Къпина – ползи за здравето
Къпината има приятен сладък (или кисело-сладък) вкус. Самият плод е сочен и много ароматен. От него се получава ароматен мед, който е изключително полезен.
Състав на къпината
Съдържанието на полезни вещества в къпните е много високо: аскорбинова киселина, фруктоза, захароза, глюкоза, тиамин, каротин. Количеството витамини от група Р в дребните плодчета е по-голямо, отколкото в малината. В нея има не само важните за организма пектинови вещества и биофлавониди, но и органични киселини: лимонена, винена, салицилова, ябълкова, също токоферол и никотинова киселина. Къпината е богата и на минерални вещества: манган, мед, калий, фосфор, магнезий. Освен витимин Р, в този горски плод се съдържат и витамини А, В1, В2, Е, С и РР, както желязо и дъбилни вещества.
Благодарение на полезните си съставки, къпината се използва за лечебни цели. Съвременни лабораторни изследвания показват, че редовната консумация на храни със съдържание на плода може да спре развитието на ракови клетки. Тези изследвания потвърждават, че къпината притежава защитни свойства няколко пъти по-високи от тези на малината и синьото грозде (синя боровинка).
От органичните киселини, основната е ябълчената, а лимонената, винената и салициловата киселини са значително по-малко.
В плода има също много фруктоза и глюкоза, а количеството захароза е незначително, то се увеличава в процеса на узряване на плода.
Ползи за здравето
Къпината е богата на фенолни съединения, които имат противосклеротично и укрепващо капилярите действия. Наличието на флавоноли, антоцианидини, левкоантоцианини и катехини определя противовъзпалителните свойства на растението.
Къпината е особено полезна при остри респираторни заболявания и пневмония, защото понижава повишената телесна температура. Сокът от плода отлично утолява жаждата в състояние на треска.
Този плод е полезен и за стомаха, показан е при цистит и проблеми с бъбреците. Неузрелите къпини се използват като средство срещу диария, а презрелите – като слабително. Пектинът извежда от организма солите на тежките метали и радиоактивния стронций.
За лечебни цели се употребяват не само плодовете на растението, но и неговите листа, клонки и дори корените му. Листата са особено богати на дъбилни вещества, основно такива като флавоноли, левкоантоцианидини, също аскорбинова киселина (витамин С) и важни минерални вещества и аминокиселини.
- Чаят от листата къпина подобрява обмяната на веществата и се препоръчва при захарен диабет.
- От плода се приготвя чай, полезен като общоукрепващо и успокояващо средство.
- Плодовете са особено препоръчителни за жени в период на менопауза.
- Пресните къпини се използват като средство за изпотяване.
- Сиропът от плодовете е подходящ при дизентерия.
- Отвара от листата помага при стомашно кървене и гастрити.
- Запарка от листа се употребява в лечението на хипертония и атеросклероза, а при истерични състояния действа като успокоително. Това е добро средство за гаргара при терапия на възпаления в устната кухина и при ангина. При заболявания на горните дихателни пътища, запарката се пие като тогава има отхрачващо действие. Тя подобрява общото състояние и нормализира съня, използва се и при продължително и обилно менструално кръвотечение.
- В терапията на хронични катари на стомаха приложение намират както плодовете, така и сушените листа на къпината.
- Противовъзпалителното и ранозаздравяващото действия на листата се дължат на наличието на фитонциди в състава му.
- За лечение на задух се приготвя отвара от клонки на къпина.
Противопоказания
Къпината е противопоказна само при индивидуална непоносимост, което означава, че при първи признаци на алергична реакция, консумацията на плода трябва да се преустанови незабавно, това важи за всичките му форми и при увеличаване на неприятните симптоми, следва да се обърнете към лекар.
снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88.0 мл. |
Белтък | 2.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 5.3 гр. |
Калории | 33 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, Е, С, Р, РР; манган, мед, калий, фосфор, магнезий, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРБАЛКАН ГОРСКА КЪПИНА тинктура 50 мл
ЛУМЕНЕ VALO СЕРУМ - КОКТЕЙЛ С ВИТАМИН Ц ЗА НОРМАЛНА И СУХА КОЖА 30 мл 81796
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ - СТОМАШЕН 120 г
КЪПИНА ЛИСТА 50 гр. КАРМЕН
ЕКАМЕДИКА МАГНЕ B6 АКТИВ саше * 21 521983
НовЛУМЕНЕ LAHDE КЛИЙНСИНГ МИЦЕЛАРНА ВОДА 3 в 1 ЗА ПОЧИСТВАНЕ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Листа от къпина - ползи и приложение
- Къпина
- Чийзкейк с малини, къпини и нар
- Скална къпина, Каменче, Камениче
- Лятно смути с къпини, малини и ванилов йогурт
- Ментово смути с цариградско грозде и къпини
- Чай от листа на къпини помага при диария и възпалени венци
- Направете си детоксикираща напитка от къпини, банан и кокос
- Освежаваща къпинова вода с мента и лайм
- Подсилете имунната си система и се заредете с енергия с къпиново смути
Коментари към Къпина – ползи за здравето