Картофени хлебчета с мая

Необходими продукти:
- 1 чаена чаша намачкани сладки картофи (сварени)
- 4 чаени чаши брашно + още ако има нужда
- 1/2 чаена чаша топла вода + 1 супена лъжица
- 1 пакетче суха мая
- 2 големи яйца
- 3 супени лъжици разтопено масло
- 2 чаени лъжици мед
- 1 1/4 чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица сусам
Начин на приготвяне:
Смесете 1/2 чаена чаша брашно със същото количество топла вода, добавете маята и оставете за 15 минути да се активира.
Добавете картофеното пюре (уверете се, че то е достигнало стайна температура) и разбъркайте. Прибавете 1 яйце, разтопеното масло, меда, сол и още 3 чаши брашно. Разбъркайте добре с дървена лъжица за 2-3 минути.
Ако ви се струва, че тестото е много лепкаво, добавете още брашно, за да се получи меко еластично тесто, месете около 2 минути.
Прехвърлете тестото върху добре набрашнен плот и го премесете и оформете на топка. Намазнете купата и оваляйте тестото от двете страни в мазнината, след което покрийте съда и оставете да втаса за 2 часа, докато удвои обема си.
Набрашнете отново кухненски плот и премесете тестото. Разточете тестото с дебелина около 1,5 сантиметра и изрежете 16 кръга.
Прехвърлете внимателно топките тесто в тава, покрита с хартия. Изчакайте още веднъж да втасат питките около 45 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Разбъркайте 1 яйце с 1 чаена лъжица вода. С получената смес намажете питките и ги поръсете със сусам.
Печете ги около 15 минути, докато се надуят и станат златисти.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Тутманик
- Сладък картоф
- Цветни рулца от тортила питки
- Точени марокански питки на тиган тип карталачки
- Овесени питки с кисело мляко
- Яхния от сладки картофи и червена леща
- Пълнени сладки картофи с балсамов оцет
- Кесадия с пилешко и царевица
- Бързи питки без месене
Коментари към Картофени хлебчета с мая