Пресни бели гъби
Гъбите съдържат до 90% вода. Протеинът в тях се характеризира с голямо количество аминокиселини, в т.ч. незаменими, които се усвояват 70-80% от организма. Хранителната стойност на продукта, в голяма степен, се определя от общото съдържание на аминокиселини. В бялата гъба има най-пълен набор от тези вещества – до 22. Количеството им, както и това на протеина, зависи от мястото на обитаване, възрастта и начина на приготвяне на растението. Така например, младите гъби съдържат повече белтъчини от старите, а сушените – повече от маринованите.
В гъбите има много соли на желязото, фосфора, калия и микроелементи (цинк, манган, йод, мед). Почти всички ядливи видове съдържат витамини А, В1, С, РР.
В белите гъби са открити редки антибиотични вещества, потискащи някои патогенни чревни бактерии. Честата им консумация предпазва от рак.
Значителното съдържание на целулоза, пропита с хитин, пречи на добрата усвояемост на растението. Хитинът, не само, че не се преработва от стомашно-чревния тракт, но и затруднява достъпа на храносмилателни сокове и вещества. Преработването на гъбите не е добро и поради това, че гъбния протеин принадлежи към трудноусвоимите вещества. Това е причината, ястията от гъби да се препоръчват само на здрави хора.
Хранителна стойност при 100гр.
| Вода | 89.9 мл. |
| Белтък | 3.2 гр. |
| Мазнини | 0.7 гр. |
| Въглехидрати | 1.6 гр. |
| Калории | 25 кал. |
Витамини и минерали
| витамини А, В1, С, РР; цинк, манган, йод, мед |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
СТАТИЯТА е свързана към
- Гъби
- Ливадна виолетка
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Полската сърнела
- Ливаден пачи крак
- Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Кафяво - червена миризливка
- Полска печурка, Червенушка
Коментари към Пресни бели гъби