Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Пъдпъдъче месо

Пъдпъдъче месо

Пъдпъдъче месо - изображение

Пъдпъдъкът е птица от семейство Фазанови, чието месо съдържа огромни количества белтъчини, калий, фосфор, аминокиселини, мед и витамини от В група. Препоръчва се при диетично и лечебно хранения, характеризира се с висока калоричност.

Хранителните, вкусовите и диетичните качества на пъдпъдъчето месо превъзхождан не само пилешкото, но и заешкото. Това е и причината да бъде използвано още от древни времена за приготвяне на ястия за пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, проблеми на опорно-двигателния апарат, болести на бъбреците, белите и черния дробове, стомашно-чревния тракт.

Месото на пъдпъдъка е балансирано по отношение на мазнините и аминокиселините в състава си. То е полезно за стари хора, бременни жени, болни (включително деца) с отслабен имунитет, също при онкологични заболявания и за консумация в следоперативен период.

пъдпъдък

Поради наличието на витамини от група В продуктът подобрява работата на централната нервна система. Това прави човек спокоен и уравновесен.

Освен това, в месото на пъдпъдъка има и желязо, което повишава нивото на хемоглобина, профилактика е срещу развитие на анемия.

С помощта на калция и фосфора се укрепват костите и се подобряват умствените процеси.

Витамин РР, който също присъства в състава на птичето месо, допринася за по-добра микроциркулация на кръвта, което на свой ред е изключителна профилактика срещу подагра.

пъдпъдък

Огромни са количествата и на витамини Д, В1 и В2, предотвратяващи риска от развитие на рахит.

Немалките стойности на калий правят пъдпъдъчето полезно за работата на главния мозък, допринася за нормализиране на налягането в кръвоносните съдове, ефективна профилактика е срещу аритмия и хипотензия.

Сярата и фосфора са причината за нормализиране на обменните процеси в организма, борят се успешно с излишните килограми, подобряват работата на мозъка и стомашно-чревния тракт.

Кобалтът също е част от ценната комбинация на витамини и микроелементи в месото на пъдпъдъка.

 

Опасни и вредни свойства на пъдпъдъчето месо

Сравнено с месото на други птици, това на пъдпъдъка се смята за най-безопасното. То може да бъде противопоказно за консумация само при индивидуална непоносимост към продукта, която се наблюдава много рядко.

Пъдпъдъчи яйца


За човешкия организъм за изключително полезни и пъдпъдъчите яйца, за чието въздействие върху здравето може да научите повече от следващите ни статии:

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - 1 част

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - 2 част

Пъдпъдъчи яйца - хранителна стойност и здравни ползи

 

Източник: edaplus.info; perepelinoe-tsarctvo.ru

Снимки: dich.kiev.ua;wow-card.kz;

perepelka.org.ua perepelinoe-tsarctvo.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода11,7 мл.
Белтък29,2 гр.
Мазнини33,3 гр.
Калории242 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

фосфор,калий, витамини от група В

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияРецептиХранене при...ЛюбопитноЛайфстайл