Как и какво е най-добре да съхраняваме в хладилник
Редът в хладилника е по-необходим дори от този в гардероба. Ако съхраняваме неправилно някои продукти, те може да се развалят, да мухлясат, да изсъхнат или да премръзнат. А ако хладилникът е претъпкан от продукти или в него се поставят горещи храни, той може да спре да работи.
Това, което не е задължително да бъде съхранявано в хладилник, е по-добре да не се слага в него. Например: неотворени консерви, кондензирано мляко и всякакви продукти, за които не задължително да стоят на студено. Ако хладилникът се претовари, циркулирането на студения въздух ще се затрудни и температурата няма да е равномерна навсякъде.
Месото и рибата е желателно да се държат във фризер в плътно затворени пакети. Така те не могат да поемат странични миризми, дори ако са размразени.
Ако искате да замразите зеленчуци за зимата, чушки например, първо ги измийте, почистете, нарежете ги на парчета и ги сложете във вакуумирани пакети или еднократни пликове за продукти. Най-добре е пакетите да съдържат такова количество зеленчуци, колкото ще ви е необходимо за едно ястие, за да не се налага да размразявате и после отново да замразявате ненужното в момента.
Когато замразявате кайма, сплесквайте пакета, за да ви бъде по-лесно да отчупите количеството, което ще ви трябва.
Сирена и други продукти с изразен мирис съхранявайте в плътни полиетиленови опаковки.
Маслото винаги трябва да бъде в пакет или опаковка, защото лесно и бързо поема странични миризми.
Печеното не трябва да се прибира в хладилника увито във фолио, по-добре е да бъде в марля или хартиен плик, защото мухлясва бързо, ако няма циркулация на въздуха.
Разбира се, не бива да държите вратата на хладилника отворена дълго време, защото студеното "бяга" и се изразходва повече енергия. Когато почиствате хладилника, изключвайте го от контакта. Не поддържайте максималната температура, на която е способен уредът, защото това най-малкото не е икономично, а и има опасност от замръзване на продуктите.
Кремове, торти и баници с бързоразвалящи се плънки се съхраняват при температура не по-висока от 1 градус, а тестени изделия без пълнежи и кремове - при 4-5 градуса.
Най-добрата температура за яйца, мляко и млечни продукти е от 3 до 6 градуса.
Плодове и зеленчуци се съхраняват при 3-7 градуса в отделни затворени хладилни шкафове. Най-добре е да се слагат неизмити, но ако вече сте ги измили - подсушете ги, защото ще изгният. Не слагайте банани в хладилника! Плодове и зеленчуци, които не е нужно да държим в него: пъпеш, тиква, ябълки, круши, грозде, тропически плодове, райска ябълка, нар.
Не оставяйте шоколад и бонбони в хладилника, защото при ниски температури на повърхността им се получава конденз, след това изсъхва и остават малки кристалчета захар.
Мястото на меда и зехтина също не е в хладилника. Зехтинът губи вкусовите си качества, а медът - полезните си свойства.
Отворени бурканчета сладко се слагат най-отгоре в хладилника. На топло бързо се развалят.
Вино и други алкохолни напитки се съхраняват на тъмно и прохладно място, а в хладилник се слагат малко преди консумация.
Сигурно знаете, че хлябът също се запазва на студено. Може дори да го замразите, а за да ви бъде по-удобно, го нарежете на филии преди това.
В хладилника може да държим някои лекарства и козметика, но на най-високия затварящ се шкаф (рафт) на вратата.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
АБСОРБАТОР НА МИРИЗМИ ЗА ХЛАДИЛНИК 1 брой ETAMINE DU LYS
НовТЕРМОБЕЙБИ КОМПЛЕКТ КОНТЕЙНЕРИ ЗА ХРАНА * 5
ЛАЙКА КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ VT3305 * 2
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Как да съхраним аспержите свежи за по-дълго?
- Секреция на стомашен сок
- Избягване на киселинни храни
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Бял бор
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Пробиотици
Коментари към Как и какво е най-добре да съхраняваме в хладилник