Ябълкова пита със сметанова заливка
Необходими продукти
За тестото:
100 грама масло на стайна температура
100 грама извара
200 грама брашно
100 грама захар
1 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
За ябълковия пълнеж:
4 - 5 ябълки (около 600 - 700 грама)
2 - 3 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици захар
70 - 80 грама стафиди
2 супени лъжици коняк
За сметановата заливка:
180 - 200 грама сметана
2 яйца
1 супена лъжица захар
ванилия - на върха на ножа
2 супени лъжици картофено нишесте
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Добавете маслото и стрийте, за да се образуват "трохи". След това сложете изварата и захарта.
Замесете тесто, увийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
Измийте стафидите и ги залейте с коняка. Почистете ябълките от сърцевината със семената и ги разрежете на по 4 части, напръскайте с лимонов сок. Отделете няколко парчета за украса, направете им разрези по дължината, но не до края (при печенето ще се разтворят като ветрило). Останалите четвъртинки нарежете на малки кубчета, сложете ги в подходящ съд, поръсете със захарта и полейте с лимонов сок. Поставете на котлона и задушете под капак, разбърквайки периодично, докато плодовете омекнат (около 10 минути).
Подмажете форма за печене с масло, извадете тестото от хладилника и го сложете в нея, оформяйки "ръбове" по краищата (с височина не по-малка от 3 см).
Поставете основата в загрята до 180 градуса фурна в продължение на 10 минути.
Направете сметановата заливка:
Смесете в купа сметаната, яйцата, захарта, ванилията, нишестето и разбъркайте до получаването на еднородна консистенция.
Когато извадите питата от фурната, разпределете по цялата й повърхност задушените плодове, стафидите и полейте със сметановата смес. Най-отгоре подредете заделените парчета ябълки с разрезите.
Може да не заливате стафидите с коняк, а да ги прибавите към ябълките, които задушавате.
Отново върнете във фурната за още 20 - 25 минути при същите градуси. Оставете готовият сладкиш да изстине във формата и тогава извадете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХРИСТИНА МАСАЖНО МАСЛО ЯГОДА, СМЕТАНА И ШАМПАНСКО 150 мл
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ПЮРЕ ОТ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА 190 г
ЧАЙ ФИЛТЪР РОЙБОС С ЯГОДИ И СМЕТАНА * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
SPEICK МЕЛОС НАТУРАЛЕН САПУН СЪС СМЕТАНА 100 г
ХРИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЯГОДА, ШАМПАНСКО И СМЕТАНА 500 мл
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г 6550
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Полезна ли е заквасената сметана
- Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Диета с ябълки за 7 дни
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Смути с банан, ябълка и портокал
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Тутманик
Коментари към Ябълкова пита със сметанова заливка