Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Катми с прясно мляко и мая

Катми с прясно мляко и мая

от 24 яну 2016г., обновено на 29 дек 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Катми с прясно мляко и мая - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Катмите са любима закуска, особено намазани с шоколад или домашно сладко. Те са много вкусни и пухкави. Наподобяват на палачинките, но за приготвянето им се използва мая, която ферментира тестото. Освен това се изпичат на сач, но могат да се направят и на тиган. Различават се от палачинките и по това, че са по-дебели от тях, както и при това, че при изпичането се образуват по повърхността им много мехурчета. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкъщи домашни катми с прясно мляко и мая.

Катми с прясно мляко и мая на сач

Катми с прясно мляко и мая на сач.

Необходими продукти за приготвянето на катми с прясно мляко и мая:

  • 2 яйца
  • 300 грама брашно, пресято
  • 500 милилитра прясно мляко, топло
  • 10 грама мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 щипка захар
  • краве масло

Начин на приготвяне на домашните катми:

В малка купа смесете маята с част от прясното мляко и разбъркайте добре, за да се разтвори.

В голяма купа разбийте яйцата и изсипете останалото прясно мляко. Към тях прибавете разтворената мая, брашното, захарта и солта. Отново разбъркайте добре, за да се получи смес с консистенция на боза. Покрийте купата и я оставете на топло за около 1 час, за да втаса тестото.

Изпечете катмите в намазнен с краве масло сач, а ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган, който загрейте на силен огън.

Когато катмата изсъхне отгоре, а отдолу придобие златисто кафяв цвят, е готова за обръщане. След като опечете от двете страни, прехвърлете в подходяща чиния, намажете с масло и отгоре захлупете с друга чиния, за да омекне. Продължете да печете катми с останалото тесто.

Поднесете катмите топли с мед, сладко, мармалад, сирене или друго по избор.

Да ви е сладко!

Катми с прясно мляко, вода и мая

Катми с прясно мляко, вода и мая.

Необходими продукти за приготвянето на катмите:

  • 200 милилитра вода, топла
  • 1 супена лъжица захар
  • 30 грама мая
  • 3 яйца
  • 300 милилитра прясно мляко
  • 100 милилитра вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 450 грама брашно, пресято

Начин на приготвяне на домашните катми:

В купа смесете 200 милилитра топла вода със захарта и маята. Разбъркайте да се разтворят добре съставките и оставете настрана.

В друга купа чукнете яйцата и разбийте с помощта на телена лъжица. Добавете прясното мляко, 100 милилитра вода, солта и захарта и бъркайте, докато се разтворят. Изсипете сместа с маята в купата с яйцата. Добавете постепенно пресятото брашно и разбъркайте внимателно, като внимавате да не остават бучки.

Покрийте готовото тесто с кърпа и оставете да престои на топло за поне 1 час.

Време е да изпечете катмите. За целта загрейте тефлонов тиган на средно силен огън. Загребете с черпак от сместа за катми и изсипете в тигана. Изпечете до златист загар и готовност от двете страни. Намажете всяка една от готовите катми с краве масло, за да се станат по-меки и ароматни.

Сервирайте катмите с любимо сладко, мармалад, шоколад или плънка по избор.

Да ви е вкусно!

Съвети за приготвяне на вкусни катми:

  • Ако тестото стане прекалено гъсто, го разредете с малко газирана вода, а ако е по-рядко, добавете брашно и разбърквайте до получаване на желаната гъстота.
  • Сачът се намазнява отново след изпичането на всяка катма. Ако ги приготвяте на тиган, преди всяка катма отново се намазнява с малко краве масло.
  • Катмата е готова от едната страна, когато се появят малки дупчици по повърхността. Тогава е време да се обърнат и изпекат от другата страна.
  • След като се изпекат катмите трябва да се намажат с краве масло, за да омекнат. Освен това така стават по-ароматни и апетитни.
Източник:

Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
  • Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта) Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
  • Селски катми с прясно мляко, яйце и масло Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
  • Царски катми с брашно от елда Царски катми с брашно от елда
4.6/5 5 оценки

Коментари към Катми с прясно мляко и мая

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Катми с прясно мляко и мая
    www.framar.bg 
    на 16 August 2025 в 20:38
    Коментирайте "Катми с прясно мляко и мая"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
  • Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
  • Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия
  • Бабините катмички
  • Картофени катми с прясно мляко
  • Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
  • Царски катми с брашно от елда
  • Катми от овесено брашно с мед и плодове
  • Тиквени катми с прясно мляко
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече
Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцесСпасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 31 дни, 7 часа и 20 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 36 дни, 10 часа и 43 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Вкусни катми на печка "циганска любов" -  с мирис на дим и мерудия Вкусни катми на печка "циганска любов" -  с мирис на дим и мерудия

Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия

от 05 сеп 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30

ПЕАГРЕН капсули * 15 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:13:12

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:11:21
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival