Палмово масло

Палмовото масло намира широко приложение в кулинарията и козметиката. То се използва при приготвянето на сладкарски изделия, които има дълъг срок на годност, също при направата на други хранителни продукти, придавайки им приятни вкус и аромат.
Маслото има червено-оранжев цвят, а мирисът и вкусът му наподобяват тези на ядките.
Ползата
В палмовото масло се съдържа голямо количество витамин Е, който подобрява състоянието на кожата и косата, допринася за подсилване на имунната система.
Продуктът се характеризира с подмладяващи свойства. Антиоксидантното му действие го прави желана съставка при производството на козметични средства. Каротиноидите в състава на маслото укрепват косата и
стимулират регенерацията на клетките и тъканите, поддържат доброто състояние на костната система, кожата се подмладява, овлажнява и омекотява.
Положително е влиянието на палмовото масло и върху зрението. Благодарение на наличието на витамин А в
състава се стимулира производството на зрителния пигмент на ретината, нормализира работата на зрителния
анализатор, подобрява работата на костната система, предпазва от вирусни инфекции.
Вредата
В палмовото масло има много наситени мазнини, които повишават нивото на холестерола. Линоловата киселина, която извежда вредния холестерол, в този продукт е 5%. Не се препоръчва употребата му при затлъстяване, атеросклероза, наличие на тромби в кръвоносните съдове и сърдечни заболявания.
Маслото не се усвоява пълноценно от организма. То действа като пластилин на организма и на практика не се извежда от него, а остава под формата на шлаки по червата, кръвоносните съдове и други вътрешни органи.
Палмовото масло е един от мощните канцерогени. В много страни употребата му в хранителната промишленост е забранена.
Консумацията на продукта води до появата на колики и влошава усвояването на калция при децата. Детските
смеси, в чиито състав има палмово масло, предизвикват стомашно-чревни проблеми. Недоброто усвояване на калция от своя страна е предпоставка за забавяне на формирането на костната тъкан при децата.
Палмовото масло е вредно и за възрастните хора, тъй като приемът му води до нарушения на кръвоносните
съдове и понижаване на костната плътност.
foodinformer.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0,1 мл. |
Мазнини | 99,9 гр. |
Калории | 899 кал. |
Витамини и минерали
витамини А и Е |
Други
Други полезни | ненаситени мастни киселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО 200 мл
ОРТОМОЛ ТЕНДО * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!ГАНО МАСАЖНО ОЛИО 75 мл DXN
СЕРИ ПАЛМОВО МАСЛО 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Великденски курабии с масло
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме
- Каша от булгур с масло и домати
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Обикновен маслен крем
- Хората, болни от рак, трябва да избягват шоколада
- Лимонови масленки с пудра захар
Коментари към Палмово масло