Как се прави домашно сладко от смокини

Смокините са екзотичен плод със специфичен приятен аромат и много сладък вкус. Най-често се консервират под формата на сладко или мармалад. Сурови са вкусни, но могат да се намерят на пазара само през лятото. Домашното сладко от смокини е много подходящо за подслаждане на сладкиши, торти, мъфини, палачинки и други десерти. Хората с по-изтънчен вкус могат да го комбинират с месни ястия или сирена.
Смокините са нискокалорични плодове, богати на въглехидрати, фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и други полезни хранителни вещества. Плодът е изключително питателен и полезен за консумация при състояния като запек и анемия, помага и като превенция срещу ракови заболявания. Ето няколко рецепти как да си направите домашно сладко от смокини с различни ароматизатори, както и рецепта за здравословен вариант с мед.
Сладко от смокини с портокал и канела
Необходими продукти:
- 600 грама смокини
- 300 грама захар (ако плодовете са много сладки, може да използвате по-малко количество)
- сока и кората на 1 портокал
- 1 пръчка канела
Начин на приготвяне на домашно сладко от смокини с портокал и канела:
Измийте смокините, отрежете опашчиците им, а самите плодове нарежете на средно големи парчета. Сложете в тенджера и засипете със захарта.
Попарете с вряща вода портокала, настържете кората му, сока изцедете и прибавете в съда със смокините. Сложете и канелената пръчка, разбъркайте. Оставете за 2-3 часа, през които периодично разбърквайте плодовете. След това ги сложете да се варят, като не забравяте да разбърквате, за да не загорят.
Щом сместа кипне, отстранете пяната, която ще се образува по повърхността. Варете сладкото до желаната гъстота на сиропа.
Докато е още горещо, разпределете в стерилизирани бурканчета и затворете веднага. След като се охладят може да ги приберете на хладно. |
Поднесете с палачинки или си го хапнете просто така.
Сладко от смокини с лимон и портокал
Необходими продукти:
- 1 килограм узрели смокини, добре измити и отцедени
- 1 килограм захар
- 1 портокал – изцедете сока му, а кората настържете ситно
- 1 лимон – изцедете сока му, настържете ситно кората
Начин на приготвяне на домашно сладко от смокини с лимон и портокал
Нарежете смокините на четвъртинки и ги поставете в голяма тенджера. Добавете захарта и прясно изцедените сокове от цитрусите. Поръсете с настърганите портокалови и лимонови кори и разбъркайте. Оставете сместа да престои на стайна температура 30 минути.
Сложете тенджерата с плодовете на средно силен огън. След като съдържанието й кипне, намалете температурата на котлона и оставете смокините да къкрят 15-20 минути, докато консистенцията се сгъсти. Разбърквайте периодично.
Разпределете сладкото от смокини в чисти стъклени буркани, затворете плътно и ги поставете във вряща вода за 10 минути.
Изчакайте да се охладят напълно на стайна температура, преди да ги приберете на хладно и тъмно място. Така сладкото ще се запази за минимум 1 година. |
Поднесете с домашни мекички, цедено кисело мляко, сладолед или друго по избор.
Медено сладко от смокини
Необходими продукти:
- 1 килограм узрели смокини
- 500 грама мед
- 2 чаени чаши вода
Начин на приготвяне на здравословното сладко от смокини с мед:
Смесете меда и водата в подходящ съд с дебело дъно и сложете на слаб огън. Варете около 15 минути, разбърквайки периодично.
Измийте смокините и ги надупчете на няколко места с помощта на вилица или използвайте дървено шишче. Потопете плодовете във врящия мед и варете на слаб огън 2 часа (махнете пяната, която се образува).
След това оставете сладкото да се охлади, напълнете в бурканчета, затворете ги и приберете в хладно помещение.
Да ви е сладко!
Съхранете сладкото от смокини в затворен съд в хладилник до една седмица или във фризера до един месец. Консервираните буркани могат да се съхранят до една година на тъмно и хладно място. |
mondaydelights.ru
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КЛОРАН ДУШ ГЕЛ С ЛИСТА ОТ СМОКИНЯ 200 мл
ЧАЙ СЛИМ БЕЪР WINTER EDITION ДЕТОКСИКИРАЩ 160 г
СМОКИНЯ ЛИСТА 50 г ЕКО ХЕРБ
ВИКТОРИЯ БЮТИ 1, 2, 3 CURLS МАСКА ЗА КЪДРИЦИ С КОКОС 250 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР ЧАГА ЕСЕН - ЯБЪЛКА, КРУША, ЛИСТ ОТ СМОКИНЯ * 24
МАТИСЪН АКВАКЕФИР СМОКИНЯ И ЛИМОН 500 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Смокиня – ползи и вреди
- Как да направим сушени смокини във фурната
- Как да си захванем смокиня от клонче (първи стъпки)
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Смокиновите листа - безценни за здравето
- Премахнете брадавиците със сок от смокинови листа
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Използвайте отвара от смокинови листа против хемороиди
- Сладко от кори на диня
- Пълнени смокини със сирене, мед и орехи
Коментари към Как се прави домашно сладко от смокини