Вредна ли е солта за здравето
Солта е естествено съединение, което обикновено се използва за подправяне на храната. Подсилва вкуса и се използва като консервант, може също така да прекъсне растежа на бактериите.
През последните десетилетия тя добива лоша репутация и се свързва с редица вредни състояния като повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, дори рак на стомаха.
Всъщност най-новите диетични мерки препоръчват ограничаването на натрий до 2300 милиграма дневно.
Някои доказателства обаче показват, че солта може да влияе по различен начин на различните хора и дори не оказва толкова голямо влияние върху сърдечното здраве, както се смяташе досега.
Наричат солта натриев хлорид (NaCl), а съставът й е 40% натрий и 60% хлорид. Тя е най-големият източник на натрий и думите "сол" и "натрий" често се заменят една с друга.
Солта се добива по два начина: от солни мини и чрез изпаряване на морска (или друга богата на минерали) вода.
Всъщност има много видове сол, а най-разпространените са обикновена трапезна (която е обогатена с йод), хималайска и морска, като последните две са много сходни и се считат за по-полезни от йодираната.
Солта играе важна роля в тялото
Някои видове сол могат да съдържат калций, калий, желязо и цинк. Основните минерали в солта действат като важни електролити в тялото. Те помагат за баланса на течностите и мускулната функция.
Концентрацията на натрий се регулира от тялото и колебанията водят до негативни ефекти. Натрият участва в мускулните контракции и загубите чрез пот или течност могат да доведат до крампи, особено при спортистите.
Освен това поддържа нервната функция и регулира кръвното налягане.
Хлоридът от друга страна е вторият най-често срещан електролит в кръвта след натрия. Ниските количества на хлорид могат да доведат до състояние, наречено респираторна ацидоза, което увеличава киселинността на кръвта.
Електролитите са атоми, намиращи се в телесна течност, които носят електрически заряд и са от съществено значение за всичко. Нито хората, нито животните са способни да живеят без електролити. Водно-електролитният баланс има значение за поддържането на тялото хидратирано - от нервните импулси до баланса на течността в тялото. |
Въпреки че двата минерала са важни, хората реагират на натрия по различен начин. Докато при някои няма проявления, други може да страдат от всички популярни заболявания, причинени от солта.
Рискът от рак на стомаха
Има изследвания, които потвърждават тезата, че приемът на сол е причина за повишен риск от рак на стомаха. Причината за това се счита, че е увеличения растеж на бактерията Helicobacter pylori, която може да доведе до възпаление и стомашни язви. Това съответно увеличава риска от рак на стомаха.
Втора причина е увреждането на лигавицата, тъй като солта може да я възпали, като по този начин я направи по-податлива на външно влияние и канцерогени.
Важно е да се отбележи, че тези изследвания само показват връзка между солта и рака на стомаха, но са нужни още доказателства, за да се определи дали наистина тя е виновникът.
Как солта влияе на сърдечното здраве и кръвното налягане?
Препоръката е да се консумира около 1 чаена лъжица сол на ден, в която влизат 2300 милиграма натрий, а да си го признаем, ние ядем много повече. Да, може да не си солим излишно храната, но замислете се колко сол се съдържа в крекери и снаксове, с които уплътняваме следобедите?
Яденето на твърде много сол повишава кръвното налягане, като по този начин се увеличава и рискът от инсулт и сърдечни заболявания.
Съществуват обаче и някои сериозни съмнения около това твърдение.
Вярно е, че чрез прием на по-малко сол може да понижим кръвното налягане, особено при хората с хипертония, които са по-чувствителни към нея.
Но за здравите, намаляването не дава особено отражение.
Някои проучвания дори откриват, че солта няма никакво значение и не се свързва с намален риск от сърдечни пристъпи и инсулт.
Как пониженият прием на сол може да е опасен?
Досега разгледахме какви са евентуалните опасности от прекомерния прием на сол, но може ли освен опасна, да има и някои предимства?
Проучване от 2012 година показва, че диета с ниско съдържание на сол повишава холестерола с 2,5%, а триглицеридите със 7%. Това не е единственото такова изследване, има направени още, които дават близки резултати.
Колкото и странно да звучи, няколко проучвания доказват, че прием на по-малко от 3000 мг натрий на ден повишават риска от сърдечна недостатъчност със 160%.
Когато натрият е в недостиг, множество химически и хормонални "съобщения" сигнализират на бъбреците и потните жлези да задържат водата и да запазят елемента. Когато получите повече натрий, отколкото ви е необходимо, бъбреците измиват излишъка, като правят повече или по-солена урината. Ако обаче не могат да се отърват от излишното количество натрий, той се натрупва в течността между клетките. Водата неизбежно е свързана с натрия и с увеличаването на обема на тази течност се увеличава и обемът на кръвта. Това означава повече работа за сърцето и повече натиск върху кръвоносните съдове. С течение на времето тможе да се втвърдят кръвоносните съдове, което води до високо кръвно налягане, сърдечен удар или инсулт. Възможно е и развитие на сърдечна недостатъчност. Затова е много важно да знаете как тялото ви реагира на солта.
В друго проучване се е установило, че при понижен прием на натрий може да се причини резистентност към инсулин.
Както знаете, повишеният прием на натрий, особено ако не е в баланс с калий, води до задържане на вода. Но се получава и обратният ефект: при нисък прием на натрий, тялото складира твърде много вода (прехидратация) и състоянието се нарича Хипонатриемия, чиито симптоми са умора, главоболие, гадене.
Заключение
Безспорно е, че като всяко нещо на земята и солта има своите ползи за здравето, макар че и често влияе негативно. Вярно е, че може да си набавим всички хранителни вещества и елементи от други източници, но невинаги това се получава лесно. Ако нямате основателна причина да преустановите конумацията на сол и не се влияете от приема й, чувствате се добре и сте здрави, няма причина да я изключвате от менюто си, а се придържайте към препоръчителната доза около 2,300 мг. на ден натрий.
Ако сте на възраст под 50 години, кръвното ви налягане е в границите на нормалното (под 120/80), а здравето ви е добро, в момента нямате много причини да се притеснявате за солта в менюто си.
Диета с по-ниско съдържание на натрий е полезна за хора, които са по-възрастни, с високо кръвно налягане, диабет или чието кръвно налягане често се повишава.
Ако имате сърдечна недостатъчност, солта може да причини или да увеличи подуването на тялото (задържането на вода). Твърде много сол може да доведе до хоспитализация и необходимост от мощни венозни лекарства за отстраняване на излишната течност. Хората със сърдечна недостатъчност обикновено се съветват да поддържат приема на натрий под 2000 mg на ден. На пациентите с бъбречни заболявания обикновено се препоръчва да правят същото.
Но не е достатъчно да махнете солницата от масата. Опасността идва най-вече от преработените храни, които увеличават неусетно солта в тялото. Не забравяйте да се храните разнообразно. Колкото по-цветна е чинията ви, толкова по-малка е вероятността да прекалите с някоя съставка, избирайте цели храни, хранете се с достатъчно зеленчуци, добре е те да присъстват във всяко ваше хранене.
"Дозата прави отровата" - Парацелз |
healthline.com; health.harvard.edu
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
НовСИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С ЛАВАНДУЛА 100 гр.
ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
СИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С РОЗМАРИН 100 гр.
СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С ХВОЙНА 100 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Какво лекува английската сол
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Полезни и вредни видове сол
- Солеви разтвори
- Натурални заместители на солта
- Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
- Натрий – значение за организма и хранителни източници
- Диета с ниско съдържание на сол
- Домашна целинова сол
- Как да спасим пресолените ястия
Коментари към Вредна ли е солта за здравето