Състав и полезни свойства на крушата
Крушата е сочен плод, който може да се консумира както в сурово състояние, така и под формата на редица десерти. Качествата й съвсем не са само вкусови. Плодът е богат на витамини и минерали, което обяснява множеството здравни ползи, които носи консумацията му на организма.
Хранителна стойност на 100 грама круша:
- вода – 83 грама;
- протеин – 0,36 грама;
- мазнини – 0,14 грама;
- въглехидрати – 15,23 грама;
- калории – 57 калории;
- фибри – 3,1 грама;
- захари – 9,75 грама.
Минерали и витамини:
- калций – 9 милиграма;
- магнезий – 7 милиграма;
- фосфор – 12 милиграма;
- калий – 116 милиграма;
- витамин С – 4,3 милиграма и др.
Крушата е естествен източник на енергия и въпреки че е много хранителна, тя не е калорична. Използва се за лекарство още от древността, защото в нея има много биоактивни вещества.
В състава й влизат също: витамини Е, Р, А, С, В1, В2, РР, фолиева киселина, каротин, пектин, катехини, желязо, мед, манган, калий, йод, калций, молибден, кобалт, дъбилни вещества и целулоза.
Ползи за здравето от консумацията на круши
Крушата влияе благоприятно при световъртеж, преумора и учестено сърцебиене, свързани с високи физически натоварвания. Помага за повишаване на апетита и за по-бързото зарастване на раните. Благодарение на органичните киселини в състава си, подобрява храносмилането и обмяната на веществата, нормализира работата на черния дроб и бъбреците.
Фибрите в плода помагат за превенция на някои заболявания, включително и рак на дебелото черво. Те се грижат за добрите бактерии и по този начин влияят и върху здравето на цялата имунна система. Освен това фибрите създават чувство на ситост, което е добре в борбата с килограмите. Намалява се риска от сърдечни заболявания и се понижават нивата на холестерола.
Крушата притежава укрепващо, дезинфекциращо, диуретично, противокашлящо и антипиретично действия. Трябва да се знае, че те са характерни, както за пресните, така и за варените, сушените плодове и продукти, приготвени от тях. Диуретичното действие се дължи на наличието на сложните етерични масла, благодарение на което отварата от круши се използва при възпаления на пикочните пътища.
Крушите понижават риска от сърдечни заболявания и кръвното налягане, стимулират метаболизма. Изследване върху група хора с метаболитен синдром, включващо консумацията на круши всеки ден в продължение на 12 седмици, показва намаляване на кръвното налягане на участниците.
Лечебните свойства не се крият само в плодовете, но и в листата на дървото. Младите листа имат изразени противовъзпалителни свойства, съдържат антимикотично вещество, затова отварата от тях се използва при дерматити и гъбични заболявания. Прахът от изсушени листа се прилага при повишено потене.
Консумацията на круши намалява риска от развитие на диабет. Това сочат резултатите от голямо проучване сред 200 000 души, които консумират по 5 круши седмично.
Крушите също така забавят храносмилането, давайки по този начин повече време на организма да разгради въглехидратите, което контролира и кръвната захар.
Противопоказания
Крушите са противопоказни в сурово състояние за хора със стомашна язва. Тъй като дразнят лигавицата на стомаха, не е препоръчително и да се приемат на гладно.
Да не се яде месо или друга тежка храна след консумация на плода, който е най-добре да се хапва половин-един час след хранене.
Стомашен дискомфорт и диария може да се появят след прием на круши, придружен с или последван от пиене на вода.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 83 мл. |
Белтък | 0.36 гр. |
Мазнини | 0.14 гр. |
Въглехидрати | 15,23 гр. |
Калории | 57 кал. |
Витамини и минерали
витамини Е, Р, А, С, В1, В2, РР; соли на желязото, медта, мангана, йода, калция, молибдена, кобалта |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ ЯБЪЛКИ, МОРКОВИ И КРУШИ 250 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР КРУША И СМОКИНЯ * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
КОНФИТЮР ОТ БИО КРУШИ, КАЙСИИ И МЕД 220 г 040659 FAMILLE MARY
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ МАСЛО ЗА ТЯЛО С КРУША И ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА 200 мл
ДРЕНАКС ФОРТЕ ЗА НОРМАЛНА ЧРЕВНА ПЕРИСТАЛТИКА сашета * 20 552769
Нов ПРОМОГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ 750 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Карамелизирани круши със синьо сирене, канела и орехи
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- 7-дневна диета с круши
- Фламбирани круши с портокалов ликьор
- Сладко от круши (цели)
- Круша кактус
- Китайска круша/Наши (пясъчна круша)
- Пълнени круши със сирене и орехи в бутер тесто
- Печени круши с мед, канела и ванилия
- Бисквити с кондензирано мляко, круши и сусам
Коментари към Състав и полезни свойства на крушата