8 храни, които повишават продуктивността
На всички е известно, че това, с което се храним, оказва голямо влияние върху няколко аспекта на нашето здраве - от талията до енергийните ни нива. Но знаехте ли, че има определени храни, които могат да повишат продуктивността и да ви помогнат да се концентрирате?
Световната здравна организация стига до извода, че осигуряването на правилно хранене и регулирането на недостига на някои микроелементи може да повиши продуктивността с 20%.
Така че следващият път, когато ви се доспи следобед и усетите спад в енергията си дотолкова, че е почти невъзможно да направите каквото и да е било, помислете дали не е време да промените менюто си.
Включването на някои храни, които повишават продуктивността в добре балансирана здравословна диета, може да бъде ключът към това да останете енергични и фокусирани през целия ден.
Нека видим кои са тези 8 храни, които ще ви осигурят повече енергия.
Червено цвекло
Не е чудно, че зеленчукът се смята за чудесна храна за мозъка. Цвеклото съдържа естествени нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и насърчават кръвообращението.
Проучване установява, че диета, богата на сок от цвекло, е способна да увеличи притока на кръв към определени области на мозъка, които са отговорни за вниманието.
Сьомга
Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които я правят храна за мозъка. Тези здравословни мазнини са свързани с широк списък от ползи за здравето, вариращи от намаляване на възпалението до по-добро сърдечно здраве.
Увеличен прием на омега-3 от храни, като сьомга, подпомагат паметта и подобряват мозъчната активност.
Броколи
Има много причини да ядете броколи, от впечатляващото съдържание на фибри, до богатството от важни витамини и минерали. Но знаехте ли, че броколите могат да ви помогнат да увеличите мозъчната си сила?
Броколите са богати на холин - основно хранително вещество, което развива мозъка и подобрява паметта и когнитивната функция.
Зелен чай
Чаша зелен чай сутрин може да ви помогне да увеличите производителността си. Според проучване от 2017 година зеленият чай има доста мощни ефекти върху мозъка - намалява тревожността, подобрява паметта и повишава вниманието.
И не само това: някои изследвания са установили дори, че екстрактът от зелен чай може да ви помогне да се предпазите от хронична умора и да ви помогне да имате достатъчно енергия през целия ден.
Яйца
Бъркани яйца или зеленчуков омлет за закуска - това е чудесен начин да насърчите продуктивността си през деня. Яйцата също съдържат холин, а освен това и протеин. Именно протеините в тях ще ви помогнат да се заситите за по-дълго, което ще ви позволи да се съсредоточите върху задълженията си, без да изпитвате глад.
Черен шоколад
Голяма новина за любителите на шоколада, правейки списъкът с полезни за мозъка храни по-приятен. В черния шоколад се съдържа кофеин, който ви дава повече енергия, помага ви да се концентрирате и да сте по-бдителни.
Освен това в шоколада има магнезий - минерал, който е показал, че подобрява ученето и паметта. Спокойно си хапвайте по 1-2 блокчета шоколад като междинна закуска, но внимавайте да не прекалите.
Бадеми
Само в 30 грама от бадемите се съдържат 37% от дневните ви нужди от витамин Е - хранителен елемент, който е от съществено значение за защита на мозъка от стареене.
Проучвания установяват, че ядките могат да подобрят паметта. Освен това, консумацията на бадеми е свързана с по-добро внимание и когнитивна функция при по-възрастните жени.
Сладки картофи
Пълни със сложни въглехидрати, сладките картофи се усвояват бавно, като по този начин осигуряват чувство за ситост по-дълго време, стабилизират кръвната захар и дават постоянен поток на енергия, която помага за увеличаване на продуктивността.
Сладките картофи са с добра хранителна стойност, съдържат витамини А и С, като последните играят важна роля в мозъчната функция.
Що се отнася до здравословното хранене и продуктивността, тези храни трябва да се добавят към добре балансирана диета. Консумирането на няколко розички броколи няма да направи чудеса, ако останалата част от вашата диета е от пакетирани и преработени храни. Вместо това се уверете, че добавяте тези храни в менюто си, богато на протеини, фибри и здравословни мазнини.
Освен това, имайте предвид, че диетата е само едно парче от пъзела, когато става дума за продуктивност. Въпреки че определено има продукти, които повишават производителността и помагат да се стимулира мозъчната функция, съществуват и няколко други фактора, които трябва да се имат предвид.
Бъдете сигурни, че се придържате към здравословен режим, спите достатъчно, тренирате. Друг начин да си помогнете е да имате редовни почивки според нуждите си и да не се разсейвате.
В комбинация с няколко порции полезни храни, които повишават производителността, добавянето на полезни навици в деня ви може да окаже голямо влияние върху продуктивността на работното място или в училище.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТОВА НЕ Е ДИЕТА - ДАВИНИЯ ТЕЙЛЪР - ХЕРМЕС
НовУИ БЕЙБИ СТЪКЛЕНО ТЕРМОУСТОЙЧИВО ШИШЕ С БИБЕРОН 250 мл 0 - 6 месеца
ТУИСТШЕЙК БЕБЕШКО ШИШЕ ПРОТИВ КОЛИКИ В ПЕРЛЕНО ШАМПАНСКО 180 мл 78379
ЧИКО ПЛАСТМАСОВ ЛИГАВНИК ПЕЛИКАН * 1 N0401
ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4
УИ БЕЙБИ НЕРАЗЛИВАЩА ЧАША С ДРЪЖКИ 250 мл 754
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Електроенцефалограма (ЕЕГ)
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Асоциативни корови зони
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Хранене след секцио – полезни и вредни храни
- КП № 56 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТИ НА ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНИТЕ НЕРВИ (ЧМН), НА НЕРВНИТЕ КОРЕНЧЕТА И ПЛЕКСУСИ, ПОЛИНЕВРОПАТИЯ И ВЕРТЕБРОГЕННИ БОЛКОВ И СИНДРОМИ
Коментари към 8 храни, които повишават продуктивността