Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Катми с прясно мляко и мая

Катми с прясно мляко и мая

от 24 яну 2016г., обновено на 29 дек 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Катми с прясно мляко и мая - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Катмите са любима закуска, особено намазани с шоколад или домашно сладко. Те са много вкусни и пухкави. Наподобяват на палачинките, но за приготвянето им се използва мая, която ферментира тестото. Освен това се изпичат на сач, но могат да се направят и на тиган. Различават се от палачинките и по това, че са по-дебели от тях, както и при това, че при изпичането се образуват по повърхността им много мехурчета. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкъщи домашни катми с прясно мляко и мая.

Катми с прясно мляко и мая на сач

Катми с прясно мляко и мая на сач.

Необходими продукти за приготвянето на катми с прясно мляко и мая:

  • 2 яйца
  • 300 грама брашно, пресято
  • 500 милилитра прясно мляко, топло
  • 10 грама мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 щипка захар
  • краве масло

Начин на приготвяне на домашните катми:

В малка купа смесете маята с част от прясното мляко и разбъркайте добре, за да се разтвори.

В голяма купа разбийте яйцата и изсипете останалото прясно мляко. Към тях прибавете разтворената мая, брашното, захарта и солта. Отново разбъркайте добре, за да се получи смес с консистенция на боза. Покрийте купата и я оставете на топло за около 1 час, за да втаса тестото.

Изпечете катмите в намазнен с краве масло сач, а ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган, който загрейте на силен огън.

Когато катмата изсъхне отгоре, а отдолу придобие златисто кафяв цвят, е готова за обръщане. След като опечете от двете страни, прехвърлете в подходяща чиния, намажете с масло и отгоре захлупете с друга чиния, за да омекне. Продължете да печете катми с останалото тесто.

Поднесете катмите топли с мед, сладко, мармалад, сирене или друго по избор.

Да ви е сладко!

Катми с прясно мляко, вода и мая

Катми с прясно мляко, вода и мая.

Необходими продукти за приготвянето на катмите:

  • 200 милилитра вода, топла
  • 1 супена лъжица захар
  • 30 грама мая
  • 3 яйца
  • 300 милилитра прясно мляко
  • 100 милилитра вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 450 грама брашно, пресято

Начин на приготвяне на домашните катми:

В купа смесете 200 милилитра топла вода със захарта и маята. Разбъркайте да се разтворят добре съставките и оставете настрана.

В друга купа чукнете яйцата и разбийте с помощта на телена лъжица. Добавете прясното мляко, 100 милилитра вода, солта и захарта и бъркайте, докато се разтворят. Изсипете сместа с маята в купата с яйцата. Добавете постепенно пресятото брашно и разбъркайте внимателно, като внимавате да не остават бучки.

Покрийте готовото тесто с кърпа и оставете да престои на топло за поне 1 час.

Време е да изпечете катмите. За целта загрейте тефлонов тиган на средно силен огън. Загребете с черпак от сместа за катми и изсипете в тигана. Изпечете до златист загар и готовност от двете страни. Намажете всяка една от готовите катми с краве масло, за да се станат по-меки и ароматни.

Сервирайте катмите с любимо сладко, мармалад, шоколад или плънка по избор.

Да ви е вкусно!

Съвети за приготвяне на вкусни катми:

  • Ако тестото стане прекалено гъсто, го разредете с малко газирана вода, а ако е по-рядко, добавете брашно и разбърквайте до получаване на желаната гъстота.
  • Сачът се намазнява отново след изпичането на всяка катма. Ако ги приготвяте на тиган, преди всяка катма отново се намазнява с малко краве масло.
  • Катмата е готова от едната страна, когато се появят малки дупчици по повърхността. Тогава е време да се обърнат и изпекат от другата страна.
  • След като се изпекат катмите трябва да се намажат с краве масло, за да омекнат. Освен това така стават по-ароматни и апетитни.
Източник:

Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
  • Селски катми с прясно мляко, яйце и масло Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
  • Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта) Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
  • Бабините катмички Бабините катмички
4.5/5 4 оценки

Коментари към Катми с прясно мляко и мая

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Катми с прясно мляко и мая
    www.framar.bg 
    на 26 January 2021 в 17:53
    Коментирайте "Катми с прясно мляко и мая"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Селски катми с прясно мляко, яйце и масло
  • Домашни катми на сач с яйца без мляко (изпитана рецепта)
  • Бабините катмички
  • Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия
  • Есенна торта от катми с ябълки, банани и сметана
  • Царски катми с брашно от елда
  • Картофени катми с прясно мляко
  • Катми от овесено брашно с мед и плодове
  • Тиквени катми с прясно мляко

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Белези по задните части и бедрата

преди 9 дни, 9 часа и 24 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 15 дни, 19 часа и 40 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 15 дни, 20 часа и 30 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 20 дни, 20 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Комбинация от витамини преди зачеване ?

преди 20 дни, 4 часа и 43 мин.

Аугментин 875 mg и нежелани лекарствени реакции

преди 22 дни, 3 часа и 23 мин.

Фламексин 20мг таблетки помага ли при главоболие?

преди 23 дни, 11 часа и 9 мин.

Ставни проблеми след COVID-19

преди 28 дни, 1 час и 35 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Вкусни катми на печка "циганска любов" -  с мирис на дим и мерудия

Вкусни катми на печка "циганска любов" - с мирис на дим и мерудия

от 05 сеп 2019г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах