Грейпфрут - ползи за здравето и противопоказания

Грейпфрутът е жълто-оранжев цитрусов плод, който на външен вид наподобява портокал. Месестата му част е по-кисела от портокаловата, а белите ципи са горчиви. Много учени смятат, че плодът се е появил в Индия в резултат на естествена хибридизация между помело и портокал. Както и да се е родил, цитрусът несъмнено изобилства от полезни характеристики, които се дължат на богатия му хранителен състав и ниската калоричност. В следващите редове ще разгледаме какви ценни за човешкото здраве вещества се съдържат в него, как влияе консумацията на плода върху организма ни и защо трябва да бъдем внимателни с яденето на грейпфрут по време на прием на лекарства.
Хранителен състав на грейпфрута
Като всички цитруси, и този съдържа много важни за човешкия организъм вещества, сред които:
- витамини (А, РР, С, D, В1, B2, В9);
- минерали (калий, магнезий, калций, фосфор, натрий, йод, желязо, кобалт, мед, манган, цинк, флуор);
- антиоксиданти,
- целулоза;
- каротиноиди;
- органични киселини;
- етерично масло.
Ползи за здравето и лечебни свойства на грейпфрута
Етеричните масла и органичните киселини в състава на цитруса играят важна роля в подобряването на храносмилателния процес, усвояването на храната и образуването на храносмилателни сокове. Тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с ниска киселинност на стомашния сок, е добре да приемат по 200-250 милилитра сок от грейпфрут.
При стари хора употребата на плода помага за понижаване на артериалното налягане и се бори с признаците на атеросклероза. Освен това веществата в цитруса действат благоприятно върху дейността на нервната система, затова е полезен при умствена и физическа преумора, помага за нормализиране на съня, препоръчва се и срещу безсъние, намалява главоболието.
Количеството целулоза в плода, увеличаваща перисталтиката на червата, е профилактика срещу запек.
Витамините в грейпфрута укрепват имунната система и премахват отоците.
Полезните свойства на плода не се изчерпват с това. Като ароматерапия цитрусът има благоприятен ефект при депресии и апатия. Възвръща жаждата за живот, помага да се избавим от съмненията, допринася за доброто настроение, изостря вниманието и паметта.
Съдържащите се в грейпфрута хранителни вещества, помагат да се избегне сънливостта, световъртежът, пристъпите на летаргия.
Плодът спомага нормализирането на нивото на холестерола и допринася за намаляване на приема на инсулин при диабет, диетолозите препоръчват дневно да се изяжда поне 1 цитрус.
Грейпрутът – калории и отслабване
Грейпфрутът се смята за диетичен продукт, който се бори с излишните килограми. Това е свързано с наличието на вещества в състава му, които са способни да разрушават и извеждат холестерола, да ускоряват обмяната на веществата и да понижават нивото на кръвната захар.
Освен това калориите в 100 грама пресен плод са едва 32, в консервирано състояние за същото количество те се увеличават минимално и стават 37, а в 100 милитра сок има само 30 кКал.
Всичко това означава, че е полезно да включите цитруса под някаква форма в хранителния си режим, ако сте решили да отслабвате.
Грейпфрутът в кулинарията
Цитрусът може да се яде суров, от него се приготвят сокове, алкохолни и безалкохолни коктейли, плодови сладка и салати. Сокът от грейпфрут се използва за направата на пикантни сосове и маринати. От кората на плода се извличат етерични масла, които намират приложение при производството на сладкарски сиропи и екстракти за алкохолни напитки.
Кога не трябва да се яде грейпфрут: вреда, противопоказания и несъвместимост
Грейпфрут и лекарства
Някои вещества в цитруса могат да потиснат действието на определени лекарства, и по-специално на противозачатъчните таблетки, затова следва да се консултирате за съвместимостта между двата продукта.
Що се отнася до сока от плода, той има обратно влияние - може да засили действието на лекарствените средства, повишавайки тяхната концентрация в кръвта, което може да доведе до появата на странични ефекти, свързани с предозирането.
Възможни вреди
Прекомерната консумация на грейпфрут е възможно да повлияе неблагоприятно върху чернодробната дейност, като забавя работата на органа, а следователно и извеждането вредните вещества от организма.
Противопоказания за консумация
Хората със стомашно-чревни проблеми, свързани с повишена киселинност, също страдащите от хепатит и нефрит не трябва да приемат грейпфрут. При наличие на алергии от цитруси плодът също не трябва да присъства в менюто.
Храни и лекарства - рискови комбинации
edaplus.info
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 88,5 мл. |
Белтък | 0.7 гр. |
Мазнини | 0.2 гр. |
Въглехидрати | 6,5 гр. |
Калории | 32 кал. |
Витамини и минерали
витамини В2, С, Р, провитамин А; каротин, калций, калий, целулоза |
Други
Други полезни | етерични масла, органични киселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РИВАНА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ 10 мл
ЕМПЕР МЪЖКА ТОАЛЕТНА ВОДА PROTOCOL 100 мл
МАКЕДА БОТАНИКС КОМПЛЕКТ ЗА АРОМАТЕРАПИЯ NEW LIFE SET
БИОВЕН БАРСЕЛОНА МАСКА ЗА ОЧИ С ВИТАМИН C, ГРЕЙПФРУТ И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА * 1
Нов ПРОМОГРЕЙПФРУТ ЕКСТРАКТ ОТ СЕМЕНА капсули * 30 VIRIDIAN
ГРЕПОФИТ спрей за нос 20 мл ENERGY GROUP
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Опасни взаимодействия между храни и лекарства
- Сладко от грейпфрут
- 3-дневна диета с грейпфрут и яйца
- Грейпфрут
- Направете си витаминозна детоксикираща напитка от грейпфрут и куркума
- Плодово смути с грейпфрут и ленени семена
- Пийте ефикасна напитка за отслабване от целина, цвекло, грейпфрут и кейл
- Салата от авокадо с грейпфрут и киноа
- Коктейл Палома
- Детоксикиращо смути от грейпфрут и нар
Коментари към Грейпфрут - ползи за здравето и противопоказания