E631 - Динатриев инозинат (Disodium inosinate)
Характеристика
Натриевият инозинат представлява бели или безцветни кристалчета, или прах с кристална структура с бял цвят. Добавката няма специфичен мирис, характеризира се с характерен изразен вкус. Разтворимостта й на във вода е добра, в етанол - средна, а в етер не се разтваря на практика. Веществото се съдържа в различни гъби, също в тъканите на животни и риби (предимно морски). Е 631 се синтезира в промишлена среда при ферментация на глюкоза.
Употреба
Натриевият инозинат засилва вкуса и аромата на редица продукти, влошили се след термична обработка или при съхранението. В чист вид добавката не се използва. В хранително-вкусовата промишленост обикновено се употребява смес от натриев инозинат и натриев гуанилат с части глутамат. Най-често Е 631 се среща в месни продукти, колбаси, консерви, в полуготови супи и бульони.
Въздействие върху човека
Хората, които са алергични, страдащите от подагра и ревматизъм, астматиците, трябва да бъдат много внимателни при консумацията на храни със съдържание на веществото, защото то е в състояние да обостри заболяването. Установено е, че добавката, макар безопасна, може да бъде причина за появата на стомашно-чревни разстройства в различна степен. Не се посочва максимално допустима дневна доза от Е 631, безвредна за човека.
Коментари към E631 - Динатриев инозинат (Disodium inosinate)