Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Китайска круша/Наши (пясъчна круша)

Китайска круша/Наши (пясъчна круша)

Китайска круша/Наши (пясъчна круша) - изображение

Наши, азиатска, японска, тайванска или пясъчна круша - което и от тези наименования да срещнете, става въпрос за китайска круша. Плодът не е много познат у нас, вкусът му е приятен и необичаен - сладникав с фин пикантен кисел нюанс, а консумацията на продукта носи редица здравни ползи за човешкия организъм.

Наши е с кръгла форма, плътна е, а цветът варира от светложълт през нежнозелен до бронзов, в зависимост от сорта. Кората е покрита с кафеникави петънца, приличащи на песъчинки, откъдето идва и едно от имената на крушата. Месестата й част е бяла и сочна, в същото време твърда и хрупкава.

Състав

Както всеки плод и зеленчук, и азиатската круша е източник на витамини, минерали, вода и целулоза. Високото съдържание на витамин С в продукта подсилва имунитета, а калцият в състава укрепва зъбите, ноктите и косата. В плода има и фолиева киселина, която го прави полезен за бременни жени.

Крушата е богата и на витамини Е, РР, К и от група В, а от минералите присъстват калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, цинк и селен.

Китайска круша


Полезни свойства:

  • подобрява храносмилателната система;
  • допринася за растежа на костната и мускулна тъкани, благодарение на високото съдържание на фосфор;
  • нормализира функциите на сърдечно-съдовата система и е профилактика срещу развитие на инсулт и инфаркт;
  • поддържа клетъчното равновесие и възпрепятства развитието на онкологични заболявания.

Китайската круша е подходяща за диетично хранене, тъй като е нискокалорична.


Вреда и противопоказания

Въпреки че плодът е полезен за човека, той може да навреди на здравето, ако не се вземат под внимание няколко важни момента:

  • за да бъде годна за консумация, крушата трябва да е узряла; неузрелите плодове са забранени за ядене, защото се не отразяват добре на организма.
  • продуктът не се консумира на гладно;
  • не се препоръчва употребата на плода заедно с месни и млечни продукти - това води до стомашно разстройство;
  • да не се яде при индивидуална непоносимост.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: profermu.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода88,25 мл.
Белтък0,5 гр.
Мазнини0,23 гр.
Въглехидрати7,05 гр.
Калории42 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

С, Е, РР, К и от група В; калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, цинк, селен

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛайфстайлБотаника