Катми с прясно мляко и мая
Катмите са любима закуска, особено намазани с шоколад или домашно сладко. Те са много вкусни и пухкави. Наподобяват на палачинките, но за приготвянето им се използва мая, която ферментира тестото. Освен това се изпичат на сач, но могат да се направят и на тиган. Различават се от палачинките и по това, че са по-дебели от тях, както и при това, че при изпичането се образуват по повърхността им много мехурчета. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкъщи домашни катми с прясно мляко и мая.
Катми с прясно мляко и мая на сач
Необходими продукти за приготвянето на катми с прясно мляко и мая:
- 2 яйца
- 300 грама брашно, пресято
- 500 милилитра прясно мляко, топло
- 10 грама мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 щипка захар
- краве масло
Начин на приготвяне на домашните катми:
В малка купа смесете маята с част от прясното мляко и разбъркайте добре, за да се разтвори.
В голяма купа разбийте яйцата и изсипете останалото прясно мляко. Към тях прибавете разтворената мая, брашното, захарта и солта. Отново разбъркайте добре, за да се получи смес с консистенция на боза. Покрийте купата и я оставете на топло за около 1 час, за да втаса тестото.
Изпечете катмите в намазнен с краве масло сач, а ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган, който загрейте на силен огън.
Когато катмата изсъхне отгоре, а отдолу придобие златисто кафяв цвят, е готова за обръщане. След като опечете от двете страни, прехвърлете в подходяща чиния, намажете с масло и отгоре захлупете с друга чиния, за да омекне. Продължете да печете катми с останалото тесто.
Поднесете катмите топли с мед, сладко, мармалад, сирене или друго по избор.
Да ви е сладко!
Катми с прясно мляко, вода и мая
Необходими продукти за приготвянето на катмите:
- 200 милилитра вода, топла
- 1 супена лъжица захар
- 30 грама мая
- 3 яйца
- 300 милилитра прясно мляко
- 100 милилитра вода
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 450 грама брашно, пресято
Начин на приготвяне на домашните катми:
В купа смесете 200 милилитра топла вода със захарта и маята. Разбъркайте да се разтворят добре съставките и оставете настрана.
В друга купа чукнете яйцата и разбийте с помощта на телена лъжица. Добавете прясното мляко, 100 милилитра вода, солта и захарта и бъркайте, докато се разтворят. Изсипете сместа с маята в купата с яйцата. Добавете постепенно пресятото брашно и разбъркайте внимателно, като внимавате да не остават бучки.
Покрийте готовото тесто с кърпа и оставете да престои на топло за поне 1 час.
Време е да изпечете катмите. За целта загрейте тефлонов тиган на средно силен огън. Загребете с черпак от сместа за катми и изсипете в тигана. Изпечете до златист загар и готовност от двете страни. Намажете всяка една от готовите катми с краве масло, за да се станат по-меки и ароматни.
Сервирайте катмите с любимо сладко, мармалад, шоколад или плънка по избор.
Да ви е вкусно!
Съвети за приготвяне на вкусни катми:
- Ако тестото стане прекалено гъсто, го разредете с малко газирана вода, а ако е по-рядко, добавете брашно и разбърквайте до получаване на желаната гъстота.
- Сачът се намазнява отново след изпичането на всяка катма. Ако ги приготвяте на тиган, преди всяка катма отново се намазнява с малко краве масло.
- Катмата е готова от едната страна, когато се появят малки дупчици по повърхността. Тогава е време да се обърнат и изпекат от другата страна.
- След като се изпекат катмите трябва да се намажат с краве масло, за да омекнат. Освен това така стават по-ароматни и апетитни.
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
- Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия
- Картофени катми с прясно мляко
- Царски катми с брашно от елда
- Бабините катмички
- Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
- Тиквени катми с прясно мляко
- Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
- Катми от овесено брашно с мед и плодове
Коментари към Катми с прясно мляко и мая