Краб (вид рак)
Крабът е протеинова храна с ниско съдържание на мазнини. Точно това прави месото му не само деликатес, но и диетичен продукт, който помага в борбата с излишните килограми. Неговият протеин включва голямо количество аминокиселини, например таурин. Това вещество активно подхранва кръвоносните съдове и мускулите. Тауринът влиза в състава на различни лекарства, които се използват от лекарите за подобряване състоянието на очната роговица, ретината и очните мускули.
Месото на този вид рак съдържа в състава си уникалните полиненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Попадайки в организма, тези вещества намаляват нивото на холестерола в кръвта, което намалява риска от заболявания на мускулите и кръвоносните съдове.
Многобройни изследвания показват, че крабът е полезен при нарушена функция на храносмилателните органи. Факт е, че протеинът, съдържащ се в неговото месо, се преработва два пъти по-бързо и лесно, отколкото при животните, пък било то и този в диетичното телешко.
Този рак, както и другите обитатели на морското дъно, снабдяват организма ни с голямо количество от дефицитния елемент йод, който не се произвежда самостоятелно. На това се дължи и ползата му при заболявания на щитовидната жлеза. Диетолози потвърждават, че консумацията на 20-50 грама от месото му е достатъчна за набавянето на нужното дневно количество йод за организма.
Витамините (от групи В и РР) и микроелементите (мед, магнезий, фосфор) в състава на това месо, от една страна участват в храносмилателния процес и допринасят за нормалното му протичане; от друга – въздействат положително върху нервната система, подобряват емоционалното състояние, повдигат настроението.
Известно е, че високата концентрация на селен и цинк в крабовото месо, способства за производството на тестостерон, който се бори с пониженото либидо. Изобщо, това месо се приема за мощен афродизиак.
Вреда и противопоказания
Тъй като крабът е морски обитател, това може да крие опасност от наличие на различни бактерии и радиоактивни елементи. Предвид високата калоричност на месото, то трябва да се консумира в разумни количества.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 81.5 мл. |
Белтък | 16.0 гр. |
Мазнини | 0.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 69 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, РР; мед, магнезий, фосфор |
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Лобстер
- Салата Клеопатра
- Картофена салата с шунка, царевица и рулца от раци
- Картофени кошнички с вкусна плънка
- Предястие от кашкавал с рулца от раци и чесън
- Домашни кюфтета от рулца от раци
- Салата Снежни човеци от ориз, царевица и рулца от раци
- Предястие от краставици с крема сирене, кашкавал и рулца от раци
- Хрупкави рулца от раци в панировка от майонеза
- Салата от морско зеле с царевица, рулца от раци и майонеза
Коментари към Краб (вид рак)