Ябълкова баклава с мед, орехи и канела

Необходими продукти:
2 чаени чаши орехи (може да замените с лешници или бадеми)
1 голяма ябълка
1/2 чаена чаша кафява захар
1/2 чаена лъжица кардамон
1/2 чаена чаша мед
100 грама бяла захар
1 пръчка канела
1/2 чаена чаша вода
1 чаена лъжица лимонов сок
настъргани джинджифил, индийско орехче, карамфил
1 пакет тесто точени кори
масло
Начин на приготвяне:
Изпечете орехите във фурната (за 5 - 10 минути при 190 градуса).
Измийте ябълката, отстранете сърцевината и нарежете на колкото може по-тънки кръгчета. В блендер смелете орехите заедно с канелата и кафявата захар.
Подмажете подходящ съд с олио и подредете 4 кори, като намазвате всяка с мазнина. Върху последната разпределете 1/4 от сладката орехова смес, след това половината от ябълковите кръгчета и отново орехов слой.
Подредбата по-нататък: 3 - 4 листа тесто (намазани с олио), орехи, ябълки, орехи и отново кори. Следва орехов слой и още няколко листа тесто.
Когато приключите "сглобяването" на баклавата, полейте обилно с разтопено масло. Най-отгоре може да подредите цели орехови ядки и нарежете на квадратчета или ромбчета с помощта на остър нож.
Изпечете във фурната при температура от 170 - 180 градуса в продължение на 30 - 35 минути.
През това време направете сиропа. За целта смесете в малка тенджера водата, меда, бялата захар, пръчката канела и останалите подправки. Сложете съда на среден огън и нека сместа заври. Когато това стане, намалете котлона, оставете сиропът да се приготвя 5 минути, като разбърквате често. След това добавете лимоновия сок и варете течността още 5 минути, махнете пръчката канела и свалете съда тенджерата от котлона.
Извадете готовата баклава от фурната и полейте с охладения сироп. Когато сочната вкуснотия изстине, може да поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА ЧАЙ ГРЪДЕН НАСИПЕН 120 г
ХИМАЛАЯ КОФЛЕТ сироп 100 мл
ЕН - ТИ - ТУС С МЕНТОЛ И ДЖИНДЖИФИЛ таблетки за смучене * 20 ЕКОФАРМ
АУРА ХЕРБАЛС ОРЕХОВ КОМПЛЕКС капки 50 мл
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ 50 мл
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ЗА ЖЕНАТА 20 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Орехи - ползи и вреди
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Пилешко филе с мед и горчица
- Черен орех
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Манука
- Бързо отслабване с лимонова напитка с черен пипер и мед
Коментари към Ябълкова баклава с мед, орехи и канела