Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Лозови сарми с агнешка кайма, ориз и чеснов сос

Лозови сарми с агнешка кайма, ориз и чеснов сос

Лозови сарми с агнешка кайма, ориз и чеснов сос - изображение

Необходими продукти:

  • 700 грама агнешка кайма
  • 100 грама овча лой
  • 50 грама краве масло
  • 220 грама лозови листа
  • 100 грама ориз
  • 2 чаени лъжици сол
  • 4 скилидки чесън
  • по 1/2 чаена лъжица червен и черен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен джоджен
  • по 20 грама копър, кориандър и магданоз
  • 1,3 литра вода (300 милилитра за каймата и литър за варене на сармите)


За соса:

  • 300 грама домашно кисело мляко
  • 4 скилидки чесън
  • по 5 грама кориандър и магданоз


Начин на приготвяне:

Нарежете ситно лука, зелените подправки и овчата лой.

Сварете ориза за 5 минути и го изплакнете със студена вода. Лука изпържете на слаб огън в маслото (за 5 минути) и охладете.

След това го прибавете при каймата, сложете също лойта, ориза, зелените подправки, 1 чаена лъжица сол, червения и черния пипер, джоджена и постепенно налейте 300 милилитра вода, като старателно бъркате с ръце в продължение на 8 минути.

Разстелете лозов лист върху дъска (с матовата страна нагоре). В основата му сложете 1 чаена лъжица от каймата и оформете сарма. По този начин пригответе и останалото количество от продуктите (трябва да ви останат листа).

Поставете чиния на дъното на тенджера и върху нея подредете сармите на няколко реда, като трябва да ги слагате с шевовете надолу. Покрийте ги с останалите лозови листа и притиснете с втора чиния.

Върху нея сложете чаена лъжица сол и налейте литър вода (нивото й да бъде колкото това на сармите или сантиметър под тях).

Поставете тенджерата на среден огън и изчакайте течността да кипне. Тогава затворете съда с капак, намалете температурата на котлона и варете в продължение на час.

В случай че листата са много твърди, може да удължите времето на готвене с около половин час.

Направете сос, като смесите ситно нарязаните кориандър, чесън и магданоз с киселото мляко. Оставете за 30 минути, преди да поднесете сармите с него.

Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: koolinar.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти