Хранене при неврофиброматоза (болест на Реклингхаузен)
Неврофиброматозата или така наречената болест на Реклингхаузен е заболяване, което се отнася към групата на факоматозите (нарушения на централната нервна система). Заболяването е генетично, предава се от родител на дете или при зачеването възниква спонтанно. Проявява се във вид на петна по кожата с телесен цвят. Различават се 7 типа на болестта като две от тях се дължат на различни причини – тип 1 мутация на 17 хромозома и тип 2 – мутация на 22 хромозома. Няма как да се определят колко неврофиброми или къде по тялото могат да се развият. Възможно е да се появят навсякъде, където има нерви – по лицето, скалпа, гърдите, както и вътре в тялото. Някои храни, тютюнопушенето, кофеинът и топлината са причина за стимулиране на растежа им. Консумирането на определени храни и приемането на хранителни добавки могат да облекчат състоянието.
Полезни храни при неврофиброматоза
При някои хора, страдащи от неврофиброматоза, може да се прояви дефицит на протеина карнитин. Той е важен за разграждането на дълговерижните мастни киселини, намиращи се в растителните храни. Приемането му под формата на хранителна добавка или чрез набавяне от хранителни източници от животински произход в комбинация с растителни източници ще допринесе за попълване на липсите.
Добрите растителни източници на протеин са бобът, ядките и пълнозърнестите храни. Яйцата, млякото и месото са пълноценни животински източници на протеин, които трябва да се консумират в комбинация с растителни храни като зеленчуци, плодове и полезни подправки като куркумин (тъй като те имат антитуморни свойства). Препоръчително е да се приемат допълнителни аминокиселини, които да помогнат на организма да произвежда необходимите протеини, необходими в борбата с неврофиброматозата.
При наличие на болест на Реклингхаузен е необходимо придържане към следните условия:
- да се консумират продукти, подсилващи имунната система, например: касис, цитруси, зеле, плодове калина (последните повишават кръвното налягане, затова бъдете внимателни);
- оперативно да бъдат отстранени инфекциозните огнища с хроничен характер – кариес, ангина, хайморит (вид синузит);
- да се лекуват дисбактериозите (те понижават имунните сили на организма);
- в никакъв случай да не се преяжда и да не се приемат прекалено големи количества мазна храна;
- в организма трябва да постъпват необходимите дози калций, лецитин, цинк, витамини и минерали.
При неврофиброматоза да се наблегне на консумацията на:
- киселомлечни продукти (мляко, кефир, извара, заквасена сметана);
- морски продукти и рибени ястия;
- месо (пилешкото е най-полезно, то помага за регенерирането на кожата, благодарение на белтъка; говеждото е източник на цинк и витамин В);
- черен дроб;
- зелен чай (има антиоксидантно действие, предпазва организма от свободните радикали).
Опасни и вредни храни при неврофиброматоза:
- пушени, мазни и солени ястия;
- продукти, в чиито състав има консерванти и добавки с Е-кодировка;
- алкохол;
- сол;
- кафе и кофеинови напитки.
Всички тези продукти водят до интоксикация на тялото, нарушава се храненето на подкожните клетки, разрушават се кожните.
Хранене на бебета с болест на Реклингхаузен
Повечето бебета, страдащи от неврофиброматоза, при раждането показват малко симптоми. Майчиното мляко естествено съдържа големи количества карнитин и други важни за развитието на бебето протеини. Затова бебето трябва да се кърми възможно най-дълго време, докато майката има кърма. След отбиването на детето, е важно да се осигурят добри източници на протеини, за да се сведат до минимум поведенческите и физическите симптоми на заболяването.
Дефицит на протеини и аминокиселини при неврофиброматоза
Половината от клетките в тялото все още произвеждат полезния неврофибромин правилно. Тъй като някои от здравите клетки мутират с възрастта или са изложени на токсини, неврофиброминът намалява и симптомите на заболяването обикновено се влошават. Затова е важно да се доставят аминокиселини в достатъчно количество, за да могат останалите здрави клетки да изпълняват жизненоважната си функция – произвеждането на неврофибромин. Тялото съчетава двойки аминокиселини, за да изгради изключително дългия протеин – неврофибромин (съдържа 2818 двойки аминокиселини). Ако даден тип аминокиселина не е налице, целият процес е обречен, затова е изключително важно и необходимо да се набавят всички аминокиселини.
Хората, страдащи от неврофиброматоза, се нуждаят от жизненоважните макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати, набавени от разнообразни източници и в балансирани количества. Освен това е необходимо и приемането на витамини и минерали.
edaplus.info
Снимка: sciencephoto.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC
ЛЕНЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 + 30 ВИТАГОЛД
АБОФАРМА МАГНЕЗИЕВО ОЛИО СПРЕЙ 100 мл
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕЛЕМИ 10 мл
ПРАНАРОМ БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГРЕЙПФРУТ 10 мл
ПРОМОНЕЙЧЪРС ЕЙД МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА капсули 550 мг * 120
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Компрес с риванол
- 13 кожни образувания, които е добре да се прегледат от специалист
- д-р Иванка Маркова Баева
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Каламинов лосион
- д-р Евдокия Колева Николова
- д-р Стефан Ананиев Велков
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- д-р Гергина Христова Димитрова
Коментари към Хранене при неврофиброматоза (болест на Реклингхаузен)