Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Свързан ли е кариесът на млечните зъби с дългото кърмене

Свързан ли е кариесът на млечните зъби с дългото кърмене

Свързан ли е кариесът на млечните зъби с дългото кърмене - изображение

Много често се заявява, че продължителното кърмене и особено нощното са причина за появата на кариес в съвсем ранна възраст. Това налага на майките да изпитват вина и да прекратят естественото хранене на децата си преди взаимно да са го пожелали.

Дали обаче кърменето наистина е причина за развалянето на зъбките?

Не! Биологично е нормално да кърмите бебето си доста след появата на първите зъбки. До момента не научно доказана връзка между кърменето и появата на кариеси. Кърмените бебета обаче със сигурност могат да имат проблеми със зъбките, така че добрата хигиена е изключително важна.

Естественото хранене е много ценно за бебетата и малките деца по много здравословни причини и за тях говорят УНИЦЕФ, Ла Лече Лига, други национални асоциации в подкрепа на кърменето и лекари. По-малко известни предимства на кърменето е неговото участие при формирането на вкуса, правилното подреждане на зъбките, нормалното движение на езика по време на гълтане и други. С толкова много потенциални ползи изглежда нелогично, че кърменето може да доведе до увреждане на зъбите.

Кърмене

Какво показват изследванията?

Д-р Джойс Синтън и негови колегите са направили сравнение между множество изследваният проведени върху методите на хранене и зъбния кариес в опит да открият защо проучванията не потвърждават, че кърменето допринася за развитието на зъбен кариес. Сравнението показва, че много от проучванията са имали противоречиви открития. Повечето съществуващи по темата статии, открити от изследователите, не са били включени в окончателното сравнение, тъй като те не са представлявали обществен интерес. Това означава, че в тях са били описани случаи на една или няколко кърмачки, при чийто бебета кариесите вече са били установени. Тези изследвания предполагат, че развалянето на зъбките е било причинено от кърменето, но за това не са приложени никакви доказателства.

Един възможен източник на конфликтни резултати е, че изследванията често не отчитат други потенциални фактори за появата на зъбен кариес, като флуорирането на водата или храната, която приема на детето, различна от кърма. Изследванията също така използват неточни данни за това дали детето е изцяло кърмено или е на смесено хранене. Това объркване често дава подвеждащи резултати от изследванията, тъй като изключителното кърмене води до различни резултати, отколкото смесеното хранене.

Ако няма неоспорими доказателства защо се обвинява кърменето?

Често от зъболекари ще чуете, че продължителното кърмене и най-вече нощното е довело до образуването на кариеси при вашето дете. Това е така, тъй като зъболекарите нямат статистика за по-голямата част от децата, които се кърмят нощем и нямат кариеси. Те констатират, че това е често срещан проблем при кърмените деца само на базата на своите пациенти, които вече имат кариес.

Преглед при стоматолог

Ако детето бъде заведено на рутинен преглед, вероятно зъболекаря дори няма да попита дали е кърмено или не ако зъбките му са здрави. Те е възможно дори и да не предполагат, че някои и дори повечето от техните пациенти над 18-месечна възраст без кариеси все още продължават да сучат през нощта.

Повече информация за нощните хранения може да намерите в темите:

"Нощното кърмене - защо е толкова важно"

"Докога да продължи нощното кърмене"

Какви всъщност могат да бъдат причините за появата на кариеси?

Храненето с други храни – поемането на адаптирано мляко, сладки храни, сокове, зърнени храни, хляб, сушени плодове, дори подсладени лекарства могат да са една от вероятните причини за развитие на кариес.

Вредни за зъбите харни

Като една от основните причини за развитието на кариес се смятат нощните хранения и задържането на течност в устата на бебето. Има огромна разлика обаче между сукането от шише и от гърда. И тук отново кърменето НЕ може да бъде причината. Механизмите на кърмене правят малко вероятно майчиното мляко да остане дълго в устата на бебето. По време на самия акт зърното се изтегля дълбоко в устата на бебето и млякото буквално се разлива в задната част на устата му, като кърмачето буквално трябва да преглътне, преди да продължи следващата стъпка. За разлика от това, бебешките шишета освобождават мляко, сок или друга напитка в устата на бебето, дори ако то не суче активно и така течността преминава през предната част на устата и около зъбите.

Проучване на Erickson от 1999 г. (при което здрави зъби са потопени в различни разтвори) показва, че само кърмата е практически идентична с вода и не причинява кариес. Друг един експеримент показва, че зъбите стават по-силни, когато са потопени в кърмата. Въпреки това, когато към кърмата се добавя малко количество захар, сместа става дори по-лоша от захарен разтвор, което води до поява на кариес. Това проучване подчертава важността на добрата хигиена на зъбите.

Стрептококова бактерия в устната кухинаНаличие на бактерията Streptococcus mutans в устата - тази бактерия използва захарите в храната за производството на киселина, която директно причинява разваляне на зъбите. Стрептококът процъфтяват в комбинация от захари, малко количество слюнка и ниско pH на слюнката. Смята се, че около 20% от населението има повишени нива на бактерията, като това ги поставя в по-висок риск от развитие на зъбен кариес. При бебетата Streptococcus mutans може да попадне чрез майката (или друг грижещ се за него). За да се предотврати това избягвайте контакт със слюнка, като например споделяне на лъжици и чаши, целувки по устата, дъвчене на храна за бебето или поставяне на биберона във вашата уста. От друга страна, едно проучване показва, че децата на майки с високи нива на стрептококи могат действително да имат известна защита (имунизация) от разваляне на зъбките при чест контакт с майчината слюнка месеци преди появата на зъбите им.

Липса на достатъчно слюнка (сухота в устата) – слюнката е първата защита, която предпазва зъбите като отмива хранителните остатъци и бактериите. Количеството на слюнката обаче намалява по време на сън и при определени здравословни проблеми (астма, захарен диабет, недоносеност) и приема на някои лекарства (антихистамини, бензодиазепини, антиеметици).

Заболяване или стрес при майката или плода по време на бременност

Стрес при детето

Тютюнопушене по време на бременността

Лоши хранителни навици на семейството - намален прием на млечни продукти от детето.

Наследствена предразположеност към дефекти на емайла (хипоплазия)

Флуороза – зацапване на зъбния емайл поради прекален прием на флуорид.

Флуороза

А захарта в кърмата?

Захарта в кърмата е известна като лактоза. За нея се смята, че няма същия ефект върху зъбите като чистата захар, тъй като майчиното мляко има антибактериални свойства, съдържа ензими и високи нива на pH. Например Streptococcus mutans е силно чувствителен към бактерицидното действие на лактоферина в кърмата.

Какво могат да направят родителите, за да предпазят зъбките на детето си?

  • Почиствайте зъбите на детето два пъти дневно (сутрин и вечер) веднага след като зъбите започват да се появяват. Ако детето ви получава нещо различно от кърма (включително и медикаменти), почистете добре зъбите преди лягане. Кърмата, комбинирана със захар, е по-лош вариант от даването на чиста захар.
  • Обърнете внимание на собствената си хигиена - това ще намали количеството бактерии, които бихте могли да предадете на вашето дете.
  • Избягвайте даването на прекалено много захарни храни.

Ами флуорид? Някои родители и здравни специалисти предпочитат да избягват флуорида. Други смятат, че това може да бъде полезно. Американската асоциация по дентална медицина препоръчва използването на паста за зъби, съдържаща флуорид, количество около размера на зърно от ориз, за деца под 3-годишна възраст. Ако се колебаете за тази добавка, говорете със зъболекар за количеството на флуорид във водата, която приемате и прочетете повече за приемането на флуорид от бебета.

В обобщение:

Въпреки че, кърмените деца могат да развият кариес, изглежда кърмата не е причината за това. Храните, различни от майчиното мляко, са основният проблем.

Някои деца са изложени на по-висок риск от кариес, дължащ се на малки дефекти в зъбния емайл и/ или на повишени нива на бактерии, причиняващи развалянето на зъбите. При такива деца, отбиването не само няма да забави развалянето на зъбките, но дори може да го ускори, поради липсата на лактоферин (съставка в кърмата, която убива Streptococcus mutans).

Изглежда няма доказателства, че прекратяването на кърменето ще предотврати или спре развалянето на зъбите, но е много важно да се поддържат чистите зъби и да се сведат до минимум всички други рискови фактори.

Необходима е добра хигиена на зъбките

Източници:

http://www.lalecheleague.org
https://www.breastfeeding.asn.au
http://kellymom.com
http://breastfeeding.support

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители