Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от магданоз

Сок от магданоз

Сок от магданоз - изображение

Сокът от магданоз е безспорен източник на витамини, микро-, макроелементи и други полезни за човешкия организъм вещества. По съдържание на витамини може да се състезава с много плодови и зеленчукови сокове. Богат е на витамини С (до 0,2%), РР, А, К, в състава му влизат също витамини от група В, каротин, ретинол, никотинова киселина, биофлавоноиди, подобряващи усвояването на витамин С и притежаващи силно антиоксидантно действие.

Списъкът с микро- и макроелементи е разнообразен: желязо, калций, натрий, фосфор, магнезий, калий.


Лечебни свойства

Сокът от магданоз е полезен за храносмилателната система, тъй като подобрява чревната перисталтика. Препоръчва се при стомашно разстройство, липса на апетит и при гастрити с понижена киселинност на стомашния сок. Хората с диабет също могат да употребяват течността, защото тя понижава кръвната захар.

В съчетание с прясно изцеден сок от цвекло, магданозената течност нормализира месечния цикъл при жените, облекчава болезнената и обилна менструация. Комбинация с морковен сок пък е почти незаменим коктейл за тези, които пренатоварват очите си.

Диетолозите съветват по време на консумация на сок от магданоз от менюто да се изключат храни със съдържание на нишесте, захар и месни продукти.

Витамин А, влизащ в състава на течността, е природен антиоксидант, необходим за поддържане здравето на сърцето, белите дробове, бъбреците. Той изпълнява една от важните роли за добро зрение, предпазва от развитие на макулна дегенерация на ретината, настъпваща с напредването на възрастта. Антиоксидантните свойства помагат за предпазването на организма от действието на свободните радикали, на външните канцерогенни вещества като отработени газове и радиация.

Витамин К участва в регулирането на съсирването на кръвта. Неговият дефицит може да доведе до кръвоизливи, до проблеми с възстановяването на тъканите след наранявания и инциденти. Веществото участва в метаболизма на калция, а това означава, че е от значение и за костната тъкан.

Витамин В9, познат още като фолиева киселина, участва в множество процеси: в производството на белтъчини, еритроцити, ДНК, намалява риска от развитие на желязодефицитна анемия. Особено необходим е за бременните жени, защото предпазва плода от вродени аномалии на невралната тръба.

Всички тези елементи са в концентриран вид в сока от магданоз, включително минерални съединения, ензими, хлорофил, етерично масло.

За направата на сок от магданоз могат да се използват всички части на растението (листата, стъблата, корените). В корена има много полезни активни вещества, в народната медицина се е използвал за пречистване и извеждането на камъни от пикочната система. Етеричното масло в него допринася за отделянето на жлъчката, подобрява храносмилането.

Всички елементи в състава сока от магданоз действат положително върху много човешки органи.

Полезен е защото:

  • помага за укрепване на имунната система, предпазва от инфекции и простуда, допринася за по-бързото възстановяване и оздравяване;
  • премахва неприятния дъх в устата;
  • понижава нивото на лошия холестерол;
  • помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове;
  • подобрява храносмилането, съдействайки за предотвратяване на чревни разстройства, като метеоризъм, подуване, засилено образуване на газове;
  • способства за извеждане на солите на пикочна киселина, действайки като диуретик; премахва възпалението;
  • профилактично средство е срещу развитие на заболявания на простатата при мъжете;
  • разбива и извежда камъните от жлъчката и бъбреците;
  • забавя процесите на стареене, подобрявайки регенерацията на кожните клетки;
  • повишава активността на главния мозък, помага за справяне с големи умствени натоварвания;
  • премахва възпалението и зачервяването на очите след продължително използване на компютър;
  • подобрява подвижността на ставите и премахва болката при артрит, подагра, остеохондроза;
  • укрепва и повлиява благоприятно сърдечно-съдовата система;
  • подобрява апетита;
  • възпрепятства появата на запек;
  • премахва коликите, предотвратява диспепсията и образуването на газове.


Действия на сока от магданоз върху организма:

  • тонизиращо;
  • противовъзпалително;
  • укрепващо;
  • пречистващо.


Напитката от растението се препоръчва не само за пречистване на организма от шлаки, но и на хора, които непрекъснато са изложени на въздействието на неблагоприятни за здравето условия, на страдащи от чести разстройства на нервната система, при проблеми със съня.

 

Как да приготвим сок от магданоз?

Връзката магданоз се измива. Разбира се, използват се само свежи стръкове, неувредени и неизсъхнали. Оставят се за половин час в студена вода, след което се изцежда сока със сокоизтисквачка или магданозът се мели с блендер и течността се изцежда с помощта на марля. Този сок е един от най-силните и концентрирани, затова не се приема в чист вид, а се разрежда с вода.

Употребява се веднага след приготвянето, не се добавят сол, захар. Пие се на малки глътки, като се задържа малко в устата, за да може да се смеси със слюнката (това подобрява усвояването на сока в стомаха).

Препоръчваната дневна доза е 1 супена лъжица магданозена течност, която е полезно да се комбинира със сокове от моркови, краставици целина или спанак.


Козметично приложение

Домашно приготвен сок от подправката се използва за подобряване цвета на лицето, за изглаждане на фините бръчки. Смята се също, че той благоприятства обменните процеси в горните слоеве на епидермиса. Течността помага за премахване на тъмните кръгове под очите, намалява появата на лунички и пигментирали петна, полезна е за уморени очи.


Противопоказания

Тъй като сокът от магданоз е силно концентриран, преди да се пристъпи към неговата консумация, е необходимо човек да се увери, че не е алергичен към продукта. Той е противопоказен за хора с възпалителни бъбречни заболявания, защото притежава диуретичен ефект. Бременните жени не трябва да консумират сока, поради факта, че той стимулира гладката маточна мускулатура и може да предизвика преждевременно раждане. Да не се пие и от хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: inmoment.ru; ekolekar.com

3.5, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода85 мл.
Белтък4 гр.
Въглехидрати8 гр.
Калории47 кал.

ДРУГИ

Други полезнихлорофил

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиСпортДиетиСнимкиЛюбопитноБотаника