Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Агнешко задушено с картофи по тунизийски

Агнешко задушено с картофи по тунизийски

Агнешко задушено с картофи по тунизийски - изображение

Въпреки че звучи непознато, рецептата е лесна за изпълнение и не съдържа никакви непознати продукти. Вкусът се обогатява от огромното разнообразие от подправки, които се използват, за да направят ястието неустоимо.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 2 супени лъжици олио
  • 1 глава червен лук (нарязана на тънки полумесеци)
  • 1 килограм агнешка плешка
  • 8 скилидки чесън (нарязани на тънки резени)
  • 1 чаена лъжица куркума
  • 2-3 супени лъжици Рас ел ханут - арабска подправка
  • 1 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
  • 2 стръка розмарин
  • 1/3 чаена чаша мащерка
  • 1 чаена чаша свеж магданоз
  • 2 големи домата нарязани на кубчета
  • 2 големи картофа, нарязани на едро
  • 2 чушки (зелени или червени) нарязани на пръчици
  • 500 милилитра зеленчуков или телешки бульон
  • 3 сварени яйца (по желание)


За подправката Рас ел ханут:

  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица млян джинджифил
  • 1 чаена лъжица сол
  • 3/4 чаени лъжици прясно смлян черен пипер
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/2 чаена лъжица семена кориандър
  • 1/2 чаена лъжица лют червен пипер
  • 1/2 чаена лъжица бахар
  • 1/2 чаена лъжица карамфил


Начин на приготвяне:

Смесете всички подправки за Рас ел ханут в малка купичка. Съхранявайте ги в херметически затворен съд в хладна стая в продължение на 1 месец.

Загрейте тенджера на средна температура, налейте мазнината и в нея запържете лука, докато омекне и стане прозрачен. Свалете от котлона и оставете настрана.

Нарежете агнешкото на порции и го запържете в тиган, докато покафенее от всички страни. Когато е готово, го прехвърлете в тенджерата с лука, излейте и соковете, които е пуснало месото.

Добавете чесъна и подправките, разбъркайте, за да се покрие добре месото. Върнете на котлона и гответе за 3-4 минути, като разбърквате понякога.

Добавете доматите, картофите, чушките, бульона и посолете на вкус. Гответе 10 минути под капак.

Докато ястието се задушава, загрейте фурната на 160 градуса.

Махнете капака от тенджерата и я покрийте с алуминиево фолио. Направете малък Х-образен разрез в центъра на фолиото и сложете ястието да се пече във фурната за 1 час.

След това махнете внимателно фолиото и ако има нужда, добавете още вода или бульон.

Покрийте с нов лист алуминиево фолио (без да го режете) и върнете във фурната за още 45 минути до 1 час, или докато агнешкото стане крехко, а картофите омекнат.

Сервирайте ястието горещо, украсено с няколко парчета сварено яйце (ако използвате) и лимон. Поднесете със свежа доматена салата.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com; epicurious.com
Снимка: food52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиАнкетиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиХранене при...Нормативни актовеДиети