Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Вредна ли е солта за здравето

Вредна ли е солта за здравето

от 07 ное 2019г., обновено на 13 ное 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Вредна ли е солта за здравето - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Солта е естествено съединение, което обикновено се използва за подправяне на храната. Подсилва вкуса и се използва като консервант, може също така да прекъсне растежа на бактериите.

През последните десетилетия тя добива лоша репутация и се свързва с редица вредни състояния като повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, дори рак на стомаха.

Всъщност най-новите диетични мерки препоръчват ограничаването на натрий до 2300 милиграма дневно.

Някои доказателства обаче показват, че солта може да влияе по различен начин на различните хора и дори не оказва толкова голямо влияние върху сърдечното здраве, както се смяташе досега.

Наричат солта натриев хлорид (NaCl), а съставът й е 40% натрий и 60% хлорид. Тя е най-големият източник на натрий и думите "сол" и "натрий" често се заменят една с друга.

Солта се добива по два начина: от солни мини и чрез изпаряване на морска (или друга богата на минерали) вода.

Всъщност има много видове сол, а най-разпространените са обикновена трапезна (която е обогатена с йод), хималайска и морска, като последните две са много сходни и се считат за по-полезни от йодираната.

Солта играе важна роля в тялото

Някои видове сол могат да съдържат калций, калий, желязо и цинк. Основните минерали в солта действат като важни електролити в тялото. Те помагат за баланса на течностите и мускулната функция.

Концентрацията на натрий се регулира от тялото и колебанията водят до негативни ефекти. Натрият участва в мускулните контракции и загубите чрез пот или течност могат да доведат до крампи, особено при спортистите.

Освен това поддържа нервната функция и регулира кръвното налягане.

Хлоридът от друга страна е вторият най-често срещан електролит в кръвта след натрия. Ниските количества на хлорид могат да доведат до състояние, наречено респираторна ацидоза, което увеличава киселинността на кръвта.

Електролитите са атоми, намиращи се в телесна течност, които носят електрически заряд и са от съществено значение за всичко. Нито хората, нито животните са способни да живеят без електролити. Водно-електролитният баланс има значение за поддържането на тялото хидратирано - от нервните импулси до баланса на течността в тялото.

Въпреки че двата минерала са важни, хората реагират на натрия по различен начин. Докато при някои няма проявления, други може да страдат от всички популярни заболявания, причинени от солта.

Рискът от рак на стомаха

Има изследвания, които потвърждават тезата, че приемът на сол е причина за повишен риск от рак на стомаха. Причината за това се счита, че е увеличения растеж на бактерията Helicobacter pylori, която може да доведе до възпаление и стомашни язви. Това съответно увеличава риска от рак на стомаха.

Втора причина е увреждането на лигавицата, тъй като солта може да я възпали, като по този начин я направи по-податлива на външно влияние и канцерогени.

Важно е да се отбележи, че тези изследвания само показват връзка между солта и рака на стомаха, но са нужни още доказателства, за да се определи дали наистина тя е виновникът.

Как солта влияе на сърдечното здраве и кръвното налягане?

Препоръката е да се консумира около 1 чаена лъжица сол на ден, в която влизат 2300 милиграма натрий, а да си го признаем, ние ядем много повече. Да, може да не си солим излишно храната, но замислете се колко сол се съдържа в крекери и снаксове, с които уплътняваме следобедите?

Яденето на твърде много сол повишава кръвното налягане, като по този начин се увеличава и рискът от инсулт и сърдечни заболявания.

Съществуват обаче и някои сериозни съмнения около това твърдение.

Вярно е, че чрез прием на по-малко сол може да понижим кръвното налягане, особено при хората с хипертония, които са по-чувствителни към нея.

Но за здравите, намаляването не дава особено отражение.

Някои проучвания дори откриват, че солта няма никакво значение и не се свързва с намален риск от сърдечни пристъпи и инсулт.

Как пониженият прием на сол може да е опасен?

Досега разгледахме какви са евентуалните опасности от прекомерния прием на сол, но може ли освен опасна, да има и някои предимства?

Проучване от 2012 година показва, че диета с ниско съдържание на сол повишава холестерола с 2,5%, а триглицеридите със 7%. Това не е единственото такова изследване, има направени още, които дават близки резултати.

Колкото и странно да звучи, няколко проучвания доказват, че прием на по-малко от 3000 мг натрий на ден повишават риска от сърдечна недостатъчност със 160%.

Когато натрият е в недостиг, множество химически и хормонални "съобщения" сигнализират на бъбреците и потните жлези да задържат водата и да запазят елемента. Когато получите повече натрий, отколкото ви е необходимо, бъбреците измиват излишъка, като правят повече или по-солена урината. Ако обаче не могат да се отърват от излишното количество натрий, той се натрупва в течността между клетките. Водата неизбежно е свързана с натрия и с увеличаването на обема на тази течност се увеличава и обемът на кръвта. Това означава повече работа за сърцето и повече натиск върху кръвоносните съдове. С течение на времето тможе да се втвърдят кръвоносните съдове, което води до високо кръвно налягане, сърдечен удар или инсулт. Възможно е и развитие на сърдечна недостатъчност. Затова е много важно да знаете как тялото ви реагира на солта.

В друго проучване се е установило, че при понижен прием на натрий може да се причини резистентност към инсулин.

Както знаете, повишеният прием на натрий, особено ако не е в баланс с калий, води до задържане на вода. Но се получава и обратният ефект: при нисък прием на натрий, тялото складира твърде много вода (прехидратация) и състоянието се нарича Хипонатриемия, чиито симптоми са умора, главоболие, гадене.

Заключение

Безспорно е, че като всяко нещо на земята и солта има своите ползи за здравето, макар че и често влияе негативно. Вярно е, че може да си набавим всички хранителни вещества и елементи от други източници, но невинаги това се получава лесно. Ако нямате основателна причина да преустановите конумацията на сол и не се влияете от приема й, чувствате се добре и сте здрави, няма причина да я изключвате от менюто си, а се придържайте към препоръчителната доза около 2,300 мг. на ден натрий.

Ако сте на възраст под 50 години, кръвното ви налягане е в границите на нормалното (под 120/80), а здравето ви е добро, в момента нямате много причини да се притеснявате за солта в менюто си.

Диета с по-ниско съдържание на натрий е полезна за хора, които са по-възрастни, с високо кръвно налягане, диабет или чието кръвно налягане често се повишава.

Ако имате сърдечна недостатъчност, солта може да причини или да увеличи подуването на тялото (задържането на вода). Твърде много сол може да доведе до хоспитализация и необходимост от мощни венозни лекарства за отстраняване на излишната течност. Хората със сърдечна недостатъчност обикновено се съветват да поддържат приема на натрий под 2000 mg на ден. На пациентите с бъбречни заболявания обикновено се препоръчва да правят същото.

Но не е достатъчно да махнете солницата от масата. Опасността идва най-вече от преработените храни, които увеличават неусетно солта в тялото. Не забравяйте да се храните разнообразно. Колкото по-цветна е чинията ви, толкова по-малка е вероятността да прекалите с някоя съставка, избирайте цели храни, хранете се с достатъчно зеленчуци, добре е те да присъстват във всяко ваше хранене.

"Дозата прави отровата" - Парацелз
Източник:

healthline.com; health.harvard.edu

Още по темата:
  • Подправки, които ще ви помогнат да намалите консумацията на сол Подправки, които ще ви помогнат да намалите консумацията на сол
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КЕЛТСКА СОЛ - ФИНА - ЕСТЕСТВЕНО ИЗСУШЕНА 500 г LE GUERANDAIS
9.50лв. / 4.86 €

КЕЛТСКА СОЛ - ФИНА - ЕСТЕСТВЕНО ИЗСУШЕНА 500 г LE GUERANDAIS

СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
12.02лв. / 6.15 €

СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS

ЛАКСАФИТ капсули * 60 FOREST HERBS
44.70лв. / 22.85 €

ЛАКСАФИТ капсули * 60 FOREST HERBS

АРОМАНДИСЕ АЛТЕРНАТИВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ОБИКНОВЕНАТА СОЛ С НАСИТЕН ВКУС 70 г
17.90лв. / 9.15 €

АРОМАНДИСЕ АЛТЕРНАТИВЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ОБИКНОВЕНАТА СОЛ С НАСИТЕН ВКУС 70 г

ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
6.55лв. / 3.35 €

ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл

КАЛИЕВА СОЛ 500 г ЗДРАВНИЦА
9.10лв. / 4.65 €

КАЛИЕВА СОЛ 500 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Вредна ли е солта за здравето

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Вредна ли е солта за здравето
    www.framar.bg 
    на 11 October 2025 в 20:59
    Коментирайте "Вредна ли е солта за здравето"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Какво лекува английската сол
  • Какви ползи и вреди за здравето носи консумацията на каменна сол
  • Натурални заместители на солта
  • Облекчете хемороидите с разтвор от сол и сода
  • Солеви разтвори
  • Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
  • Натрий – значение за организма и хранителни източници
  • Домашна целинова сол
  • Как да спасим пресолените ястия
  • Правете гаргара със сол и сода, за да излекувате зачервеното гърло
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Конгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалистиКонгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалисти

Конгресът на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) събра водещи наши и чуждестранни специалисти

от 11 окт 2025г.Прочети повече
Какви техники и съвети да спазваме при оригване на бебетоКакви техники и съвети да спазваме при оригване на бебето

Какви техники и съвети да спазваме при оригване на бебето

от 10 окт 2025г.Прочети повече
Шизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъкаШизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъка

Шизофренията е свързана с дефицит на желязо и загуба на миелин в мозъка

от 10 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 2 дни, 7 часа и 40 мин.

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 15 дни, 3 часа и 55 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Какво лекува английската сол Какво лекува английската сол

Какво лекува английската сол

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Солеви разтвори Солеви разтвори

Солеви разтвори

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Натрий – значение за организма и хранителни източници Натрий – значение за организма и хранителни източници

Натрий – значение за организма и хранителни източници

от 17 март 2021г. Прочети повече
E507 Солна киселина E507 Солна киселина

E507 Солна киселина

от 07 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФИТОБИОС МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ саше * 14 430956

МАТИСЪН СМИНДУХ капсули * 120

ФИТОБИОС МЕМОМИКС 100мл 682736

ХЕМОФАКТОРС дъвчащи таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ФИТОБИОС ГОЛАФИТ БИМБИ спрей 15мл 430468

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

MILIAN разтвор за инхалации 3 мл * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:49:34

АКУТИЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:47:23

АМОКСИГАММА таблетки 875 мг/125 мг * 21

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 10 окт 2025г. в 16:46:59

MILIAN разтвор за инхалации 3 мл * 10

Коментар на: Веселина Димова от 10 окт 2025г. в 16:46:13

АКУТИЛ капсули * 60

Коментар на: Даниела Динова от 10 окт 2025г. в 16:27:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival