E479(b) - Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids)
Характеристика
Термично окислените масла са стабилизатори, които запазват вискозитета и подобряват консистенцията на хранителните продукти. Добавката има структура на мазна или подобна на восък субстанция с жълт или кафяв цвят. При наличие на моноглицериди или глицерол по време на окислението се получава необходимото термично окислено масло. Възможни примеси: хидрокси киселина, водороден прекис, сулфити.
Употреба
Термично окислените масла се използват за предотвратяване на разпенването и кристализирането на мазнини и масла. Е 479 намира приложение в качеството си на емулгатор за производството на емулсии, маргарини, хранителни восъци.
Добавката влиза в състава на:
- фритюрна мазнина;
- маргарини;
- масла и мазнини с продължителен срок на годност.
Получените от глицерол изкуствени мазнини могат да послужат като алтернатива на мазнините с животински произход. Добавката се приема за смес от вещества, които имат идентичен строеж с естествените мазнини. Често тя влиза в състава на крекери, бисквити и сухари.
В колбасарството Е 479 се употребява за предотвратяване на окислението и за разделяне на каймата и мазнината. Използва се за стабилизиране на суровини под формата на прах за производството на десерти, сосове, сладоледи и сухи сметани.
Въздействие върху човека
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 15 мг. В някои страни е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Термично окислените масла не са алергени. Не се добавят в бебешка храна. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти със съдържание на веществото.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АКВАСОРС КОМПЛЕКС ЕСЕНЦИАЛНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ разтвор 50 мл
СУОНСЪН ОМЕГА 3 С АРОМАТ НА ЛИМОН капсули * 150 SW1253
ВИТАМАРИН перли * 90 ENERGY GROUP
ЕСКИМО - 3 ОМЕГА 3 С ВКУС НА ПОРТОКАЛ дъвчащи таблетки * 27
РОСИТА РЕАЛ ФУДС РИБЕНО МАСЛО ОТ ТРЕСКА 150 мл
ТермолабилниГРЕВИЯ ФЕЙС ЛИФТ капсули * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- Наситени мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- Омега-3 мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- За да получите повече мастни киселини, яжте риба поне два пъти седмично
- Ненаситени мастни киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
Коментари към E479(b) - Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids)