Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Постни лозови сарми с ориз, лук и магданоз

Постни лозови сарми с ориз, лук и магданоз

Постни лозови сарми с ориз, лук и магданоз - изображение

Необходими продукти:

  • 450 грама мариновани лозови листа
  • 10 глави обелен и нарязан стар лук
  • 2 чаени чаши ориз
  • 1 чаена чаша нарязан магданоз
  • 1/2 чаена чаша зехтин
  • 1/3 чаена чаша кедрови ядки
  • 1/4 чаена чаша сушен касис
  • 1 супена лъжица сух джоджен
  • 1 чаена лъжица смлян бахар
  • 1/8 чаена лъжица смлян черен пипер
  • 1/8 чаена лъжица смляна канела
  • 1 чаена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици лимонова сол
  • сок от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:

Нарязания лук изпържете в 1/4 чаена чаша зехтин, докато стане прозрачен. Тогава добавете кедровите ядки и пържете още 5 минути.

Следва оризът, а 5-10 минути по-късно (през това време бъркайте непрекъснато, зрънцата трябва да станат прозрачни) сложете и подправките (канелата, джоджена, лимоновата сол, черния пипер, касиса, захарта и бахара). Накрая добавете наситнения магданоз, разбъркайте и налейте 1/2 чаена чаша вряща вода. Нека продуктите се задушават на слаб огън в продължение на 15-20 минути, докато всичката течност се поеме от ориза. Тогава свалете съда от котлона и оставете съдържанието му да се охлади.

Слагайте от тази плънка върху лозовите листа и направете сарми, които подредете плътно в голяма тенджера с дебело дъно.

Налейте останалия зехтин, сока от половин лимон и 2 чаени чаши вряща вода. Поставете обърната с вътрешната част надолу чиния върху сармите и сложете съда върху котлона.

Щом течността кипне, намалете температурата и нека ястието се вари, докато оризът поеме всичката вода (около 45-60 минути).

Готовите сарми поднесете охладени.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: ivona.bigmir.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти