Бяла ряпа Дайкон (японска ряпа) - видове, състав и полезни свойства
Дайкон, известен още като бяла ряпа, японска ряпа, китайска ряпа, зимна ряпа и лубо, е популярен зеленчук в японската, китайската и други азиатски кухни. Наподобява голям дебел морков с бял цвят. Обикновено се яде суров, варен или маринован.
Произходът на бялата ряпа е Югоизточна или Източна Азия. От японски в превод означава "голям корен". Листата и корените на зеленчука са годни за консумация.
Суровата ряпа Дайкон има сладък и леко пикантен вкус. Има тенденция да е по-мека от пиперливата червена репичка, много хрупкава и сочна е, а вкусът й зависи от сорта. Сготвената бяла ряпа има сладък вкус и нежна консистенция. Зелените листа са много пиперливи с остър вкус, който леко омеква при готвене.
Видове ряпа Дайкон
Въпреки че най-често ряпата е бяла със зелени листа на върха, има най-различни нюанси, включително червени, зелени и лилави. Те растат в три форми - цилиндрични, продълговати и сферични.
Разновидности на Дайкон са:
- Мияшиге Уайт (бяла с цилиндричен корен, хрупкава текстура и мек аромат);
- KN-Bravo (лилава със светлолилава до бяла вътрешност и леко сладък вкус);
- Алпийски дайкон (по-сладък е от по-дългите сортове, използва се за приготвяне на кимчи);
- Динена ряпа (бледозелена с ярко розова вътрешност, сферична форма, леко сладък и пиперлив вкус);
- Японска ряпа (сред най-големите сортове, бяла на цвят със сладък вкус и хрупкава консистенция);
- Червена ряпа (червена с бяла вътрешност и цилиндрична форма, с лют, но сладък вкус и розови стъблови листа);
- Кантонски лобак - традиционна ряпа, ло пак (светлозелена на цвят около върха на корена близо до листата, пиперлив вкус);
- Му (със зелено и бяло оцветяване, по-кръгла и къса, пиперлив вкус);
- Динена ряпа - китайски Дайкон (кръгла или овална с мътна, светлозелена вътрешност и ярко розов цвят за украса, подобна на диня).
Хранителна стойност
Дайкон е нискокалоричен зеленчук с впечатляващ хранителен профил. В една бяла ряпа с размери 18 сантиметра и тегло 338 грама се съдържат:
- 61 калории;
- 14 грама въглехидрати;
- 2 грама протеин;
- 5 грама фибри;
- Витамин C - 124% от дневната потребност*
- Фолат (витамин B9) - 24%*
- Витамини: А, В1, В2, В5, В6, Е;
- Макроелементи: калий (22%*), калций (9%*), магнезий (14%*), натрий, фосфор;
- Микроелементи: желязо, йод, кобалт, мед (19%*), манган, флуор, цинк.
Витамин C е водоразтворим витамин, който е от съществено значение за здравето. Необходим е за много телесни функции, включително на имунната система и растежа и възстановяването на тъканите. Освен това е и мощен антиоксидант, предпазващ клетките на тялото от окислително увреждане.
Дайкон също е богат на фолиева киселина - витамин B9, който участва в клетъчния растеж, производството на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК. Храните, богати на този витамин, са особено важни по време на бременността за растежа и развитието на бебето.
Японската ряпа е с много ниско съдържание на калории - само 18 калории на 100 грама и почти не съдържа мазнини. Коренът е добър източник на витамин C, съдържа 27% от препоръчителната дневна стойност.
Здравни ползи
Полезните свойства на китайската ряпа са известни още от древността. Използвали са я за подсилване на апетита и за подобряване работата на храносмилателната система. Полезна е при кашлица, запек, депресии, артрит, камъни в бъбреците, жлъчно–каменни заболявания и захарен диабет. Също така, тя стимулира отделянето на стомашен сок, има диуретично действие и е отлично профилактично средство срещу атеросклероза, тъй като помага за отделянето на „лошия” холестерол. Сокът от дайкон нормализира храносмилането и обмяната на веществата, има диуретично, ранозаздравяващо и бактерицидно действие. Препоръчват я при аритмия, анемия, невралгия, гастрити с понижена секреция, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, и за профилактика срещу жлъчно–каменна болест.
При подагра и радикулит помагат компреси от ряпа, а сокът й се използва за почистване кожата на лицето и срещу оплешивяване.
1. Богат източник на защитни растителни съединения
Дайкон съдържа много растителни съединения, които могат за подобряване здравето и защитават тялото от заболявания. В проучване се установява, че екстрактът от Дайкон съдържа полифенолните антиоксиданти ферулова киселина и кверцетин - и двата имат противовъзпалителни, противоракови и имунноподсилващи свойства.
Кръстоцветните зеленчуци като този съдържат биологично активни съединения, наречени глюкозинолати, които се разграждат до образуването на изотиоцианати. Тези съединения имат мощни свойства за борба с рака. Проучвания на популацията показват, че консумацията на много кръстоцветни зеленчуци като ряпа може да предпази от някои видове рак, включително на дебелото черво и белите дробове.
2. Помага за отслабване
Консумацията на нискокалорични храни с високо съдържание на фибри като зимната ряпа могат да помогат за поддържане на здравословно тегло и за отслабване. Този вид зеленчук е без нишесте и с ниско съдържание на въглехидрати. Изследвания доказват, че консумацията на такъв вид зеленчуци може да насърчи здравословното телесно тегло, да намали телесните мазнини и нивата на инсулин - хормон, участващ в съхранението на мазнините. Дайкон е богат източник на фибри, имащи свойството да намаляват глада и да забавят храносмилането, като увеличават пълнотата и чувството за ситост.
3. Предпазва от хронични заболявания
Зимната ряпа е питателен зеленчук, богат източник на мощни растителни съединения, витамини, минерали и фибри, които работят заедно, за да защитят организма от болести. Приемът на кръстоцветни зеленчуци е свързан с намален риск от сърдечни заболявания, диабет и невродегенеративни състояния.
Използване в кулинарията
Добавете бялата ряпа Дайкон към салати, използвайте като хрупкава гарнитура или към пържени картофи. Пригответе кимчи или добавете ряпата в супи и яхнии вместо моркови. Сварете на пара ряпа, овкусете я със зехтин, сол и черен пипер за нискокалорична гарнитура или добавете към печени картофи на фурна.
Всички части на зеленчука са годни за консумация, включително зелените листа на върха, които могат да се добавят към супи или да се консумират сурови в салати. Кълновете от дайкон се използват в салати и в азиатската кухня. Макар и мънички, те имат мощни лечебни свойства и проявяват антиоксидантни и противоракови свойства.
Бялата ряпа Дайкон може да се сервира сурова или сготвена. Често се обелва преди употреба, но обелката е годна за ядене. Може да се нареже на тънко за гарнитура или мариноване, нарязана на кубчета за готвене или използване в печива и салати.
Противопоказания
При консумация на големи количества може да предизвика подуване на червата и раздразнение на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.
Към основните противопоказания при употреба се отнасят:
- подагра
- възпалителни процеси на храносмилателната система (гастрити, ентероколити с повишена секреторна функция, язва на стомаха и дванадесетопръстника и други заболявания)
- някои заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза.
healthline.com
Снимка: thespruceeats.com; seriouseats.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88.6 мл. |
Белтък | 1.9 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 7.0 гр. |
Калории | 34 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В5, В6, С, Е; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кабалт, мед, манган, флуор, цинк |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Полезни свойства на ряпата
- Салата от бяла ряпа и моркови с чесън и копър
- Салата от моркови, ряпа и ябълки
- Китайска ряпа, Дайкон
- Пийте сок от ряпа с мед срещу цироза на черния дроб
- Използвайте хрян, ряпа и мед, за да облекчите болките при ишиас
- Брюква, сладка ряпа
- Открийте 7 практични приложения на дайкона (японска ряпа)
- В случай на аритмия пийте сок от ряпа с мед
- Салата от ряпа и моркови със зелен лук и чеснов сос
Коментари към Бяла ряпа Дайкон (японска ряпа) - видове, състав и полезни свойства