E101 - Рибофлавин (Riboflavin, Riboflavin-5 -phosphate)
Витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) е един от най-важните водоразтворими витамини. Биологично активно вещество е, което има важна роля за здравето на човека. Явява се като коензим (един от най-значимите окислително-възстановителни ензими) в много биологични процеси. Химичната формула на рибофлавина е C17H20N4O6. Представлява жълто-оранжеви кристали с горчив вкус.
Хранителната добавка се счита за безопасна и дори полезна, консумирана с храната. Като оцветител E101 е одобрена за употреба в храни в Русия, Украйна и много други страни.
Произход на хранителната добавка E101 (рибофлавин)
Откриването и изследването на витамини от група B започва през 20-те и 30-те години на 20-ти век. Рибофлавинът е изкуствено синтезиран през 1935 година. Тогава той получава името си, което идва от "рибоза" (захар) и "флавин" (жълта боя). Получава това наименование, защото молекулата му се състои от две вещества - рибоза (бикарбонат) и флавин - естествен жълт пигмент, намиращ се в някои зеленчуци, в картофите и млякото.
Свойства на рибофлавина (E101):
Хранителната добавка E101 е устойчива на високи температури, но се разрушава при излагане на светлина - превръща се в неактивна форма и губи полезните си свойства.
Слабо разтворима е във вода и алкохол. Устойчива е в киселинна среда, но бързо се разгражда в алкална.
Добавката може да бъде получена по химичен път от 3,4-диметиланилин и рибоза, както и по микробиологичен начин от гъбата Eremothecium ashbyii или с помощта на генетично модифицираните бактерии Bacillus subtilis.
Рибофлавините са класифицирани в 2 вида съединения:
- Добавката E101i - чист рибофлавин;
- Добавката E101ii - рибофлавин 5-фосфат.
Влияние на добавката E101 върху тялото
Ползи
Витамин B2 под формата на добавката E101 е от съществено значение за здравето на ноктите, косата, кожата, както и за работата на щитовидната жлеза. Рибофлавинът е необходим за образуването на еритроцити и антитела, както и за регулиране на растежа и репродуктивните функции на организма.
При недостатъчнен прием
Недостигът на витамин B2 в организма се изразява със следните външни признаци:
- увреждания на лигавицата на устните;
- напукване и обелване на епитела;
- ранички по краищата на устата;
- оток и зачервяване на езика;
- себореен дерматит на назолабиалните гънки, на носа, ушите, клепачите.
Често се появяват и изменения на зрителните органи:
- фотофобия;
- васкуларизация на роговицата;
- конюнктивит;
- кератит, а в някои случаи – катаракта.
Съществуват редица случаи, когато при авимитаноза се стига до анемия, нервни разтройства, проявяващи се в мускулна слабост, пареща болка в краката, мускулна слабост и други.
Основната причина за недостиг на витамин В в организма е ниската консумация на мляко и млечни продукти, които са негов основен източник. Също хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и приемът на лекарства - антагонисти (блокери) на рибофлавин.
Важно е непрекъснато да се консумират храни, съдържащи витамин B2, тъй като той не може да се натрупва в организма. Всяко излишно количество се отделя от тялото заедно с урината. Когато има много от него, урината се оцветява в жълт цвят.
Вреди
Хранителната добавка E101 практически не е токсична, дори при прекомерна консумация на продукти с нейното съдържание. Тъй като рибофлавинът е малко разтворим във вода, той се абсорбира слабо от червата. Само синтетично полученият рибофлавин може да представлява минимална опасност поради вероятността синтетични странични продукти да влязат в неговия състав.
Употреба на рибофлавина (E101)
В хранително-вкусовата промишленост добавката E101 се използва като жълт оцветител за храна. Добавя се към хранителни продукти, за да ги обогати с витамин B2. Най-често E101 се включва в състава на детски зърнени храни, хляб, фъстъчено масло и зърнени закуски.
В природата рибофлавинът се съдържа естествено в протеинови продукти от животински произход. Храните с най-високо съдържание на витамина са черен дроб и бъбреци, месо (птиче и друго), риба, яйца, бадеми, гъби, извара, гречка (елда), мляко, месо, мая и други. Съдържа се и в някои зеленчуци като броколи, спанак, бяло зеле и други.
Рибофлавинът се използва в медицината като хранителна добавка за попълване на липсата на витамин B2 в организма.
dobavkam.net
Снимка: freepik.com
Коментари към E101 - Рибофлавин (Riboflavin, Riboflavin-5 -phosphate)