Пресни бели гъби
Гъбите съдържат до 90% вода. Протеинът в тях се характеризира с голямо количество аминокиселини, в т.ч. незаменими, които се усвояват 70-80% от организма. Хранителната стойност на продукта, в голяма степен, се определя от общото съдържание на аминокиселини. В бялата гъба има най-пълен набор от тези вещества – до 22. Количеството им, както и това на протеина, зависи от мястото на обитаване, възрастта и начина на приготвяне на растението. Така например, младите гъби съдържат повече белтъчини от старите, а сушените – повече от маринованите.
В гъбите има много соли на желязото, фосфора, калия и микроелементи (цинк, манган, йод, мед). Почти всички ядливи видове съдържат витамини А, В1, С, РР.
В белите гъби са открити редки антибиотични вещества, потискащи някои патогенни чревни бактерии. Честата им консумация предпазва от рак.
Значителното съдържание на целулоза, пропита с хитин, пречи на добрата усвояемост на растението. Хитинът, не само, че не се преработва от стомашно-чревния тракт, но и затруднява достъпа на храносмилателни сокове и вещества. Преработването на гъбите не е добро и поради това, че гъбния протеин принадлежи към трудноусвоимите вещества. Това е причината, ястията от гъби да се препоръчват само на здрави хора.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 89.9 мл. |
Белтък | 3.2 гр. |
Мазнини | 0.7 гр. |
Въглехидрати | 1.6 гр. |
Калории | 25 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, С, РР; цинк, манган, йод, мед |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Гъби
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Гъби портобело
Коментари към Пресни бели гъби