Начало Хранене Групи храни и ястия Сосове Песто

Песто

Песто - изображение

Пестото е популярен сос от италианската кухня, произхождащ от града Генуа в района Лигурия (оттам и разпространеното название песто дженовезе).

В традиционната рецепта за песто основни съставки са босилек, зехтин, чесън, кедрови ядки и пармезан. Сосът е прекрасна добавка към редица ястия от италианската кухня - спагети, равиоли, лазаня и салати.

Босилекът, основен "виновник" за цвета и аромата на соса, притежава редица лечебни свойства. Тази билка има силно антисептично и противовъзпалително действие, помага при обриви, отоци, умора, депресия, заболявания на дихателните пътища. 

Заради зехтина, пармезана и кедровите ядки пестото е висококалорично. Сосът съдържа голямо количество мазнини, но повечето от тях са ненаситени и всъщност са полезни за сърдечно-съдовата система. Освен това пестото е богато на много витамини и минерали, сред които витамин A, витамин C, витамин K и калций.

Противопоказания: Някои варианти на песто, разпространени в търговската мрежа, съдържат твърде много натрий - до 500 mg в порция от 1/4 ч.ч. Затова е най-добре да правите домашно приготвено песто със свежи, натурални съставки.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети