Пъдпъдъче месо
Пъдпъдъкът е птица от семейство Фазанови, чието месо съдържа огромни количества белтъчини, калий, фосфор, аминокиселини, мед и витамини от В група. Препоръчва се при диетично и лечебно хранения, характеризира се с висока калоричност.
Състав и полезни свойства на пъдпъдъчето месо
Хранителните, вкусовите и диетичните качества на пъдпъдъчето месо превъзхождан не само пилешкото, но и заешкото. Това е и причината да бъде използвано още от древни времена за приготвяне на ястия за пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, проблеми на опорно-двигателния апарат, болести на бъбреците, белите и черния дробове, стомашно-чревния тракт.
Месото на пъдпъдъка е балансирано по отношение на мазнините и аминокиселините в състава си. То е полезно за стари хора, бременни жени, болни (включително деца) с отслабен имунитет, също при онкологични заболявания и за консумация в следоперативен период.
Поради наличието на витамини от група В продуктът подобрява работата на централната нервна система. Това прави човек спокоен и уравновесен.
Освен това, в месото на пъдпъдъка има и желязо, което повишава нивото на хемоглобина, профилактика е срещу развитие на анемия.
С помощта на калция и фосфора се укрепват костите и се подобряват умствените процеси.
Витамин РР, който също присъства в състава на птичето месо, допринася за по-добра микроциркулация на кръвта, което на свой ред е изключителна профилактика срещу подагра.
Огромни са количествата и на витамини Д, В1 и В2, предотвратяващи риска от развитие на рахит.
Немалките стойности на калий правят пъдпъдъчето полезно за работата на главния мозък, допринася за нормализиране на налягането в кръвоносните съдове, ефективна профилактика е срещу аритмия и хипотензия.
Сярата и фосфора са причината за нормализиране на обменните процеси в организма, борят се успешно с излишните килограми, подобряват работата на мозъка и стомашно-чревния тракт.
Кобалтът също е част от ценната комбинация на витамини и микроелементи в месото на пъдпъдъка.
Опасни и вредни свойства на пъдпъдъчето месо
Сравнено с месото на други птици, това на пъдпъдъка се смята за най-безопасното. То може да бъде противопоказно за консумация само при индивидуална непоносимост към продукта, която се наблюдава много рядко.
За човешкия организъм за изключително полезни и пъдпъдъчите яйца, за чието въздействие върху здравето може да научите повече от следващите ни статии:
Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - 1 част
Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - 2 част
Пъдпъдъчи яйца - хранителна стойност и здравни ползи
edaplus.info; perepelinoe-tsarctvo.ru; dich.kiev.ua;wow-card.kz;
perepelka.org.ua perepelinoe-tsarctvo.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 11,7 мл. |
Белтък | 29,2 гр. |
Мазнини | 33,3 гр. |
Калории | 242 кал. |
Витамини и минерали
фосфор,калий, витамини от група В |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Пълнени пъдпъдъчи яйца с пастет от авокадо, майонеза и сметана
- Мариновани пъдпъдъчи яйца с чесън и аншоа
- Печени пъдпъдъчи яйца в авокадо
- Кюфтенца с цели пъдпъдъчи яйца
- Пъдпъдъци с картофи и домати
- Заздравете косата си с маска от пъдпъдъчи яйца и тинктура от лют червен пипер
- Преборете акнето с маска от пъдпъдъчи яйца, зехтин и масло от лавандула
- Подхранете кожата на лицето си с 2 лесни маски с пъдпъдъчи яйца
Коментари към Пъдпъдъче месо