Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Лозови сарми с агнешка кайма и сос

Лозови сарми с агнешка кайма и сос

от 24 окт 2018г., обновено на 14 дек 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Лозови сарми с агнешка кайма и сос - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Лозовите сарми са ястие, което присъства на трапезата ни целогодишно. Сервират се традиционно на трапезата на Бъдни вечер. Най-често тази вкусна гозба се хапва, приготвена постно или с плънка, която в повечето случаи се състои от кайма, ориз, зеленчуци и подправки на вкус. Поднасят се като основно ястие с чеснов или с бял сос, кисело мляко, заквасена сметана, резени лимони или друго. Представяме ви лесни за приготвяне и много вкусни рецепти за лозови сарми с агнешка кайма, както и бърза рецепта за чеснов сос.

Лозови сарми с агнешка кайма и чеснов сос

Лозови сарми с агнешка кайма и чеснов сос.

Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми със сос:

  • 700 грама агнешка кайма (свинска, смес или друга)
  • 100 грама овча лой
  • 50 грама краве масло
  • 220 грама лозови листа
  • 100 грама ориз
  • 2 чаени лъжици сол
  • 4 скилидки чесън
  • по 1/2 чаена лъжица червен и черен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен джоджен
  • по 20 грама копър, кориандър и магданоз
  • 1,3 литра вода (300 милилитра за каймата и литър за варене на сармите)

за приготвяне на чесновия сос:

  • 300 грама домашно кисело мляко
  • 4 скилидки чесън
  • по 5 грама кориандър и магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, зелените подправки и овчата лой.

Сварете ориза за 5 минути и го изплакнете със студена вода. Лукът и чесънът изпържете на слаб огън в маслото, оставете настрана да се охладят. След това ги смесете с каймата, лойта, ориза, зелените подправки, 1 чаена лъжица сол, джоджена, червения и черния пипер. Постепенно налейте 300 милилитра вода, като старателно бъркате с ръце, докато омесите добре сместа.

Разстелете лозов лист (с матовата страна нагоре) върху дъска. В основата му сложете 1 чаена лъжица от сместа и завийте, оформяйки сарма. По този начин пригответе и останалото количество от продуктите (трябва да ви останат няколко листа).

Поставете чиния на дъното на тенджера и върху нея подредете сармите на няколко реда, като ги слагате с прегънатата страна надолу. Покрийте ги с останалите лозови листа и притиснете с втора чиния. Изсипете в съда чаена лъжица сол и налейте литър вода (нивото й да бъде колкото това на сармите или сантиметър под тях).

Поставете тенджерата на среден огън и изчакайте течността да кипне. Тогава затворете съда с капак, намалете температурата на котлона и варете в продължение на един час. В случай, че листата са много твърди, може да удължите времето на готвене с около половин час или до готовност.

Направете чесновия сос, като смесите ситно нарязаните кориандър, чесън и магданоз с киселото мляко. Оставете за 30 минути в хладилник.

Поднесете лозовите сарми със соса на трапезата.

Да ви е вкусно!

Лозови сарми с агнешка кайма

Лозови сарми с агнешка кайма.

Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с агнешка кайма:

  • 500 грама агнешко месо*
  • 50 лозови листа
  • 4 глави лук
  • 1 чаена чаша ориз
  • 2 супени лъжици масло
  • 3 скилидки чесън
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • олио за пържене
  • зелени подправки по избор и на вкус
  • заквасена сметана
  • лимон

* Може да използвате готова агнешка кайма или да я замените със смес свинска с телешка.

Начин на приготвяне на лозови сарми с агнешка кайма:

Измийте добре месото, почистете го от сухожилията и накълцайте ситно (или използвайте кайма по избор). Сварете ориза до полуготовност, след което го смесете с каймата, нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете маслото и овкусете със сол, смлян черен пипер и зелени подправки по избор.

Измийте лозовите листа, сложете ги в тенджера и залейте с вряща вода. След около 3 до 5 минути ги извадете и отцедете.

Оформете сарми по стандартния начин, след което ги подредете в тенджера, чието дъно сте покрили с лозови листа. Налейте гореща вода, тя трябва да достига средата на сармите. Оставете ястието да се задушава на бавен огън до готовност. Ако е необходимо, долейте още вода (предварително подсолена).

Поднесете лозовите сарми със заквасена сметана и лимон по желание.

Приятен апетит!

Източник:

koolinar.ru; kuharkin.ru
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
  • Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
  • Сарми на тиган с плънка от сьомга, гъбен сос и ориз Сарми на тиган с плънка от сьомга, гъбен сос и ориз
  • Мусака с кайма, ориз и лозови листа Мусака с кайма, ориз и лозови листа
5.0/5 1 оценка

Коментари към Лозови сарми с агнешка кайма и сос

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Лозови сарми с агнешка кайма и сос
    www.framar.bg 
    на 18 December 2025 в 16:26
    Коментирайте "Лозови сарми с агнешка кайма и сос"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Топли предястия
  • Сарми в доматен сос
  • Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
  • Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
  • Постни лозови сарми с ориз и орехи
  • Сармички от лапад с ориз
  • Сарми на тиган с плънка от сьомга, гъбен сос и ориз
  • Мусака с кайма, ориз и лозови листа
  • Мариновано овче сирене в лозови листа на тиган
  • Рецепти за лозови сарми с телешко месо
  • Риба в зелеви листа (рибени сарми)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Билки и билкови рецепти при простудни заболяванияБилки и билкови рецепти при простудни заболявания

Билки и билкови рецепти при простудни заболявания

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяванеРискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Специфичен протеин допринася за развитието на псориазисСпецифичен протеин допринася за развитието на псориазис

Специфичен протеин допринася за развитието на псориазис

от 18 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 8 дни, 3 часа и 27 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 48 дни, 5 часа и 23 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СЮПЛЕ МАМАН капсули * 60 YVES PONROY

АШВАГАНДА КОРЕН капсули 300 мг * 90 VERDE VITA

ЗЕИН ФАРМА ВИТАМИН K2 + D3 капки 20 мл

СИЛИКОНОВ УРОЛОГИЧЕН КАТЕТЪР CH22 УРОКЕЪР

ПРОТЕИНОВ БАР ПАУЪР КРЪНЧИ ТРОЕН ШОКОЛАД 50 г * 12 FITSPO

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:46:00

ТРИПТОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:45:11

КСИЗАЛ таблетки 5 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:44:36

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: Румяна Стойкова от 18 дек 2025г. в 15:10:40

ЕТОРИСТАД таблетки 90 мг * 14 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 14:56:41
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival