Полезни свойства на ряпата
Ряпата е кореноплоден зеленчук, член на семейство Кръстоцветни, към което принадлежат бок чой, брюкселското зеле и кейла. Те са едни от най-важните зеленчукови култури в света и се използват за изхранване както на хора, така и на говеда.
Най-често срещаните видове ряпа са лилава, червена или зеленикава от външната страна луковица с бяла вътрешност, наричана още корен, който расте над земята и има гладка кожа без белези или странични корени. Корените и листата на ряпата са безопасни за консумация.
Хранителна стойност на ряпата и листата от ряпа
В химичния състав на ряпата влизат витамини, въглехидрати, микроелементи, също редкият елемент глюкорафанин, предшественик на сулфорана, който притежава силни противоракови и антидиабетични свойства. Глюкорафанинът се съдържа, практически, във всички видове зеле, но в биологично значими количества само в ряпата и „нейните” броколи, цветното зеле и алабаш.
Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, ряпата е нискокалорична, но богата на много витамини и минерали. В една чаша (130 грама) сурова ряпа се съдържат:
- 36 калории
- 8 грама въглехидрати
- 2 грама фибри
- 1 грам протеин
- Витамин C - 30% от дневната потребност (ДП)*
- Фолат - 5% от ДП*
- Фосфор - 3% от ДП*
- Калций - 3% от ДП*
Листата съдържат още по-големи количества хранителни вещества. В една чаша (55 грама) листа от ряпа се съдържат:
- 18 калории
- 4 грама въглехидрати
- 2 грама фибри
- Витамин K - 115% от ДП*
- Витамин C - 37% от ДП*
- Провитамин A - 35% от ДП*
- Фолат - 27% от ДП*
- Калций - 8% от ДП*
По съдържание на витамин С, ряпата почти два пъти превъзхожда портокала, лимона и зелето. В действителност, ряпата се приема за шампион по съдържание на аскорбинова киселина. Освен това, в нея има витамини А, В1, В2, В5, РР, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, сяра, малко количество манган и йод.
Листата на кореноплода са богат източник на мастноразтворимите витамини K и A, които тялото може да абсорбира по-добре, когато се консумират с мазнини. Витамин K има важна роля като съсирващ агент, което означава, че помага за предотвратяване на прекомерното кървене. Витамин A е жизненоважен за здравето на очите, кожата и белите дробове. Листата съдържат и големи количества фолат, който подпомага производството на червени кръвни клетки и помага за предотвратяване на нарушения в развитието на плода в майчината утроба.
По количество фосфор, този зеленчук предхожда репичките. Ряпата включва в състава си всички необходими за човешкия организъм минерални соли, които й придават лечебни свойства. Солите на сярата, например, пречистват и обеззаразяват кръвта, разбиват камъните в бъбреците и пикочния мехур. Има полезно действие при инфекции, кожни заболявания и бронхити.
В ряпата се съдържа магнезий, затова тя е профилактично средство срещу онкологични заболявания. Магнезият помага на костните тъкани да натрупват калция, което е много важно за развиване и укрепване на скелета, особено за организма на деца и подрастващи, също за хора на възраст, тъй като техните кости започват да отслабват и са застрашени от развиване на остеопороза.
Полезни свойства на ряпата
Ряпата е много полезна за организма. Заради лечебните си свойства, тя намира приложение в народната медицина за предотвратяване и лечение на много заболявания. Пречиства и лекува стомаха и червата, има антисептично и диуретично действие. Храните от ряпа се препоръчват при диабет и затлъстяване. Тя е нискокалоричен продукт и е много подходяща за намаляване на теглото. Препоръчва се и при захарен диабет, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Помага за нормализирането на обмена на веществата и стимулира дейността на стомашно-чревния тракт.
Сокът от прясна ряпа се използва като отхрачващо и диуретично средства. Запазва се добре, затова се използва за профилактика на хипо- и авитаминози, а също като лечебен продукт при хиперациден гастрит, спастичен колит (запек).
1. Противоракови свойства
Ряпата съдържа няколко полезни растителни съединения, имащи свойството да се борят с рака. Освен високото си съдържание на витамин C, което може да помогне за предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки, ряпата е богата на глюкозинолати. Това са група биоактивни растителни съединения, които осигуряват антиоксидантна активност.. Многобройни проучвания свързват по-високият прием на глюкозинолати с намален риск от развитие на различни видове рак, включително на белите дробове, дебелото черво и ректума.
Ряпата съдържа и високо количество флавоноиди, главно антоцианини - друг вид антиоксиданти с доказани противоракови ефекти. Антоцианините присъстват в сините и лилавите плодове и зеленчуци, като ряпата. Консумирането им е свързано с по-ниски нива на хронични и дегенеративни заболявания.
2. Поддържа нивата на кръвна захар
Контролирането на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за здравето, особено за хората, които имат диабет. Има проучвания за ефектите на ряпата и екстракта от нея върху диабета при животни. Установени са антидиабетични свойства, които все още не са изследвани и доказани при хората.
3. Противовъзпалителни ефекти
Възпалението е свързано с много хронични заболявания, като артрит, рак и високо кръвно налягане. Глюкозинолатите в ряпата се разграждат до индоли и изотиоцианати, като и двата са биоактивни странични продукти с противовъзпалителни свойства. Един специфичен вид индол в ряпата е арвелексинът, за който се смята, че блокира причиняващите възпаления съединения, като азотен оксид (вид свободен радикал, участващ в процеса на възпаление).
4. Предпазва от вредните бактерии
Глюкозинолатите в ряпата също се разпадат до изотиоцианати - група съединения, способни да инхибират растежа на микробите и бактериите. Проучвания са установили, че изотиоцианатите се борят с често причиняващите болести бактерии, като E. coli и S. aureus.
5. Други потенциални ползи за здравето
Ряпата е нискокалоричен зеленчук, който не съдържа нишесте и има нисък гликемичен индекс. Консумирането й има минимален ефект върху нивата на кръвна захар и помага за поддържане на здравословно тегло.
Може да насърчи здравето на костите, поради съдържащите се в ряпата витамин K и глюкозинолати.
Доказано е, че съдържащите се в зеленчука антицианини и серни съединения, като глюкозинолати, имат защитни ефекти върху черния дроб.
Как да добавите ряпа в диетата?
Ряпата може да се консумира както варена, така и сурова, а листата се добавят в салати. Варена ряпата може да се добави в картофено пюре или да се нареже на тънко и изпече на хрупкав чипс. Микс от нарязани на кубчета ряпа, картофи и моркови, могат да се изпекат на фурна или на скара и сервират като гарнитура към основно ястие. Сотирайте ряпата и листата й за здравословна порция зеленчуци. Зеленчукът се приготвя много лесно, а добавянето му към някои от любимите ястия ще повиши хранителната им стойност.
Противопоказания на ряпата
Хората, имащи нарушения на щитовидната жлеза, трябва да избягват консумацията на ряпа, тъй като тя съдържа съединения, които могат да повлияят на жлезата и да попречат на работата на хормоните. При прием на нитратни лекарства, трябва да се ограничи консумацията на ряпа, тъй като тя също съдържа високи количества нитрати.
healthline.com; lybrate.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 90.5 мл. |
Белтък | 1.5 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 5.9 гр. |
Калории | 28 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В5, РР, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, сяра, |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Бяла ряпа Дайкон (японска ряпа) - видове, състав и полезни свойства
- Салата от бяла ряпа и моркови с чесън и копър
- Салата от моркови, ряпа и ябълки
- Пийте сок от ряпа с мед срещу цироза на черния дроб
- В случай на аритмия пийте сок от ряпа с мед
- Брюква, сладка ряпа
- Пролетна "баница" с ряпа
- Със сок от черна ряпа или зехтин ще излекувате възпалението на жлъчката
- Салата от ряпа и нахут
- Пълнена ряпа с бели гъби и лук
Коментари към Полезни свойства на ряпата