Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Пресни бели гъби

Пресни бели гъби

Пресни бели гъби - изображение

Гъбите съдържат до 90% вода. Протеинът в тях се характеризира с голямо количество аминокиселини, в т.ч. незаменими, които се усвояват 70-80% от организма. Хранителната стойност на продукта, в голяма степен, се определя от общото съдържание на аминокиселини. В бялата гъба има най-пълен набор от тези вещества – до 22. Количеството им, както и това на протеина, зависи от мястото на обитаване, възрастта и начина на приготвяне на растението. Така например, младите гъби съдържат повече белтъчини от старите, а сушените – повече от маринованите.

В гъбите има много соли на желязото, фосфора, калия и микроелементи (цинк, манган, йод, мед). Почти всички ядливи видове съдържат витамини А, В1, С, РР.

В белите гъби са открити редки антибиотични вещества, потискащи някои патогенни чревни бактерии. Честата им консумация предпазва от рак.

Значителното съдържание на целулоза, пропита с хитин,  пречи на добрата усвояемост на растението. Хитинът, не само, че не се преработва от стомашно-чревния тракт, но и затруднява достъпа на храносмилателни сокове и вещества. Преработването на гъбите не е добро и поради това, че гъбния протеин принадлежи към трудноусвоимите вещества. Това е причината, ястията от гъби да се препоръчват само на здрави хора.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода89.9 мл.
Белтък3.2 гр.
Мазнини0.7 гр.
Въглехидрати1.6 гр.
Калории25 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, В1, С, РР; цинк, манган, йод, мед

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСъставкиДиетиБотаникаЛайфстайлПсихологияПроизводителиАлт. медицинаИсторияКлинични пътеки