Захаросани тиквени парченца с портокалов сок и канела
Необходими продукти:
1 килограм тиква
500 грама захар на пясък
2 зрънца карамфил
2 пръчки канела
1 портокал (може да заместите с 1 лимон и да използвате по половинка от двата цитруса)
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Обелете тиквата, почистете я от семената и нарежете на малки парчета.
Сварете захарен сироп: изсипете захарта в тенджера, налейте 500 милилитра вода и нека сместа кипне. Варете в продължение на няколко минути, докато се сгъсти.
Залейте тиквените парчета със сладката течност и поставете съда на котлона. Щом сиропът кипне, изключете. Изчакайте тиквата се охлади и повторете процедурата. Така общо 5-6 пъти: охлаждане, последвано от завиране. Парченцата трябва да станат полупрозрачни.
Канелата, карамфила и цитрусовия сок прибавете при последното варене.
След това изсипете тиквата в гевгир, за да се изтече сиропът. Когато това стане, подредете в тава, чието дъно сте покрили с пергамент и поставете съда във фурната за около 40 минути при 50 градуса.
Извадете сладките кубчета и оставете да се сушат при стайна температура колкото е необходимо.
Сухите парченца поръсете с пудра захар и вече може да използвате по предназначение
Добър апетит!
Снимка: i-vkusno-i-prosto.com
Коментари към Захаросани тиквени парченца с портокалов сок и канела