С какво са полезни подправките
Подправките, които ежедневно използваме, крият в себе си множество полезни свойства и неслучайно повечето от тях са познати на хората още от древността, като са използвани предимно за лечебни цели. Какво по-хубаво от това да получаваме едновременно здравословна нотка с храната и по-приятни аромат и вкус на ястията.
Полезни свойства на подправките
Джинджифил за добро храносмилане
Джинджифилът подобрява храносмилането, помага за възстановяване след упойка, премахва подуването на корема, успокоява мускулните болки, облекчава протичането на морска болест.
Чесън
Чесънът притежава бактерицидни свойства, помага в борбата с простуда, ангина, грип; благодарение на съдържанието на желязо, калций, йод, магнезий, цинк, фосфор, сяра и минерални соли в него, той подсилва имунитета; полезен е при склероза.
Маточина
Маточината е естествен антидепресант, използва се при невралгични болки, подобрява апетита, облекчава протичането на простуда и грип, действа като леко сънотворно, подобрява общото състояние по време на предменструалния период и менопаузата, полезна е при възпаления на жлъчния мехур.
Мащерка
Мащерката убива множество бактерии, повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекции, ускорява усвояването на мазнините, последиците от хранителни отравяния са по-леки, унищожава паразитите в червата, действа като отхрачващо средство, подобрява кръвообращението.
Кимион
Кимионът подобрява храносмилането, действа като слабително и диуретично средства, намалява подуванията, стимулира производството на мляко при кърмачки, има холеритично действие, използва се при чревни колики.
Риган
Риганът намалява стомашните и чревни спазми, притежава противовъзпалителни и бактерицидни свойства, преборва хремата.
Мента
Ментата действа като обезболяващо, стимулира отделянето на стомашни сокове и на жлъчката, облекчава хълцането, помага при безсъние и мигрена, добро успокоително е.
Женско биле
Женското биле се бори с вирусите, атакуващи дихателната система; справя се с кашлица, хрема и заболявания на гърлото; помага при хронична умора и чернодробни възпаления; подобрява състоянието при язви на стомаха и дванадесетопръстника в период на обостряне и по време на менопауза.
Лют червен пипер
Лютият червен пипер подобрява кръвообращението; подпомага храносмилането; слабително средство е; облекчава протичането на простудни заболявания, ангина и грип; намалява риска от сърдечни заболявания и склероза; понижава нивото на холестерол в кръвта.
Хрян
Хрянът има бактерицидни и дезинфекциращи свойства, подобрява дейността на жлъчните канали, полезен е при чернодробни заболявания. Компреси от хрян помагат при ревматизъм, артрит и възпаления на сухожилията.
Магданоз
Магданозът се използва диуретично средство и затова е полезен при заболявания на пикочния мехур, подобрява перисталтиката на червата, премахва подпухването, помага при подуване на корема и храносмилателни нарушения, понижава апетита, което е важно при затлъстяване.
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Киселица, Дива ябълка
- Приготвяне на креолски микс подправка каджун
- Чубрица - балканска
- Превърнете увехналите зелени подправки в ледени кубчета със зехтин
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Домашна италианска подправка
- Как да заменим различните подправки
Коментари към С какво са полезни подправките