Катми от овесено брашно с мед и плодове
Необходими продукти:
1,5 чаена чаша овесено брашно (чаша с вместимост 240 мл)
1 чаена чаша прясно мляко
1,5 чаена лъжица кафява захар (може и бяла)
1,5 супена лъжица олио (за предпочитане от канола)
2 големи яйца
1,5 чаена лъжица набухвател
1 чаена лъжица ванилова есенция (или ванилин)
щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте всички сухи съставки (брашното, набухвателя, солта и захарта) и ги смесете в купа. В отделен съд сложете течните - млякото, яйцата, олиото и есенцията. Разбийте леко с помощта на тел за разбиване на яйца. След това налейте при сухите съставки, разбъркайте добре. Сложете тигана да се нагрява и го напръскайте с мазнината. Когато се нагорещи, слагайте от тестото и изпечете катмите. Ако изсипвате около 60 грама, ще се получат 12 броя. Изчакайте, докато върху катмите се образуват мехурчета и тогава обърнете от другата страна за още 20 - 30 секунди. Това е всичко.
Поднесете с кръгчета банан, поръсени с бадеми и полети с мед. Може да използвате ягодов сироп, пресни плодове и мед, кленов сироп, ябълково или портокалово сладко, плодово мляко, сметана със захар, шоколадов сос и изобщо всичко, което се намира в хладилника.
При приготвянето на тестото може да добавите щипка канела, портокалова кора или сушени плодове.
Добър апетит
Коментари към Катми от овесено брашно с мед и плодове