими продукти:

  • 16 листа кори за баклава
  • 4 супени лъжици разтопено масло

За плънката:

  • 220 грама крема сирене (на стайна температура)
  • 1/4 чаена чаша захар
  • 1 яйце
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • 1/4 чаена чаша брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша начукан шамфъстък

За сиропа:

  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1/2 чаена чаша мед
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Комбинирайте крема сиренето, захарта, лимоновия сок, заквасената сметана (може да ползвате и пълномаслено кисело мляко), брашното и солта. Разбъркайте с миксер, за да се получи кремообразна и пухкава смес.

Вземете две тавички с диаметър 10 сантиметра. Във всяка от тях сложете по 8 листа кори за баклава, като всяка намажете с масло, преди да сложите следващата. Нека краищата да излизат извън тавата.

Сложете от плънката с крема сиренето в центъра и отгоре поръсете с шамфъстък. Затворете краищата на корите, за да покрият плънката. Не се притеснявайте за формата. Намажете леко с масло. Печете във фурната в продължение на 20 минути на 170 градуса, след което покрийте с алуминиево фолио двете тавички и продължете печенето за още 20 минути.

През това време пригответе сиропа. В касерола сложете захарта, водата, солта, меда, лимоновия сок и затоплете, за да се разтвори захарта. Изчакайте течността да се посгъсти и да стане на сироп.

Готовите баклавички охладете за кратко (докато успеете да ги докосвате, без да ви парят нетърпимо) и полейте с топлия сироп. Оставете да поемат течността.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиДиетиСпорт