Агнешко в бира със сушени сини сливи и бекон

Необходими продукти:
- 800 грама агнешко месо без кост
- 1 литър тъмна бира
- 200 грама сушени сини сливи без костилки
- 100 милилитра портвайн (ликьорно вино)
- 100 грама бекон
- 2 глави лук
- 2 стръка целина
- 2 скилидки чесън
- 2 дафинови листа
- стрък мащерка
- 25 грама масло
- 1 супена лъжица брашно
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 2 супени лъжици растителна мазнина
- сол
Начин на приготвяне:
Обелете и счукайте скилидките чесън, начупете дафиновите листа на малки части, агнешкото измийте и нарежете на кубчета (със страна около 4 сантиметра).
Смесете месото с подготвените подправки и налейте бирата. Добавете стръка мащерка, разбъркайте и приберете съда в хладилника за една нощ.
Залейте сушените сини сливи със смес от ликьорното вино и балсамовия оцет. Те също трябва да престоят до следващия ден. Тогава се заемете с готвенето на ястието.
Нарежете бекона на тънки ивици, обеления лук - на полукръгчета, а целината - на малки парчета.
Извадете агнешкото от маринатата и го подсушете. Запазете течността.
В подходящ съд загрейте смес от маслото и олиото и в нея запържете месото, докато покафенее (по около 4-5 минути от всяка страна). След това извадете в чиния с помощта на решетъчна лъжица.
В същия тиган/тенджера изсипете нарязаните бекон, лук и целина. Нека се приготвят около 6 минути, разбърквайки ги периодично.
Време е да добавите и брашното, като бъркате непрекъснато, за да не остават бучки.
Върнете агнешкото в съда и налейте маринатата. Изчакайте течността да заври и подправете на вкус.
Затворете с капак и гответе на слаб огън в продължение на час и половина.
След това добавете сините сливи заедно с течността и оставете ястието върху котлона за още половин час.
Агнешкото буквално ще се топи в устата.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: cookpad.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пикантно агнешко със спанак
- Агнешко с артишок под хрупкава коричка
- Агнешко на фурна в бяло вино с чесън
- Агнешко с бял боб и доматена запръжка
- Руло от агнешко с кедрови ядки и спанак
- Агнешко с лимон, маслини, стафиди и подправки
- Задушено агнешко с картофи в сос
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Агнешки гювечета с нахут, сливи, дюли и зеленчуци
- Печено агнешко с билки, горчица и мед
Коментари към Агнешко в бира със сушени сини сливи и бекон