Рецепти за вкусно домашно кьопоолу
Кьопоолу е традиционна българска разядка, която се приготвя от печени и обелени патладжани, смлени и овкусени с чесън, олио, сол, магданоз, оцет или лимонов сок. Има рецепти за кьопоолу, в които освен патладжани се добавят и домати, печени чушки, кисело мляко, счукани орехи, тахан и други съставки. Баба Гануш е разновидност на кьопоолуто, която характерно се приготвя в Близкия изток. Освен традиционните патладжани и чесън в състава й се добавя и сусамов тахан. Кьопоолуто и Баба Ганушът се консумират студени и се сервират като предястие, гарнитура към основни ястия, салата или намазани на филия хляб. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкусно домашно кьопоолу с патладжани.
Класическо домашно ароматно кьопоолу
Необходими продукти:
- 1 килограм патладжани
- 500 грама месести чушки
- 300 грама домати
- 4-5 скилидки чесън, наситнени
- магданоз, наситнен
- олио на вкус (или зехтин)
- оцет на вкус (или лимонов сок)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните, надупчете ги с вилица, увийте във фолио и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за 15 минути, след което премахнете фолиото и печете още 15 минути. След като се охладят, издълбайте вътрешността на патладжаните и я смелете, намачкайте на пюре или нарежете.
Залейте доматите с гореща вода, обелете ги и смелете и тях на пюре или нарежете на кубчета. Смесете зеленчуци, добавете чесъна, олиото, оцета, магданоза и подправете със сол на вкус. Разбъркайте и поднесете кьопоолуто студено като салата, предястие или гарнитура.
Приятен апетит!
Кьопоолу с кисело мляко и орехи
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 2 сладки чушки, червена и зелена
- 1 домат
- 1 малка чили чушка
- 3 скилидки чесън
- неголяма връзка магданоз
- зехтин (сусамово масло или олио)
- ядките на 3 ореха
- 3 супени лъжици кисело мляко
- сол на вкус
- пушен или сладък червен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
Намажете със зехтин патладжаните и ги изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути. Може да ги изпечете и на огън или пещ. Двете сладки чушки също изпечете, докато омекнат. Сложете в найлонов пакет печените зеленчуци, за да се запарят, и ги обелете. Бланширайте домата и му премахнете обелката.
Смелете всички подготвени зеленчуци заедно със скилидките чесън, магданоза и ореховите ядки. Налейте и мъничко зехтин (сусамово масло или олио). Накрая добавете киселото мляко и подсолете на вкус. Ако разполагате с пушен червен пипер, сложете и щипка от него и разбъракайте до гладкост.
Може да затворите в буркани за зимата, но тогава не добавяйте кисело мляко. Поднесете като салата, върху препечена филийка или като гарнитура към основно ястие.
Добър апетит!
Съвети за приготвяне на кьопоолу:
- Направете запържено кьопоолу, като изпържите патладжаните и чушките в загрято олио, докато се изпари течността им. След това ги намачкайте или нарежете на кубчета, подправете на вкус, добавете чесън, оцет и олио и затворете в буркани. Стерилизирайте ги за 10 минути във вряща вода и съхранете за зимата.
- Ако не желаете да пюрирате зеленчуците, може да ги нарежите на малки парчета и така да овкусите и поднесете.
epicurious.com
Снимка: pixabay.com
Коментари към Рецепти за вкусно домашно кьопоолу