Лозови сарми с агнешка кайма и сос
Лозовите сарми са ястие, което присъства на трапезата ни целогодишно. Сервират се традиционно на трапезата на Бъдни вечер. Най-често тази вкусна гозба се хапва, приготвена постно или с плънка, която в повечето случаи се състои от кайма, ориз, зеленчуци и подправки на вкус. Поднасят се като основно ястие с чеснов или с бял сос, кисело мляко, заквасена сметана, резени лимони или друго. Представяме ви лесни за приготвяне и много вкусни рецепти за лозови сарми с агнешка кайма, както и бърза рецепта за чеснов сос.
Лозови сарми с агнешка кайма и чеснов сос
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми със сос:
- 700 грама агнешка кайма (свинска, смес или друга)
- 100 грама овча лой
- 50 грама краве масло
- 220 грама лозови листа
- 100 грама ориз
- 2 чаени лъжици сол
- 4 скилидки чесън
- по 1/2 чаена лъжица червен и черен пипер
- 1 чаена лъжица сушен джоджен
- по 20 грама копър, кориандър и магданоз
- 1,3 литра вода (300 милилитра за каймата и литър за варене на сармите)
за приготвяне на чесновия сос:
- 300 грама домашно кисело мляко
- 4 скилидки чесън
- по 5 грама кориандър и магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, зелените подправки и овчата лой.
Сварете ориза за 5 минути и го изплакнете със студена вода. Лукът и чесънът изпържете на слаб огън в маслото, оставете настрана да се охладят. След това ги смесете с каймата, лойта, ориза, зелените подправки, 1 чаена лъжица сол, джоджена, червения и черния пипер. Постепенно налейте 300 милилитра вода, като старателно бъркате с ръце, докато омесите добре сместа.
Разстелете лозов лист (с матовата страна нагоре) върху дъска. В основата му сложете 1 чаена лъжица от сместа и завийте, оформяйки сарма. По този начин пригответе и останалото количество от продуктите (трябва да ви останат няколко листа).
Поставете чиния на дъното на тенджера и върху нея подредете сармите на няколко реда, като ги слагате с прегънатата страна надолу. Покрийте ги с останалите лозови листа и притиснете с втора чиния. Изсипете в съда чаена лъжица сол и налейте литър вода (нивото й да бъде колкото това на сармите или сантиметър под тях).
Поставете тенджерата на среден огън и изчакайте течността да кипне. Тогава затворете съда с капак, намалете температурата на котлона и варете в продължение на един час. В случай, че листата са много твърди, може да удължите времето на готвене с около половин час или до готовност.
Направете чесновия сос, като смесите ситно нарязаните кориандър, чесън и магданоз с киселото мляко. Оставете за 30 минути в хладилник.
Поднесете лозовите сарми със соса на трапезата.
Да ви е вкусно!
Лозови сарми с агнешка кайма
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с агнешка кайма:
- 500 грама агнешко месо*
- 50 лозови листа
- 4 глави лук
- 1 чаена чаша ориз
- 2 супени лъжици масло
- 3 скилидки чесън
- сол и смлян черен пипер на вкус
- олио за пържене
- зелени подправки по избор и на вкус
- заквасена сметана
- лимон
* Може да използвате готова агнешка кайма или да я замените със смес свинска с телешка. |
Начин на приготвяне на лозови сарми с агнешка кайма:
Измийте добре месото, почистете го от сухожилията и накълцайте ситно (или използвайте кайма по избор). Сварете ориза до полуготовност, след което го смесете с каймата, нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете маслото и овкусете със сол, смлян черен пипер и зелени подправки по избор.
Измийте лозовите листа, сложете ги в тенджера и залейте с вряща вода. След около 3 до 5 минути ги извадете и отцедете.
Оформете сарми по стандартния начин, след което ги подредете в тенджера, чието дъно сте покрили с лозови листа. Налейте гореща вода, тя трябва да достига средата на сармите. Оставете ястието да се задушава на бавен огън до готовност. Ако е необходимо, долейте още вода (предварително подсолена).
Поднесете лозовите сарми със заквасена сметана и лимон по желание.
Приятен апетит!
koolinar.ru; kuharkin.ru
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Мързеливи сарми с прясно зеле
- Сарми в доматен сос
- Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос
- Риба в зелеви листа (рибени сарми)
- Печени сарми с плънка от ориз, гъби и маслини
- Запечени сарми от козе сирене с домати и маслини
- Сарми от листа ревен с кайма и ориз на фурна
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сармички от лапад с ориз
- Панирани сарми с кайма и ориз
Коментари към Лозови сарми с агнешка кайма и сос