Какви ползи и вреди носи консумацията на йодирана сол
Солта е естествено съединение, което обикновено се използва за подправяне на храната. Подсилва вкуса, служи и като консервант, може също така да прекъсне растежа на бактериите.
През последните десетилетия тя добива лоша репутация и се свързва с редица здравословни проблеми, като повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, дори рак на стомаха. Затова се препоръчва ограничаването на натрий до 2300 милиграма дневно.
Някои доказателства обаче показват, че солта може да влияе по различен начин на различните хора и дори не оказва толкова голямо влияние върху сърдечното здраве, както се смяташе досега.
Научното название на солта е натриев хлорид (NaCl), а съставът й е 40% натрий и 60% хлорид. Тя е най-големият източник на натрий и думите "сол" и "натрий" често се заменят една с друга. Има различни видове, като най-разпространената и употребявана е йодираната готварска сол.
› Защо солта има важна роля в тялото
› Какви са ползите от йодираната сол
› Какви вреди нанася прекомерната й консумация
› Опасно ли е, ако не приемаме сол или приемаме много малки количества
› На кого йодираната сол е враг и на кого приятел

Защо солта има важна роля в тялото
Някои видове сол могат да съдържат калций, калий, желязо и цинк. Основните минерали в солта действат като важни електролити в тялото. Те помагат за баланса на течностите и мускулната функция.
Концентрацията на натрий се регулира от тялото и колебанията водят до негативни ефекти. Натрият участва в мускулните контракции и загубите чрез пот или течност могат да доведат до крампи, особено при спортистите. Освен това поддържа нервната функция и регулира кръвното налягане.
Хлоридът от друга страна е вторият най-често срещан електролит в кръвта след натрия. Ниските количества на хлорид могат да доведат до състояние, наречено респираторна ацидоза, което увеличава киселинността на кръвта.
| Електролитите са атоми, намиращи се в телесна течност, които носят електрически заряд и са от съществено значение за всичко. Нито хората, нито животните са способни да живеят без електролити. Водно-електролитният баланс има значение за поддържането на тялото хидратирано - от нервните импулси до баланса на течността в тялото. |
Въпреки че двата минерала са важни, хората реагират на натрия по различен начин. Докато при някои няма проявления, други може да страдат от всички популярни заболявания, причинени от солта.
Какви са ползите от йодираната сол
Йодираната сол играе много важна роля за нашето здраве, но нейната консумация трябва да е умерена. Йодът е микроелемент, който се съдържа в храни като морските дарове, яйцата, млечните продукти и зърнените храни. Ние комбинираме йод с готварската сол, за да предотвратим йоден дефицит. Ето някои от ползите, които носи йодираната сол.
Подобрява функцията на щитовидната жлеза
Йодът е от голямо значение за щитовидната жлеза, защото с негова помощ става производството на тироидни хормони като тироксин и трийодтиронин. Те регулират кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура. От тироидните хормони зависи правилното развитие на костите и мозъка на плода в утробата, а също и в ранната детска възраст. Дефицитът на йод може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза.
Контролира теглото
Метаболизмът зависи от здравето на щитовидната ни жлеза. Когато е налице свръхбърз метаболизъм, човек не може да наддаде на килограми. При по-бавния метаболизъм тялото запълва запасите си от мазнини и това води до покачване на теглото. Тъй като щитовидната жлеза се нуждае от здравословна доза йод, за да изпълнява функциите си, от своя страна метаболизмът ни също е подвластен на нормалните или на излезлите извън нормата нива на йод.
В помощ на бременните

Йодираната сол не само подпомага развитието на костите и мозъка, но има отношение и към умственото и физическо развитие на плода по време на бременност. Балансираното му ниво предотвратява спонтанни аборти при бременните жени и хипотиреоидизъм. Последното състояние възниква, когато тялото не може да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Проблеми от всякакъв вид с тази жлеза могат да се появят по време на износването на плода, както и да се влошат. В повечето случаи те се решават чрез повишаване на нивата на йод.
Отстранява токсините и пречи на развитието на бактерии
Йодираната сол има свойството да противодейства срещу вредни метали като олово и живак. Тя спомага за тясното премахване и за възстановяването на нормалното рН в тялото ни.
Също така солта не позволява на вредните бактерии да се размножават в червата. Изследвания сочат, че ако храносмилателният тракт е обхванат от тях, ще изпитваме умора, главоболие и ще страдаме от запек.
Подпомага здравето на сърцето и ни поддържа хидратирани
Хормоните, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане, се произвеждат с помощта на йодираната сол. Друг процес, в който тя има основно участие, е изгарянето на излишни мастни натрупвания, които биха могли да причинят сърдечни заболявания.
Солта насърчава поддържането на здравословни нива на хидратация и балансира електролитите. Този баланс е от решаващо значение за правилното функциониране на клетките, тъканите, мускулите и органите. Всички части на тялото имат нужда от вода, за да работят, а една от задачите на солта е да контролира водата и нейното количество.
|
» Какви ползи и вреди за здравето носи консумацията на каменна сол » Повишава ли солта ниското кръвно налягане » Завишеният прием на сол уврежда фагоцитите и тяхната функция |
Какви вреди нанася прекомерната й консумация
Колкото и да е жизненоважен компонент за човешкото здраве и развитие в нормални количества, прекомерната консумация на йодирана сол може да причини много странични ефекти и вреди. Едни от тях са:
- потискане на щитовидната жлеза;
- излишна течност в белите дробове;
- отоци;
- акне (при високи дози);
- промяна във вкуса;
- главоболие;
- диария;
- треска;
- болки в ставите;
- еозинофилия (увеличен брой на еозинофилните левкоцити в периферната кръв);
- копривна треска;
- анафилактични реакции.
Йодът има способността да влияе на действието на някои лекарства. Поради тази причина се консултирайте с вашия лекар какво количество сол или йод трябва да приемате, ако са ви изписани медикаменти, особено хормонални.
Риск от рак на стомаха
Има изследвания, които потвърждават тезата, че високият прием на сол е причина за повишен риск от рак на стомаха. Счита се, че тогава бактерията Helicobacter pylori се разпространява повече и това може да доведе до възпаление и стомашни язви. Така нараства опасността от възникване на това онкологично заболяване.
Втора причина е увреждането на лигавицата, тъй като солта може да я възпали, като по този начин я направи по-податлива на външно влияние и канцерогени.
Важно е да се отбележи, че тези изследвания само показват връзка между солта и рака на стомаха, но са нужни още доказателства, за да се определи дали наистина тя е виновникът.

Солта повишава кръвното налягане
Водата неизбежно е свързана с натрия. С увеличаването на обема й под негово въздействие нараства и обемът на кръвта. Това означава повече работа за сърцето и повече натиск върху кръвоносните съдове. С течение на времето последните може да се втвърдят, което води до високо кръвно налягане, сърдечен удар или инсулт. Възможно е и развитие на сърдечна недостатъчност. Затова е много важно да знаете как тялото ви реагира на солта.
Препоръката е да се консумира около 1 чаена лъжица сол на ден, в която влизат 2300 милиграма натрий. Консумирането на твърде много сол повишава кръвното налягане, като по този начин се увеличава и рискът от инсулт и сърдечни заболявания.
Съществуват обаче и някои сериозни съмнения около това твърдение. Вярно е, че чрез прием на по-малко сол можем да понижим кръвното налягане, особено при хората с хипертония, които са по-чувствителни към нея. Но при здравите хора намаляването не дава особено отражение. Някои проучвания дори откриват, че солта няма никакво значение и не се свързва с намален риск от сърдечни пристъпи и инсулт.
Опасно ли е, ако не приемаме сол или приемаме много малки количества
Проучване показва, че диета с ниско съдържание на сол повишава холестерола с 2,5%, а триглицеридите със 7%. Това не е единственото такова изследване, има направени още, които дават близки резултати.
Колкото и странно да звучи, няколко изследвания доказват, че прием на по-малко от 3000 мг натрий на ден повишават риска от сърдечна недостатъчност със 160%.
Когато натрият е в недостиг, множество химически и хормонални "съобщения" сигнализират на бъбреците и потните жлези да задържат водата и да запазят елемента. Когато в тялото си имаме повече натрий, отколкото ни е необходимо, бъбреците премахват излишъка. Ако обаче не могат да успеят да отстранят излишното количество, то се натрупва в течността между клетките.
В друго проучване е установено, че при понижен прием на натрий може да се стигне до инсулинова резистентност.
Както знаете, повишеният прием на натрий, особено ако не е в баланс с калий, води до задържане на вода. Но се получава и обратният ефект - при нисък прием на натрий тялото складира твърде много вода (прехидратация). Състоянието се нарича хипонатриемия.
На кого йодираната сол е враг и на кого приятел
Безспорно е, че като всяко нещо на земята и солта има своите ползи за здравето, макар че и често влияе негативно. Вярно е, че може да си набавим всички хранителни вещества и елементи от други източници, но невинаги това се получава лесно. Ако нямате основателна причина да преустановите консумацията на сол и не се влияете от приема й, чувствате се добре и сте здрави, няма причина да я изключвате от менюто си, а се придържайте към препоръчителната доза около 2300 мг на ден.
Диета с по-ниско съдържание на натрий е полезна за хора, които са по-възрастни, с високо кръвно налягане, диабет или чието кръвно налягане често се повишава.
Ако имате сърдечна недостатъчност, солта може да причини или да увеличи задържането на вода. Твърде много сол може да доведе до хоспитализация и необходимост от силни венозни лекарства за отстраняване на излишната течност. Хората със сърдечна недостатъчност обикновено биват съветвани да поддържат приема на натрий под 2000 мг на ден. На пациентите с бъбречни заболявания се препоръчва да спазват същото количество.
Но не е достатъчно да махнете солницата от масата. Опасността идва най-вече от преработените храни, които увеличават неусетно солта в тялото. Не забравяйте да се храните разнообразно. Колкото по-цветна е чинията ви, толкова по-малка е вероятността да прекалите с някоя съставка.
- What Is Iodized Salt?: https://www.webmd.com/diet/what-is-iodized-salt
- Is Iodized Salt Bad for You?: https://www.medicinenet.com/is_iodized_salt_bad_for_you/article.htm
- https://www.health.harvard.edu/
- https://www.healthline.com/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КЕЛТСКА СОЛ - ФИНА - ЕСТЕСТВЕНО ИЗСУШЕНА 500 г LE GUERANDAIS
СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
ЛАКСАФИТ капсули * 60 FOREST HERBS
АРОМАНДИСЕ АЛТЕРНАТИВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ОБИКНОВЕНАТА СОЛ С НАСИТЕН ВКУС 70 г
ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
КАЛИЕВА СОЛ 500 г ЗДРАВНИЦА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Какво лекува английската сол
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Натурални заместители на солта
- Солеви разтвори
- Какви ползи и вреди за здравето носи консумацията на каменна сол
- Против запек пийте солено мляко на гладен стомах
- 6 негативни последици за организма от дефицита на сол
- Наторявайте стайните растения, цветята и зеленчуците с английска сол
- Натрий – значение за организма и хранителни източници
Коментари към Какви ползи и вреди носи консумацията на йодирана сол