Пресни оранжеви манатарки

Оранжевите манатарки са нискокалоричен продукт, в чиито състав не влизат натриеви съединения и холестерол. В тях има много хранителни влакна, благодарение на които, дори след всякаква термична обработка, допринасят за извеждането на токсичните вещества и солите на тежките метали от организма.
Тази гъба стимулира работата на имунната система и предотвратява появата на новообразувания.
Според някои учени, редовната консумация на печени или осолени оранжеви манатарки помага да се предотврати рак на млечната жлеза и на простатата.
В състава на гъбата влиза биологично активният елемент ерготионеин, който е антиоксидант и влияе благоприятно върху работата на бъбреците, черния дроб, костния мозък и ретината.
Пресните оранжеви манатарки съдържат: протеин, мазнини, въглехидрати, моно- и дизахариди, целулоза; витамини С, В1, В2, В3; вода.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 91.1 мл. |
Белтък | 3.3 гр. |
Мазнини | 0.5 гр. |
Въглехидрати | 3.4 гр. |
Калории | 31 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, В1, В2, В3 |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
СТАТИЯТА е свързана към
- Гъби
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Полезни свойства на пресните манатарки
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Свинско с гъби в сметана
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
- Гъби с чушки и лук, задушени във вино
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Гъбите помагат при деменция
- Гъбена каша с лук и заквасена сметана
Коментари към Пресни оранжеви манатарки