Подправки, които ще ви помогнат да намалите консумацията на сол
Консумацията на твърде много сол и захар е предпоставка за повишаване на кръвното налягане, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Ако желаете да намалите количеството, което приемате с храната, просто избягвайте храненето навън. Готвенето вкъщи ви дава възможност сами да решавате колко сол да добавите към ястията си. Освен това тя може спокойно да бъде заменена с някои подправки, които перфектно обогатяват вкуса на храната. Ето кои са те:
Джинджифил
Пикантната подправка идеално се вписва както в солени, така и в сладки ястия. Може дори да се добави към водата и чая. Сложете малко от корена в лещата или прибавете неголямо количество към зеленчуците. Когато използвате джинджифил, вкусът на храната се обогатява и се внася люта нотка, която намалява желанието за добре осолено ястие.
Пушен лют червен пипер
Сами се досещате, че пушеният лют червен пипер внася още два аромата към ястието ви и го обогатява още повече. Следващият път, когато приготвяте вечеря, просто го добавете, без да се замисляте. Той си подхожда с почти всичко – месо, ориз, боб, картофи.
Кора от лайм
Кората от лайм може да овкуси ястията ви и да им придаде много свеж аромат. Освен това създава баланс при използването на по-силни подправки като сусамово олио или соев сос. Може да е изненадващо за мнозина, но лимоновата кора си подхожда чудесно с ориз, кисело мляко, овесени ядки, плодове, смутита, супи. Важно е обаче да използвате само зелената част на лайма и да пазарувате само от сигурни източници.
Чесън
Чесънът, освен че е мощен антиоксидант, осигурява и различни здравословни ползи. Ароматните скилидки могат да се изпекат цели с обелката, да придадат нежен аромат или да добавят по-пикантен вкус, когато бъдат нарязани и прибавени директно към ястията. Чесънът си подхожда с месо, доматени сосове, зеленчуци.
>>> Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
Куркума
Куркумата и съдържащите се в нея активни съединения се свързват с подсилване на имунната система и поддържане на здравословно тегло. В наши дни можете да си закупите както корен, така и куркума на прах. Подправката, смятана за най-мощната билка на планетата, си подхожда отлично с варива, особено с прясна леща.
Розмарин
Розмаринът е богат на калций, желязо, витамин В6. Освен това има и антиоксидантни свойства, на което се дължи благоприятният му ефект върху храносмилателната система. Прясно нарязаният розмарин е чудесно допълнение към картофи и моркови, печени на фурна. Комбинирайте подправката с мазнина и я добавете непосредствено преди печене. Необходимото количество е около 1 чаена лъжица на всяка чаша зеленчуци.
Кимион
Въпреки че кимионът е най-популярен в Южна Азия, Северна Африка и Латинска Америка, подправката е добре позната и у нас. Кимионът може да бъде добавен към печени картофи, варива (особено хумуси) или месо.
Копър
Освен в азиатската кухня, прясната подправка е много популярна и в гръцката кухня, където се използва най-често като добавка към киселото мляко. Копърът може да се използва и при приготвянето на картофи, тиквички, таратор и различни сосове.
Естрагон
Естрагонът не е много популярен, въпреки че придава уникален вкус и аромат на ястията. За да получите обаче всички ползи от него, трябва да избирате само свежи листа. Подправката може да се използва за салатен дресинг в комбинация със зехтин, балсамов оцет и чесън. Листенцата естрагон са чудесен избор и за овкусяване на печена риба и бъркани яйца.
Магданоз
Не си представяте да пресолите табуле, нали? Ето затова магданозът е чудесна подправка, подходяща както за топли, така и за студени ястия. Може дори да си направите песто от магданоз и да го прибавяте към печени зеленчуци, яйца, риба.
Пушен червен пипер
През последните години сякаш преоткрихме пушения червен пипер. Дори и малко количество от него обогатява ястията, подходящ е за различни яхнии, месо и зеленчуци. Може да го използвате и за овкусяване на тофу, което по принцип има по-неутрален вкус.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Какво лекува английската сол
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Полезни и вредни видове сол
- Солеви разтвори
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Натурални заместители на солта
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Киселица, Дива ябълка
Коментари към Подправки, които ще ви помогнат да намалите консумацията на сол