Как да приготвяме и съхраняваме спанака
Спанакът е едно истинско находище на витамини и минерали. В него се съдържат много провитамин А, витамини С, Р, РР, D, също и от група В. Полезните зелени листенца са богати на желязо. По количеството белтъчини се нареждат непосредствено след граха, зеления фасул и месото, а първото място заемат по отношение на наличието на йод, който ободрява и забавя стареенето. И нещо много важно: всички тези вещества са устойчиви на варене и консервиране.
Що се отнася до противопоказанията, трябва да кажем, че в състава на зеленчука влиза голямо количество оксалова киселина, която налага ограничена консумация на продукта от деца и хора, страдащи от бъбречно-каменна болест, подагра, заболявания на черния дроб и жлъчката. Смята се, че киселината се неутрализира при сваряване на спанака в прясно мляко или течна сметана, а в пресните листа тя не повод за притеснение.
Различаваме зимен и летен спанак, като листата на първия са по-тъмни на цвят.
Как да съхраняваме спанака?
Неизмитите листа увийте във влажна тъкан и съхранявайте в хладилник не повече от два дни. Преди употреба измийте спанака и отстранете избледнелите части.
Ако искате да запазите растение за по-дълго време, замразете го.
Как да приготвяме спанака?
Растението притежава множество полезни свойства, но главното, поради което е ценен и предпочитан в кулинарията, може би е наситеният му изумруден цвят, който не се повлиява от каквато и да било термична обработка.
Спанакът се вари без вода. За целта листата се измиват, нарязват и се слагат в тенджера. Съдът се затваря с капак и се поставя на котлона за няколко минути. През това време обръщайте спанака няколко пъти. След това се отцежда отделилата се течност и листата се изсипват в сито. Разбира се, може да налеете и вода, но нейното количество да бъде минимално. Ако добавите малко зехтин, той ще допренесе за по-доброто усвояване на мастноразтворимите витамини.
Няколко минути (5-7) задушаване или приготвяне на пара са напълно достатъчни, за да стане спанакът нежен.
Термичната обработка намалява или напълно разрушава витамин С в спанака. 100 грама пресни листа съдържат 28,1 мг от витамина. След като се задушат, количеството аскорбинова киселина пада до 9,8 мг/100 гр.
Пресният спанак е добре да се използва в салати и за направата на сосове. По-старите и груби листа се сваряват на пара, запържват се или се задушават.
Растението се съчетава много добре с бекон, сметана, индийско орехче, сирена, кедрови ядки, домати и нахут.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПУНШ ЧЕРЕШОВА ЛИМОНАДА прах 300 г
СЕЛЕСАН таблетки * 60
ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ СЕНСИ РЕЛИЙФ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл
ДЕЙЛИ ЕЛИКСИР ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА 300 г НАДЯ ПЕТРОВА
НУТРИКОСТ ОРГАНИК СПАНАК прах 227 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Колко дълго да съхраняваме сготвената храна в хладилник
- Спанак - състав, ползи и противопоказания
- Пържена тиква със спанак и домати
- Как да съхраним свежестта на ябълките през зимата
- Супа от броколи със спанак, картофи и чесън
- 15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
- Вити банички със спанак, сирене и кашкавал
- Спанак с лук, домати и яйца
- Боб на фурна с домати и спанак
- Сос от крема сирене с гъби и спанак
Коментари към Как да приготвяме и съхраняваме спанака