Баклава с крема сирене и меден сироп

Необходими продукти:
- 16 листа кори за баклава
- 4 супени лъжици разтопено масло
За плънката:
- 220 грама крема сирене (на стайна температура)
- 1/4 чаена чаша захар
- 1 яйце
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- 1/4 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша начукан шамфъстък
За сиропа:
- 1/2 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша вода
- 1/2 чаена чаша мед
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Комбинирайте крема сиренето, захарта, лимоновия сок, заквасената сметана (може да ползвате и пълномаслено кисело мляко), брашното и солта. Разбъркайте с миксер, за да се получи кремообразна и пухкава смес.
Вземете две тавички с диаметър 10 сантиметра. Във всяка от тях сложете по 8 листа кори за баклава, като всяка намажете с масло, преди да сложите следващата. Нека краищата да излизат извън тавата.
Сложете от плънката с крема сиренето в центъра и отгоре поръсете с шамфъстък. Затворете краищата на корите, за да покрият плънката. Не се притеснявайте за формата. Намажете леко с масло. Печете във фурната в продължение на 20 минути на 170 градуса, след което покрийте с алуминиево фолио двете тавички и продължете печенето за още 20 минути.
През това време пригответе сиропа. В касерола сложете захарта, водата, солта, меда, лимоновия сок и затоплете, за да се разтвори захарта. Изчакайте течността да се посгъсти и да стане на сироп.
Готовите баклавички охладете за кратко (докато успеете да ги докосвате, без да ви парят нетърпимо) и полейте с топлия сироп. Оставете да поемат течността.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Печено сирене Халуми с билкова коричка
- Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
- Как влияят млякото и сиренето на чревното здраве
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Солени палачинки с лапад, сирене и копър
- Тутманик
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Хапки с прошуто, пъпеш и сирене
Коментари към Баклава с крема сирене и меден сироп