Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки 6 често допускани грешки при приготвянето на овесена каша

6 често допускани грешки при приготвянето на овесена каша

6 често допускани грешки при приготвянето на овесена каша - изображение

Закуската е най-важното хранене за деня и тя трябва да бъде вкусна и пълноценна, така че да събуди апетита ви още със ставането. Приготвянето на овесена каша не се счита за философия, но има своите тънкости, за да се получи добре и да бъде с още по-богат вкус. Вижте кои са най-честите грешки и как да ги поправите.

 овесена каша

Правите ги с вода, вместо с мляко

Знаете, че овесените ядки са една от най-добрите закуски, които ще ви държат сити до обяд. Това е така, при условие, че сложите в тях протеин. Когато ги приготвяте с вода, той липсва, затова варете ядките в мляко. Вариант е да използвате бадемово, кокосово или соево мляко, но е нужно да добавите отделно протеин от семена или ядки.

овесена каша

Използвате малък съд или купа

Може да не смятате за необходимо използването на касерола или тенджера, за приготвянето на една порция овесени ядки, но по време на варене, те се надуват и сформират големи мехурчета, които могат да направят истинска катастрофа върху печката ви. Същото се отнася и за приготвянето им в микровълнова фурна. По-добре е да използвате по-голям съд, въпреки че това ще удължи времето за приготвяне на кашата, но ще си спестите почистването и загарянето.

овесена каша

Добавяте овесените ядки в грешния момент

Ако харесвате овесената си каша добре сварена и кремообразна, добавете овеса, след като водата заври, но ако предпочитате да запазите формата му, трябва да го сложите в студената течност, преди да започнете да я загрявате.

сол

Не слагате сол

Независимо дали приготвяте солени или сладки овесени ядки, добавете щипка сол още в началото на приготвянето им. Така вашето ястие ще бъде с добър балансиран вкус, но добавите ли подправката накрая, те ще останат странно солени. Затова не забравяйте да започнете с щипка сол.

овесена каша

Забравяте да бъркате

Разбъркването ще разруши мехурчетата, преди да станат твърде големи, което ще предотврати „експлозия” в кухнята. Ако ги приготвяте в микровълнова фурна, на всеки 45 секунди ги разбърквайте. Освен пукането на мехурчетата, бъркането има и друга полза – ще помогне на овеса да освободи нишестето, което съдържа и ще се получи по-приятна кремообразна текстура.

овесена каша

Не ги варите достатъчно време

Овесените ядки се приготвят бързо, но имат нужда от време, за да поемат течността и да станат кремообразни и сочни. Оставете ги за 5 минути преди да ги консумирате. Вашето търпение ще бъде възнаградено.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: prevention.com 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияХранене при...ДиетиЛюбопитно