Печурки

За ползата и вредата на добре познатите ни гъби печурки за първи път узнават жителите на Древен Рим, които смело разнообразяват ястията си с тях. За да разполагат непрекъснато с гъбите, започват да ги отглеждат като обикновени зеленчуци.
Състав
В състава на печурките влизат витамини С, Д и от група В, редица важни аминокиселини, магнезий и калий, както и огромно количество растителен протеин. Именно заради последния, по отношение на засищането, което дава консумацията на растението, то се сравнява с месото и в това има доза истина. Процентното съдържание на белтък в гъбите превишава това в кокошите яйца и месните продукти. Този протеин напълно се усвоява от организма.
Набавяйки бързо необходимите за тялото вещества, печурките не допринасят за наддаване на телесно тегло, нискокалорични са, което ги прави подходящи за включване в диети за отслабване.
Полезни свойства
Ястията, приготвени от печурки, се препоръчват на хора с различни степени на анемия, захарен диабет и атеросклероза.
Тъй като продуктът се справя отлично с повишения холестерол, е добре да бъде част от менюто на тези, които страдат от атеросклеротични плаки, на застрашените от развитие на сърдечни заболявания, включително инфаркт.
Редовната консумация на гъбите помага за нормалното функциониране на вътрешните органи, в частност, на бъбреците, задстомашната жлеза и храносмилателната система.
Продуктът е полезен и за нервната система. Благодарение на наличието на витамини от група В печурките повлияват благоприятно нервните клетки, връщайки ги в нормалното им състояние.
Съдържащите се калий и фосфор в растението дават възможност за нормализиране на работата на редица системи в организма. Гъбите са отличен антиоксидант и помагат на тялото да се освободи от шлаки.
Противопоказания
Ползата и вредата на печурките са взаимно свързани, тъй като гъбите поемат не само полезните, но и вредните вещества от въздуха и почвата. Затова е важно да се подбират внимателно и да се измиват старателно преди употреба. Добро решение са отглежданите в изкуствени условия.
Печурките съдържат хитин, който се усвоява много лошо от организма, затова не се препоръчва те да се консумират от деца и от хората, които страдат от чернодробни заболявания.
yourlifestyle.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 4,3 гр. |
Мазнини | 1 гр. |
Въглехидрати | 0,1 гр. |
Калории | 27 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАУ ФУДС БЕТА ГЛЮКАН капсули 100 мг * 90
МИКО ДИФЕНС капсули 555 мг * 60 NATURE'S WAY
СОЛГАР РЕЙШИ ШИЙТАКЕ МEЙТАКЕ капсули * 50
МЕЙТАКЕ ЕКСТРАКТ 30% ПОЛИЗАХАРИДИ капсули * 60 ДР. БИОМАСТЕР
МЕЙТАКЕ прах 100 гр. ДР. БИОМАСТЕР
ХЕРИЦИУМ 20% ЕКСТРАКТ капсули * 60 HAWLIK
СТАТИЯТА е свързана към
- Гъби
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Горска печурка, Кафява горска печурка
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
- Червена мухоморка
- Червенееща сърнела
- Кървавочервена печурка
- Сребърни ушички
- Псилоцибин
- Херициум, Игловиден корал, Лъвска грива
Коментари към Печурки