Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Консерви Зеленчуци Рецепта за сръбски айвар с печени чушки

Рецепта за сръбски айвар с печени чушки

от 02 фев 2021г., обновено на 08 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепта за сръбски айвар с печени чушки - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Айварът е подобен на българската лютеница продукт, но основната му съставка са печени червени чушки. Различава се от лютеницата по това, че не съдържа домати. Приготвя се в много страни на Балканите (Сърбия, България, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия и Албания). Родината му е Сърбия, където се нарича "сръбска салата" или "сръбски зеленчуков хайвер". Името "айвар" идва от турската дума "havyar", която означава "осолен хайвер" или "хайвер". Сервира се като гарнитура или се намазва върху филия хляб.

Необходими продукти за приготвянето на сръбски айвар:

  • 2 килограма червени чушки
  • 500 грама патладжани
  • 1 1/4 чаена чаша олио (или зехтин)
  • 3 супени лъжици оцет
  • 2 скилидки чесън
  • 2 чаени лъжички сол (или на вкус)
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на сръбския айвар

Загрейте фурната до 240 градуса. Покрийте с хартия за печене дъното на средно голяма тава.

Прободете няколко пъти патладжаните с вилица и ги изпечете в загрятата фурна (или на скара), докато омекнат и се овъглят (около 30-40 минути). По същия начин изпечете и чушките. Сложете двата зеленчука в отделни купи, покрийте с фолио и оставете да се охладят за около 1 час. След това обелете чушките и патладжаните, отстранете семената им.

Измийте печените зеленчуци и заедно с чесъна ги смелете фино с помощта на кухненски робот или друг подходящ уред.

Загрейте олиото (или зехтина) в голяма тенджера. Изсипете в нея смлените зеленчуци и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете солта, черния пипер и оцета. Оставете сместа да се готви на слаб до умерен огън в продължение на поне 2 часа или докато се сгъсти (консистенцията трябва да е като на лютеница). От време на време разбърквайте, за да не залепне по дъното на съда. Ако е необходимо, подправете допълнително.

Изчакайте готовият айвар да се охлади леко, след което може да намажете с него филия хляб и да поднесете със сирене. Вариант е да сервирате като гарнитура към основно ястие или да консервирате в буркани за зимата.

Съвети за приготвяне на айвар

Айвар в бурканче и намазан върху филия хляб.

  • Ако не харесвате патладжани, може да не ги използвате в рецептата.
  • Любителите на пикантното може да добавят няколко печени люти чушки към останалите продукти.
  • Ако искате вашият айвар да има опушен вкус, изпечете чушките на открит огън. Когато почернеят, обелете и смелете.
  • Въпреки че рецептата не е сложна за приготвяне, тя отнема време, затова си отделете 1 ден, ако сте решили да се заемете с изпълнението й.
  • Може да съхранявате айвара в херметически затворени буркани до 2 седмици. За да удължите срока му на годност, трябва да консервирате.
  • Ако решите да консервирате, пригответе си малки бурканчета и се уверете, че са добре измити и стерилизирани. След това ги напълнете, като оставите 1-2 сантиметра разстояние до гърлото на съдовете. Сложете в загрята до 100 градуса фурна за около 10 минути. Когато ги извадите, напълнете догоре с олио и затворете. Покрийте с кърпа и оставете на тъмно и хладно място за 48 часа. По този начин айварът може да се съхранява в продължение на 6 месеца.

Разновидности на айвара

Сред най-популярните разновидности за приготвяне на айвар на Балканите са:

  • Лютеница – България. Приготвя се с чушки, моркови, патладжани, домати, лук, чесън, черен пипер, олио, захар и сол.
  • Кьопоолу – България и Турция. Приготвя се от печени патладжани и чесън, към които могат да се добавят печени чушки, домати, лук, магданоз, черен пипер и дафинови листа.
  • Пинджур – Босна и Херцеговина, България, Сърбия и Македония. Прави се с патладжани, домати, чушки, лук, чесън, черен пипер, олио, захар и сол. Той е много подобен на айвара и имената им са взимозаменяеми.
  • Zacusca – Румъния. Приготвя се с патладжани, сотиран лук, доматено пюре и печени червени чушки, към които някои добавят гъби, моркови или целина.
  • Паста от пипер (Biber salcasi) – Анатолия (Турция). Представлява гъста наситено червена паста, направена от червени люти чушки или сладки чушки и сол.
Източник:

196flavors.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Дип от патладжани с чесън и орехи Дип от патладжани с чесън и орехи
  • Ливанска разядка Мутабал Ливанска разядка Мутабал
  • Бобена разядка със зеленчуци, чесън и лук Бобена разядка със зеленчуци, чесън и лук
  • Пикантна босилекова разядка с орехи Пикантна босилекова разядка с орехи
5.0/5 1 оценка

Коментари към Рецепта за сръбски айвар с печени чушки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепта за сръбски айвар с печени чушки
    www.framar.bg 
    на 05 November 2025 в 13:29
    Коментирайте "Рецепта за сръбски айвар с печени чушки"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Консерви
  • Зеленчуци
  • Ливанска разядка Мутабал
  • Пикантна доматена разядка с моркови и чушки
  • Разядка от тиквички с домати и чесън
  • Бобена разядка със сметана, чесън и розмарин
  • Разядка от люти чушки с лук и пресен босилек
  • Вегетарианска разядка (схуг) с чесън и чили
  • Оригинални рецепти за Баба Гануш
  • Разядка Тапенада с маслини и чесън
  • Гръцка топеница Ктипити
  • Чеснова разядка в доматен сос
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Въпреки тежко автоимунно заболяване 43-годишна жена ражда здраво детеВъпреки тежко автоимунно заболяване 43-годишна жена ражда здраво дете

Въпреки тежко автоимунно заболяване 43-годишна жена ражда здраво дете

от 05 ное 2025г.Прочети повече
АбдоминопластикаАбдоминопластика

Абдоминопластика

от 05 ное 2025г.Прочети повече
Лупусен нефритЛупусен нефрит

Лупусен нефрит

от 04 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 5 дни, 2 часа и 26 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 14 дни, 22 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХЕМБОК саше * 12 ЕКОФАРМ

РАМБОК саше * 12 ЕКОФАРМ

АВИРОН РАПИД таблетки 360 мг * 24

СКОТИШ ФАЙН КОМПЛЕКТ ЯБЪЛКА - ПРОДУКТИ ЗА ТЯЛО

ГРЕЙС КОЛ К-КТ ЧЕРЕН ПИПЕР/МАНДАРИНА 1 МЪЖЕ + ГЪБА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Хиперплазия на тимуса

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 ное 2025г. в 12:26:32

ПРОСТАКУТ капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 ное 2025г. в 12:25:57

АБОФАРМА АБОФЛОРА БИМБИ 7 флакон * 6

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 ное 2025г. в 11:40:29

ФЛУЕНЗ ТЕТРА спрей за нос, суспензия Ваксина срещу грип 0.2 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 ное 2025г. в 11:20:59

НАЗАЛЕЗЕ КОЛД & ФЛУ БЛОКЕР спрей за нос 800 мг

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 ное 2025г. в 11:19:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival