Полезни свойства на пресните манатарки
Манатарките са много вкусни, те имат ядков земен вкус и са подходяща добавка към различни ястия.
Гъбите са богати на хранителни вещества, имат много ползи за здравето, насърчават отслабването, намаляват възпалението, дори според някои твърдения убиват и ракови клетки на дебелото черво.
Манатарката съдържа до 35% пълноценен протеин, който е балансиран по аминокиселинен състав и включва тирозин, левцин, глутамин и аргинин. Вътрешността на гъбата се усвоява относително лесно в стомашно-чревния тракт и не изисква допълнителни храносмилателни сокове. В тази гъба има значително количество витамин РР и никотинова киселина, витамини от групи В, С, D и Е, макро- и микроелементи, което прави продукта ценен за хранителния режим на здрави хора.
Какви са полезните свойства на манатарките
Стимулират отслабването
Гъбите манатарки са с ниско съдържание на калории, но имат много протеини и фибри, което ги прави ценен инструмент за отслабване.
Фибрите се движат през стомашно-чревния тракт неразградени, като усилват чувството на ситост и поддържат апетита под контрол.
Протеинът от друга страна, може да помогне за загубата на тегло по няколко начина. Първо намалява нивата на хормона на глада грелин и засилва метаболизма и намалява приема на калории.
Протеините също така изискват много повече калории за храносмилане отколкото въглехидратите и мазнините, което означава, че когато консумирате високопротеинови храни (като манатарките например), вие ще се приемете много по-малко калории като краен резултат, в сравнение с въглехидратни или мазни храни.
Намаляват възпалението
Хроничното възпаление е свързано с много здравословни проблеми, от ревматоиден артрит и астма до пептична язва. Доказано е, че възпалението допринася за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечни болести.
Някои проучвания са установили, че манатарките имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят симптомите, свързани с някои състояния, причинени от възпаление.
Високо съдържание на антиоксиданти
Манатарките са с високо съдържание на антиоксиданти - съединения, които неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките и се борят с оксидативния стрес.
Насърчават доброто храносмилане
Високото съдържание на фибри в манатарките предотвратява запека и помага на движението на червата. Влакната също помагат при рефлукс и други заболявания на храносмилателната система.
Добър източник на протеини
Манатарките могат да бъдат добро допълнение към менюто на вегетарианци и вегани, които не успяват да си набавят необходимите количества белтъчини и желязо. Протеините са от значение за изграждането на мускулите и поддържането на здрави тъкани. Те също така помагат за поддържането на здравословно тегло и предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар, насърчават здравето на мозъка и сърцето.
В народната медицина гъбите често се използват за лечение на бъбречни заболявания.
Противопоказания
От манатарките много рядко може да възникне идиосинкразия – индивидуална непоносимост към продукта.
Как да включите манатарките в менюто си
Манатарките са много вкусни и универсални, могат да се добавят към различни ястия.
Пресните често се пекат на скара или на фурна, също могат да се добавят към паста, ризото или гювеч. Манатарките могат да заменят всеки вид гъби, които срещнете в рецептите. Спокойно може да добавяте и сушени гъби манатарки към вашето меню, те са по-достъпни и се откриват лесно. За целта може да ги накиснете в топла вода, след което да ги добавите към ястието, не забравяйте да съхраните и течността, в която са били накиснати, тя е чудесно допълнение към всяко ястие.
draxe.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 91.6 мл. |
Белтък | 2.3 гр. |
Мазнини | 0.9 гр. |
Въглехидрати | 3.7 гр. |
Калории | 31 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, С, Д, Е, РР |
Коментари към Полезни свойства на пресните манатарки