Начало Хранене Е-тата в храните Оцветители E142 - Зелен S

E142 - Зелен S (Green S)

E142 - Зелен S (Green S) - изображение

Характеристика:

Е 142 или Зеленият S е хранителна добавка, която спада към оцветителите, които се използват за придаване на зелен цвят на продуктите. Това е синтетично вещество – натриева сол, която се извлича от въглищен катран. Представлява прах или гранули с наситен тъмнозелен цвят. Добавката е термоустойчива – издържа на температури до 150ºС, разтворима е във всички течности, без масла.

Употреба:

Е 142 може да се срещне по етикетите на полуготовите супи, сладоледите, подправките, полуфабрикати, безалкохолни напитки, кайма от риба, туршии, пушена риба, топени сирена; използва се в производството на бои за Великденски яйца. Освен в хранителната промишленост, веществото намира приложение и във фармацевтичните и козметични продукти, също за боядисване на коприна и вълна.

Въздействие върху човека:

Зеленият S е официално забранен в Япония, Норвегия, САЩ, Канада. Продукти със съдържание на веществото не трябва да се дават на деца, за да се избегне появата на хиперактивност. В умерени количества, Е 142 не вреди на организма, но при прекаляване с него може да се образуват алергични реакции и риск от ракови заболявания.

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноНовиниРецептиЗдравни съветиДиетиБотаникаСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаСпортНормативни актовеЛеченияХранене при...