Лобстер
Лобстерът се отнася към семейството на големите морски раци. Смята се за един от най-здравословните хранителни продукти. Съдържа по-малко калории и мазнини в сравнение с нетлъстото говеждо или пилешкото меса. В същото време е богат на аминокиселини, калий, магнезий, витамини В12, В6, В3, В2, провитамин А. Добър източник е на калций, желязо, фосфор и цинк.
Състав
В 100 грама от продукта има:
- холестерол — 95 милиграма;
- наситени мастни киселини — 0,181 грама;
- мононенаситени мастни киселини — 0,220 грама;
- полиненаситени мастни — 0,296 грама.
Съдържание на витамини:
- тиамин (витамин В1) — 0,02 милиграма;
- рибофлавин (витамин В2) — 0,014 милиграма;
- ниацин (витамин В3) — 1,591 милиграма;
- холин (витамин В4) — 70,3 милиграма;
- пантотенова киселина (витамин В5) — 1,449 милиграма;
- пиридоксин (витамин В6) — 0,104 милиграма;
- фолиева киселина (витамин В9) — 10 микрограма;
- цианокобаламин (витамин В12) — 1,25 микрограма;
- ретинол (витамин А) — 1 микрограм;
- токоферол (витамин Е) — 0,87 милиграма.
Съдържание на микроелементи:
- 63,6 микрограма селен
- 56 микрограма манган;
- 10,6 микрограма флуор;
- 3,53 милиграма цинк;
- 1,349 милиграма мед;
- 0,26 милиграма желязо.
Съдържание на макроелементи:
- натрий (Na) — 423 милиграма;
- калий (К) — 200 милиграма;
- фосфор (P) — 161 милиграма;
- калций (Ca) — 84 милиграма;
- магнезий (Mg) — 38 милиграма.
Полезни свойства и противопоказания
Благодарение на немалките количества минерали и витамини, само 100 грама от този омар дават на организма почни пълната дневна необходимост от полезни вещества.
Полиненаситените мастни киселини (Омега-3) действат благоприятно върху сърдечно-съдовата система, предотвратявайки развитието на атеросклероза. Допринасят за укрепването на стените на кръвоносните съдове и понижават артериалното налягане. Недостигът на такива мазнини увеличава риска от развитие на онкологични заболявания.
Продуктът може да се определи като диетичен, като не трябва да се забравя за големите количества холестерол, който е враг на сърдечните проблеми.
В месото на лобстера има цинк - елемент, който е необходим за нормалното функциониране на половата система. При дефицит на веществото съществува опасност от намаляване производството на тестостерон. Немалкото белтъчини, наред с цинка, нареждат омара сред натуралните афродизиаци, макар това да е малко преувеличено. Затова пък без съмнение може да се говори за положително действие на лобстера върху нервната система, което се дължи на селена в състава на месото.
В черупката на омара има хитин, чиято структура наподобява целулоза, влакната му подобряват перисталтиката и храносмилането. Това прави хитина подходящ за изготвянето на редица био добавки.
Въпреки здравните ползи за организма, които дава консумацията на морските раци, те трябва да се хапват внимателно, особено от хора, страдащи от алергии.
netkilo.ru; edaplus.info; kiev.vj.ua; azrestoran.az
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 80,95 мл. |
Белтък | 16,52 гр. |
Мазнини | 0,75 гр. |
Калории | 77 кал. |
Витамини и минерали
витамини от група В, А и Е |
Други
Други полезни | натрий, фосфор, цинк и други |
Коментари към Лобстер