Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
Понякога изпитваме носталгия по апетитните гозби на нашите баби, които несъмнено оставят трайни спомени у нас, дори когато вече не сме деца. Едно такова кулинарно произведение са катмите. Те могат да бъдат приготвени с мая или без такава (тогава са палачинки), с квас, с кисело или прясно мляко, или просто с вода. Рецептата, която ви предлагаме, изисква използването на прясна мая за килограм брашно и топла вода. Катмите, които се получават, са вкусни и понеже се пекат на сач, както си му е редът. Така те получват един непоправим аромат.
След изпичане катмите се намазват с мазнина по избор, като това може да бъдат свинска мас или краве масло, както и най-обикновено олио.
Плънката, с която да си ги хапнете, също е въпрос на лични предпочитания. Някои ги обичат солени (със сирене, с гъби и лук, с шунка или друг колбас, с кашкавал...), други залагат на сладките варианти, които са безброй (мед, конфитюр, шоколад...). Без значение от добавката, катмите са си катми и винаги са вкусни, дори да останат за следвищия ден, което е почти невъзможно :)
Какви продукти са необходими, за да си направим катми:
- 1 килограм брашно (бяло пшенично)
- 1 кубче (42 грама) прясна мая
- топла вода, колкото е необходимо (около 2 литра)
- 1 супена лъжица сол
- 1/2 супена лъжица захар
- 4 яйца
- масло за намазване (може да използвате друга мазнина по ваш избор)
Как да си направим катми стъпка по стъпка плюс снимки
Разтворете маята в малко топла вода, прибавете солта, захарта и изсипете сместа в средата на брашното, което сте оформили като куп. След това налейте топла вода и разбъркайте. Преценете точното количество на водата в момента на приготвянето на тестото. То трябва да се получи по-гъсто от това за палачинки (като течна каша).
Оставете на топло място, за да втаса. Обемът ще се увеличи. Щом това стане, прибавете 4 разбити яйца и разбъркайте. Полученото тесто е течно.
Загребвайте от сместа и разпределете тънък слой от нея върху предварително нагорещен и намазнен сач.
Изпечете катмите до златисто от двете страни.
Готовите намазвайте с масло.
Ако не разполагате със сач, бихте могли да приготвите катмите на тиган, като се твърди, че е най-добре той да бъде чугунен. Като се замислим, точно такива съдове са предпочитали нашите баби, когато кулинарстват, и крайният резултат винаги е бил "да си оближеш пръстите". В случай че решите за използвате съвременните алтернативи, изберете съд с дебело дъно, в който температурата се разпределя равномерно, но не бързо. Разбира се, днес в търговската мрежа се предлагат и специални тигани за палачинки. Изборът е ваш.
Добър апетит!
снимки: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Катми с прясно мляко и мая
- Тиквени катми с прясно мляко
- Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
- Бабините катмички
- Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия
- Картофени катми с прясно мляко
- Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
- Царски катми с брашно от елда
- Катми от овесено брашно с мед и плодове
Коментари към Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)