Постни лозови сарми с ориз и орехи

Постните сарми са традиционно ястие, което се приготвя от лозови или зелеви листа и се сервира на трапезата на Бъдни вечер. Плънката за сармите може да съдържа запържен лук, ориз, ядки и подправки. В някои рецепти се добавят моркови, гъби или други зеленчуци. Готовата смес се слага върху лозовите листа и се завиват сармички, които се готвят в тенджера, гювеч или на фурна. Плънката може да се приготви по много различни начини според предпочитанията. Представяме ви няколко изпитани рецепти за постни лозови сарми с ориз и орехи, които да приготвите и сервирате на празничната трапеза за Бъдни вечер.
Постни лозови сарми с ориз и орехи
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с орехи:
- 2 чаени чаши сварен ориз
- 1 глава лук, наситнен
- 2 скилидки чесън, наситнени
- връзка джоджен, наситнена
- връзка копър, наситнена
- 1 чаена чаша орехови ядки
- сок от 2 лимона
- 1 чаена чаша олио
- сол и черен пипер на вкус
- лозови листа
Начин на приготвяне на лозовите сарми с орехи
Загрейте 1/2 чаена чаша олио в тиган и запържете наситнените лук и чесън. След това добавете ориза, лимоновия сок, смлените орехи, джоджена и копъра. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Бъркайте сместа, докато поеме всичката течност, след което оставете настрана да се охлади малко.
През това време подгответе лозовите листа. Измийте ги и попарете за 5 минути с вряща вода, отцедете с помощта на гевгир. Направете сармичките по стандартния начин, поставяйки от плънката в листата и завивайки ги като бонбони. На дъното на съда (с дебело дъно), който ще използвате, сложете от листата и тогава подредете плътно сармите една до друга. Направете 2-3 слоя. Сложете останалото олио, налейте 1 чаша вода и покрийте с чиния, обръщайки я с дъното нагоре. Поставете съда на котлона и задушете сармите, докато се изпари течността.
Поднесете ястието на празничната трапеза!
Да ви е вкусно!
Постни лозови сарми с ориз и ядки
Необходими продукти за приготвянето на лозови сарми с ориз и ядки:
- 6 големи лозови листа
- 1/4 глава лук
- сок от половин лимон
- шепа смлени орехи
- шепа смлени бадеми
- 50 грама ориз
- 1 супена лъжица олио
- 2-3 супени лъжици вода
- сол на вкус
Начин на приготвяне на лозови сарми с ориз и ядки
Залейте лозовите листа със студена вода.
Изпържете в сгорещено олио нарязания на ситно лук и смлените ядки. Сварете ориза в подсолена вода и го изсипете към зеленчуците, налейте лимоновия сок и разбъркайте.
Върху всеки лозов лист сложете по 1 супена лъжица от готовата плънка и оформете сармите. Подредете ги в тенджера и налейте малко вода. Поставете съда на котлона и оставете ястието да се приготвя до изпаряване на водата.
Сармите са вкусни и топли, и охладени.
Приятен апетит!
Постни лозови сарми с ориз и кедрови ядки
Необходими продукти за приготвянето на постни лозови сарми:
- 450 грама мариновани лозови листа
- 2-3 средно големи глави обелен и нарязан стар лук
- 2 чаени чаши ориз
- 1 чаена чаша нарязан магданоз
- 1/2 чаена чаша зехтин
- 1/3 чаена чаша кедрови ядки или орехи
- 1/4 чаена чаша сушен касис
- 1 супена лъжица сух джоджен
- 1 чаена лъжица смлян бахар
- 1/8 чаена лъжица смлян черен пипер
- 1/8 чаена лъжица смляна канела
- 1 чаена лъжица захар
- 2 чаени лъжици лимонова сол
- сок от 1/2 лимон
Начин на приготвяне на постни лозови сарми
Загрейте 1/4 чаена чаша зехтин в тиган и изпържете нарязания лук до прозрачност. Добавете кедровите ядки и пържете още 5 минути, след което сложете ориза. Бъркайте непрекъснато, докато зрънцата станат прозрачни. След 5-10 минути овкусете с подправките (канелата, джоджена, лимоновата сол, черния пипер, касиса, захарта и бахара). Накрая поръсете с наситнения магданоз, разбъркайте и налейте 1/2 чаена чаша вряща вода. Оставете сместа да се задушава на слаб огън в продължение на 15-20 минути, докато всичката течност се поеме от ориза. Тогава свалете съда от котлона и оставете настрана, за да се охлади.
Направете сарми, като поставите от плънката в лозовите листа и завийте. Подредете сармичките плътно в голяма тенджера с дебело дъно.
Налейте останалия зехтин, сока от половин лимон и 2 чаени чаши вряща вода. Поставете обърната с вътрешната част надолу чиния върху сармите и сложете тенджерата върху котлона.
Щом течността кипне, намалете температурата и оставете ястието да се вари, докато оризът поеме всичката вода (около 45-60 минути).
Готовите сарми поднесете охладени на трапезата.
Добър апетит!
ivona.bigmir.net
Снимка: pixabay.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Сарми в доматен сос
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сарми с морски продукти
- Риба в зелеви листа (рибени сарми)
- Сармички от лапад с ориз
- Мусака с кайма, ориз и лозови листа
- Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
- Месни сарми с листа от швейцарско цвекло
- Мързеливи сарми с прясно зеле
- Лозови сарми с агнешка кайма и сос
Коментари към Постни лозови сарми с ориз и орехи