Раци на тиган с домати и чесън
Харесвате ли морски дарове? Раците са изключително вкусни и много полезни, което е още една причина да ги добавим към менюто си. Ето как да си ги приготвите с ароматен доматен сос.
Необходими продукти:
- 500 грама раци
- 4 големи меки домата
- 3/4 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1/2 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
- 1 чаша бяло вино
- 4-6 супени лъжици зехтин
- сол на вкус
- по желание щипка захар (за регулиране на киселинността на доматите)
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна, изпържете ги в 1 лъжица зехтин, докато лукът стане прозрачен, като разбърквате непрекъснато, за да не загорят.
През това време нарежете доматите на малки кубчета.
Добавете 1-2 супени лъжици зехтин към нарязаните домати, разбъркайте и подправете с лютия пипер.
Изсипете при лука, добавете виното и задушавайте 15 минути, като често разбърквате.
Когато сместа заври и леко се сгъсти, подправете на вкус със сол, ако има нужда, добавете и захарта.
Вече е време да насочите вниманието си и към раците. Първата стъпка към приготвянето им, ако сте избрали да купите живи, е да отстраните и изхвърлите мъртвите. Останалите сложете във вряща вода 2-3 минути.
Отцедете ги и ги прехвърлете към доматения сос. Разбъркайте, за да се покрият със соса, и сервирайте веднага.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Ориз с морски дарове в сметанов сос
- Лобстер
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Спагети с морски дарове в доматен сос
- Бистра супа с морски дарове
- Краб (вид рак)
- Сос Хо - пикантен сос с морски дарове
- Зеленчуци с морски дарове и вино на фурна
- Салата от морски дарове
- Панирани рулца от раци с кашкавал и чесън
Коментари към Раци на тиган с домати и чесън