Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Какви рискове крие рязкото отбиване

Какви рискове крие рязкото отбиване

Какви рискове крие рязкото отбиване - изображение

Отбиването започва, когато на бебето се предлага храна различна от кърмата. Обикновено това е периодът някъде около 6-тия месец от живота на кърмачето. Тогава най-често започва въвеждането на твърди храни и това продължава постепенно в рамките на месеци или години, докато детето напълно се отбие от гърдата.

Понякога обаче майката е в ситуация, в която трябва да отбие внезапно. Това може да е много емоционален момент, тъй като най-вероятно не е планирано.

Емоционални моменти за майката и бебето

Докато постепенното отбиване дава време, през което кърмата ще намалее и спре, а бебето да се адаптира към консумация на други храни, то внезапното преустановяване може да доведе до потенциални проблеми. Каквото и да е причината за това има няколко неща, които трябва да знаете и да правите.

Ще имате нужда от подкрепа

Ранното отбиване може не само да бъде физически болезнено (поради уголемяване на гърдите от кръвонапълване), но може и да е много емоционално. Кърмещата майка обикновено е всичко в света на бебето и то няма да разбере защо храненето от гърда вече не е възможно. Вероятно майката ще чувства вина и ще се нуждае от време и подкрепа, за да се възстанови и да направи преходът възможно най-гладък както за нея, така и за нейното бебе.

Променете ежедневните си практики

Ще бъде необходим бърз преход към хранене от бутилка. Ако вие сте тази, която винаги слага бебето в леглото през нощта след кърмене, може да е полезно тази задача да се поеме от някой друг (бащата, баба или друг роднина). Вместо кърмене вие може да предложите да пеете песни, да четете книги и да се гушкате с детето, докато стане време за лягане. След това е най-добре друг да поеме храненето и слагането на бебето в леглото му.

През деня, ако отново вие предимно се грижите за детето и то непрекъснато ви търси, за да суче, отново ще е добре да има човек с вас, на който да разчитате на храненето с шише (при друг човек детето няма да търси кърма и вероятно ще е по-спокойно). Вие може да му предлагате разнообразие от нови храни (ако е на повече от 6 месеца) и да планирате забавни неща – разходка в парка, зоопарка, детска площадка и т.н.

Занимания с детето

Правете всичко възможно детето да е ангажирано и да не мисли за кърменето няколко дни. Ако то все още е много малко го дръжте по-често в скута си, за да усети близостта, която има при кърменето. По този начин ще му помогнете да разбере, че не сте го отхвърлили и все още има много любов между вас, а млякото е различно и може да бъде предлагано и от друг.

Следете състоянието на гърдите си

Възможността за кръвонапълване, запушени канали и мастит е много голяма, когато се осъществява рязко отбиване. Можете да наблюдавате знаците на тялото си и активно да вземете предпазни мерки, за да предотвратите подобни състояния. Прилагането на студени компреси върху гърдите, при наличие на болка може да я успокои. Може да приемате и противовъзпалително лекарство като ибупрофен. Необходимо е да носите подходящ сутиен, който да оказва добро поддържане на гърдите. Също така, много жени смятат, че пиенето на градински чай (салвия) помага за намаляване производството на мляко.

Във всеки един момент, ако усетите гърдите си напрегнати може да изцедите на ръка толкова кърма, че да облекчите болката. Не забравяйте, че ако гърдите са прекалено пълни твърде дълго, увеличавате шансовете си за запушване на канали и мастит, а това, което искате да ги избегнете, докато отбивате.
Напрежение в гърдите

Още рискове от внезапното отбиване за майката:

 • емоционална нестабилност – чувства на тъга, загуба, неудовлетвореност. Увеличаване на стреса;
 • увеличават се шансовете на майката да забременее отново, ако не използва контрацептивни средства;

Рискове от внезапното отбиване за бебето:

 • увеличава се риска от инфекции;
 • загуба на комфорт и близост с майката;
 • стрес от внезапната смяна на храненето (изцяло преминаване на хранене от шише или хранене с твърди продукти).

Спирането на кърменето наистина ли е необходимо?

Често се случва майките да бъдат посъветвани да преустановят кърменето по медицински причини. Поради здравословни проблеми, които налагат извършване на тестове и терапии с определени медикаменти. Преди обаче да го направите потърсете подробна информация дали това наистина се налага. Всяка ситуация трябва да се проверява поотделно, тъй като доста от лекарствата са съвместими с кърменето.

Майките често чуват, че е необходимо да отбият бебетата си, поради риск за здравето им от налагащият се прием на лекарство и излъчването му в кърмата. Каква обаче е реалността:

 • рискът за бебето е много по-голям по време на бременността, отколкото по време на кърменето;
 • ако на детето се предлага кърма само няколко пъти на ден, то въздействието на медикамента върху него чрез млякото ще бъде много по-малко, отколкото би било при новородено;
 • много лекарства се считат за съвместими с кърменето и се смята, че не причиняват вреда. Някой от тях изобщо не преминават в кърмата, а други преминават в минимални количества.

Затова ако сте посъветвани да преустановите кърменето, преди да сте го планирали, най-добре е да обсъдите с вашия лекар следните възможности:

 • Може ли да се предпише медикамент съвместим с кърменето?
 • Може ли терапията да се отложи до естествено отбиване на детето?
 • Дали излагането на бебето на въздействието на лекарството за кратко ще бъде безопасно, което ще позволи по-постепенно отбиване?

Може ли да отбиете временно, след което отново да се върнете към хранене от гърда?

Ако се налага краткосрочна терапия, която да не е съвместима с кърменето – вариант е временното отбиване. В такъв случай може да изцеждате кърмата (ръчно или с помпа), за да поддържате млекопроизводството, а след това да я изхвърляте. След като лечението премине отново може да кърмите без проблем.

Когато отбиването е необходимо

За съжаление има случаи, в които наистина ще се наложи да отбиете детето. При внезапно преустановяване на кърменето, тялото продължава да произвежда мляко. Добър начин за забавяне на производството му е постепенно изцеждане на малки количества кърма през еднакви интервали от време, за да се избегне дискомфорта. По този начин производството на мляко ще намалее бавно.

Поддържането на малки количества мляко предпазва гърдите от пренапълване и напрегнатост, което може да доведе до запушване на канал, мастит и дори абсцес на гърдата. Изцеждайте на ръка или с помпа, докато почувствате облекчение в гърдите. Колкото по-малко е бебето, толкова повече грижи ще имате, за да намалите постепенно производството на мляко. Нека изцеждането е по-рядко, отколкото са били кърменията, за да намалите лактацията. Ако сте кърмили на всеки два часа, то най-добре е да изцеждате гърдите на всеки три часа и то в такова количество, че да облекчите напрежението.

Възможно е да се наложи и изцеждане през нощта. Постепенно намалете и времето за изцеждане на всяка сесия с по една минута, но следете за признаци като пренапълване и напрегнатост на гърдите.

Ако усетите гърдите си твърди, зачервени, болезнени незабавно предприемайте мерки за облекчаване на симптомите:

 • нанасянето на топли компреси или топъл душ могат да улеснят отделянето на млякото;
 • студените компреси пък могат да облекчат симптомите на подуване. Използвайте ледени кубчета обвити в кърпа, за да защитите кожата си. Задръжте компреса за около 15-20 мин;
 • болката и отокът могат да бъдат облекчени и с подходящи лекарствени продукти. За тях е най-добре да се консултирате с лекар или фармацевт.

Симптоми на мастит

Ако една област от гърдата ви е зачервена, усещате я гореща и имате температура над 38.4°С, вероятно имате мастит. Необходимо ще е да продължите изцеждането на кърма от гърдата до нейното омекотяване. Ако това не се подобри се свържете с вашия лекар.

След като сте спрели кърменето и изцеждането

Ще мине известен период от време (индивидуален при всяка кърмила жена) след като сте спрели кърменето, в който гърдите ще продължат да произвеждат малко количество мляко. Не е необичайно да можете да изцеждате капки мляко месеци и дори години след отбиването. Но ако количествата са по-големи е възможно да имате проблем с хормоналния баланс, затова ще трябва да се обърнете за консултация към лекар.

Разочарование у дететоАко не сте имали възможност за избор и е било крайно наложително да спрете кърменето, това може да остави у вас и детето чувства на разочарование, тъга, недоволство. Понякога внезапните хормонални промени след рязко спиране на кърменето могат да отключат депресия.

Когато детето е по-голямо и смятате, че ще ви разбере може да поговорите с него като му кажете:“Това ще е трудно за нас. Наистина бих искала да продължим, но ще трябва да спрем. Но аз все още те обичам.“

Бъдете горди с кърмата, която сте дали!

Всяка капка майчино мляко има значение. Може да не сте кърмили детето си толкова дълго, колкото сте се надявали, но бъдете сигурни, че сте му дали възможно най-доброто начало в живота. Кърменето е развило чудесна връзка между вас, но сега предстои нов етап във взаимоотношенията ви.


Източници:

http://www.nursingnurture.com
http://leadertoday.breastfeedingtoday-llli.org
https://www.laleche.org.uk

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛайфстайлИсторияВидеоЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители