Яйца със зеленолистни, гъби и сирене
Необходими продукти:
- 180 грама кейл, почистен от стъблата
- 180 грама листа от цвекло
- 150 грама бейби спанак
- 3 супени лъжици масло
- 225 грама гъби
- черен пипер
- 2 праза, нарязани на тънко
- 3 скилидки чесън (2 накълцани на ситно и 1 цяла за намазване на хляба)
- 2 супени лъжици брашно
- 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
- 3 супени лъжици бяло вино
- щипка индийско орехче
- 2 чаени лъжици дижонска горчица
- 3/4 чаена чаша настъргано сирене Грюер
- 4-6 яйца
- щипка лют червен пипер на люспи за гарниране
- 4-6 филии хляб с квас
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера сложете вода и посолете. На части бланширайте зеленолистните, отцедете ги и ги полейте със студена вода, за да прекратите готвенето и да запазите зеления им цвят. С ръце изстискайте зеленолистните и ги нарежете на едро. Би трябвало да имате около 300 грама от тях.
В голям тиган разтопете 1 лъжица масло, добавете гъбите и ги изпържете, докато покафенеят. Подправете със сол и черен пипер и прехвърлете в чиния.
Останалото масло сложете в тигана. След като се стопи, добавете нарязания праз и го изпържете, докато омекне. Добавете накълцания на ситно чесън и след 30 секунди прибавете брашното, разбъркайте. След минута, когато вече няма миризма на сурово брашно, добавете 2/3 от млякото при непрекъснато бъркане.
Варете около 1-2 минути и добавете виното, индийското орехче, горчицата, гъбите и зеленолистните. Разбъркайте и подправете със сол и пипер. Варете, докато сосът се сгъсти (ако мислите, че има нужда, добавете малко вода).
Ако ще печете в същия тиган, поръсете със сиренето (или прехвърлете в съдове за печене). С лъжица направете няколко "кладенеца" в сместа, където чукнете яйцата. Подправете ги и запечете за около 10-20 минути на 190 градуса, до желаната твърдост на яйцата.
Накрая поръсете с лют пипер на люспи.
Хлябът препечете и натъркайте с разрязана скилидка чесън.
seriouseats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Яйца в доматен сос на тиган
- Оригинални рецепти за яйца шакшука
- Пържени яйца с кайма и домати
- Задушени яйца в легло от лук и домати
- Бъркани яйца с домати, сирене и магданоз
- Пълнени панирани яйца
- Яйца на очи с лук и бекон
- Бъркани яйца с прясно мляко
- Бъркани яйца с чушки и лук
- Яйца на очи с кашкавал и копър
Коментари към Яйца със зеленолистни, гъби и сирене